Πέμπτη 7 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Σε ποια φάση βρίσκονται τα φάρμακα για την covid-Τι θα έρθει πρώτα στην Κύπρο

Νατάσα Χριστοφόρου  07/10/2021 06:54
Σε ποια φάση βρίσκονται τα φάρμακα για την covid-Τι θα έρθει πρώτα στην Κύπρο

Σε ποια φάση βρίσκονται τα φάρμακα για την covid-Τι θα έρθει πρώτα στην Κύπρο

Νατάσα Χριστοφόρου  07/10/2021 06:54

«Ένα φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, τουλάχιστον για αυτούς που περνούν τη νόσο covid με ήπια συμπτώματα», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η ομάδα μελετών Evaluate, με τα νέα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι κλινικές μελέτες των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, να αναπτερώνουν τις ελπίδες, ότι σύντομα θα προστεθούν κι άλλα όπλα στην φαρέτρα, πέραν των εμβολίων. 

Αν και ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια, πότε αυτά τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά, οι ελπίδες ότι αυτό θα γίνει σύντομα είναι μεγάλες. Γι’ αυτό που σίγουρα πάντως θα υπάρξουν σύντομα αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που θα δρομολογήσει εξελίξεις και στην Κύπρο είναι η έγκριση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Όταν εγκριθούν από τον ΕΜΑ, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για τη χορήγησή τους στην Κύπρο.

Σε αυτό το στάδιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αξιολογεί τα μονοκλωνικά αντισώματα τεσσάρων μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών (Roche-Regeneron, Eli Lilly, GlaxoSmithKline και Celltrion).

«Προγραμματίζονται αξιολογήσεις και μετέπειτα αδειοδοτήσεις, προς το παρόν των τεσσάρων μονοκλωνικών αντισωμάτων και επιπλέον προγραμματίζονται αξιολογήσεις τριών ανοσοτροποποιητών», ανέφερε στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

«Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας»

Όπως τόνισε, αυτά τα φάρμακα είναι για τους νοσούντες με κορωνοϊό και δεν αποτελούν «κάτι που θα προλάβει τη μόλυνση από covid». Ο ΕΜΑ, σημείωσε, «συνεχίζει να επισημαίνει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, αλλά ότι καινούριο θεραπευτικό μέσο υπάρχει αξιολογείται με μεγάλη προσοχή».

Οι αδειοδοτήσεις κάποιων μονοκλωνικών αντισωμάτων, αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου από τον ΕΜΑ. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, όπως είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, είναι πως τα μονοκλωνικά ανισώματα, απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα, χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιας έκχυσης και άρα απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη για τη χορήγησή τους. Επίσης, απευθύνονται σε ασθενείς κυρίως ήπιας με μέτριας νόσησης. Χορηγούνται ώστε να μην νοσήσουν βαριά από η νόσο του covid. Σίγουρα, όμως