Αυξάνονται και πληθύνονται οι Ρώσοι-Γιατί ψηφίζουν Κύπρο και το προφίλ τους

Όταν η Σοβιετική Ένωση έπεφτε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κανένας δεν περίμενε ότι πολλοί ρωσόφωνοι έκαναν μαζική έξοδο από τις νεοσύστατες χώρες που δημιουργήθηκαν, για να φτιάξουν τη ζωή τους στο εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, πολλοί είδαν την πτώση της ρωσικής αυτοκρατορίας ως διέξοδο για να ταξιδέψουν και να δουλέψουν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Σήμερα, τριάντα περίπου χρόνια μετά, οι ρωσόφωνοι που κατοικούν στο νησί, είναι περίπου όσοι και οι… Παφίτες.

Πενήντα χιλιάδες Ρώσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, με άλλους να εργάζονται στη χώρα και άλλους να έχουν τις οικογένειές τους στην Κύπρο και τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου ταξιδεύουν πολύ συχνά προς άλλες χώρες και στη συνέχεια επιστρέφουν στη βάση τους.

Μιλώντας στον REPORTER, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κύπρου, Ναταλία Καρντάς, αναφέρθηκε στους λόγους που οι Ρώσοι επιλέγουν την χώρα, αλλά και πώς διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους.

«Αρχικά πρέπει να μιλήσουμε για την ιστορία της ρωσικής κοινότητας. Έρχονται εδώ από τη δεκαετία του ’90, όταν είχαν εμπορικές σχέσεις με την Κύπρο. Οι Ρώσοι, λόγω της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήξεραν πολλά πράγματα για τις διεθνείς επιχειρήσεις και στην Κύπρο είχαμε ανθρώπους που μιλούσαν ρωσικά και μπορούσαν να τους εξηγήσουν πράγματα για τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια η Κύπρος προσέφερε πολλές υπηρεσίες στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, που ήταν πολύ σημαντικό, γιατί μέσω της Κύπρου κατάφεραν να δουλεύουν με όλο τον κόσμο. Εξάλλου, η Κύπρος και η Σοβιετική Ένωση είχαν συμφωνία και δεν πλήρωναν διπλό φόρο, αλλά μόνο ένα, σε μια από τις δύο χώρες».

Η άνεση της Κύπρου και η διαφορές των «Λεμεσιανών» από τους «Παφίτες»

Αυτό που ελκύει όσους επιλέγουν την Κύπρο ως χώρα μόνιμης διαμονής, είναι η κουλτούρα των Κυπρίων, αλλά και το γεγονός ότι προσφέρονται καλές υπηρεσίες, καθώς επίσης και άνοιγμα στις διεθνείς αγορές.

«Στη Λεμεσό για παράδειγμα έχουμε τα ρωσικά σχολεία, τα ρωσικά καταστήματα και μπορεί να πάει ένας Ρώσος στο κομμωτήριο και να μιλήσει με ένα άλλο άνθρωπο στη γλώσσα του. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για τους ανθρώπους που δεν μιλούν ελληνικά ή δεν μιλούν πολύ καλά αγγλικά.

Μια άλλη πόλη που έχει αρκετούς ρωσόφωνους, είναι η Πάφος, όμως πρέπει να εξηγήσουμε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ρωσόφωνων που διαμένουν σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα στη Λεμεσό μένουν άνθρωποι που έχουν επιχειρήσεις, ενώ η Πάφος είναι για ανθρώπους που συνταξιοδοτήθηκαν ή για ανθρώπους που είναι Έλληνες ρωσόφωνοι. Το 2005-06 η Πάφος είχε τριάντα χιλιάδες Έλληνες ρωσόφωνους και αυτό συνέβαινε γιατί υπήρχε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για να τους φιλοξενούμε. Τελικά μετά την κρίση του 2013, οι περισσότεροι έφυγαν για την Ελλάδα και σήμερα έχουμε περίπου 15 χιλιάδες Έλληνες ρωσόφωνους».

Ένα άλλο στοιχείο του τρόπου ζωής στην Κύπρο που θεωρούν ότι αποτελεί ιδανική συνθήκη για τη διαμονή μιας οικογένειας, είναι οι χαμηλοί ρυθμοί ζωής.

«Τους αρέσει ο τρόπος ζωής, γιατί στην Κύπρο τα κάνουμε όλα σιγά σιγά και αυτό αρέσει στους ανθρώπους που θέλουν να ξεκουραστούν. Καταλαβαίνετε ότι στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις οι ταχύτητες της ζωής είναι πολύ γρήγορες, ενώ εδώ δεν είναι το ίδιο. Επίσης, χρειάζεται πολύς χρόνος για τις μετακινήσεις των ανθρώπων, σε αντίθεση με την Κύπρο.

Έτσι, πολλοί επιλέγουν να έρχονται να αφήνουν τις οικογένειες τους και οι άνδρες να ταξιδεύουν για δουλειές σε άλλες χώρες που έχουν τις επιχειρήσεις τους. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, με βάση τις εκτιμήσεις μας, πολλοί Ρώσοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και δουλεύουν στο FOREX, στον προγραμματισμό και λοιπά».

Τι έδειξε η έρευνά τους για την ρωσική κοινότητα

Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε μια δημογραφική έρευνα για τη ρωσική κοινότητα, στην οποία συμμετείχαν χίλια άτομα και από αυτήν προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, σύμφωνα με την κ. Καρντάς.

Όπως διαφάνηκε, το 50% των Ρώσων που μένουν στην Κύπρο, έχουν έδρα τη Λεμεσό και 16% στην Πάφο.

«Η μεγάλη έκπληξη ήταν η Λευκωσία, όπου διαπιστώσαμε ότι μένει το 17%. Το 12% διαμένει στη Λάρνακα και το 5% στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Ένα άλλο σπουδαίο στατιστικό, είναι ότι το 31% των ερωτηθέντων διαμένουν σε χωριά της Κύπρου, που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Το υπόλοιπο 69% διαμένει στις πόλεις.

Επίσης, το 76% μένει με τις οικογένειες του στην Κύπρο, ενώ το 80% των Ρώσων έχουν παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν στην Κύπρο. Τέλος, το 93% των Ρώσων που μένουν στην Κύπρο έχουν δίπλωμα από Πανεπιστήμιο».

 

Κρατούν τα ήθη τους με το κυπρορωσικό φεστιβάλ

Την ίδια ώρα, οι πενήντα χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στο νησί, θέλουν να κρατούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους. Για το λόγω αυτό πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις, με μεγαλύτερη το κυπρορωσικό φεστιβάλ, το οποίο λάμβανε χώρα, προ κορωνοϊού, για δεκατέσσερα συνεχόμενα χρόνια, στη Λεμεσό.

Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν πραγματοποιείται, ωστόσο οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν από το 2022.

«Αυτό το φεστιβάλ το κάναμε κάθε καλοκαίρι τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του κορωνοϊού, δεν κάναμε οποιαδήποτε εκδήλωση.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 15 χιλιάδες άνθρωποι, κάνουμε εκθέσεις, παραστάσεις για τους Ρώσους. Είχαμε επίσης 1500 ηθοποιούς, χορευτές που ψυχαγωγούσαν τον κόσμο.

Επίσης υπάρχει το Russian Cultural Center, στη Λευκωσία, το οποίο μπορούν να επισκέπτονται οι Ρώσοι».

«Δεν πιστεύω ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο»

Μπορεί οι Ρώσοι να έχουν δημιουργήσει μια μικρή… Μόσχα στην Κύπρο, όμως με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αυτή η παροικία δεν αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ τα επόμενα χρόνια, αφού η χώρα δεν προσφέρει καλές ευκαιρίες για επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες, κάτι που δυσκολεύει τους ρωσόφωνους στις επιχειρήσεις τους.

Υπάρχει παράδειγμα εταιρείας, που ένα πλοίο βρισκόταν σε λιμάνι στην Ουκαρανία και έπρεπε να πληρώσει η τράπεζα στην Κύπρο, για να φύγει από το λιμάνι. Ένας υπάλληλος της τράπεζας στην Κύπρο ζητούσε κάθε μέρα ένα νέο χαρτί και στο τέλος καθυστέρησε 14 μέρες να πληρώσει, με αποτέλεσμα να κοστίσει στον επιχειρηματία δεκατέσσερα εκατομμύρια δολάρια».

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή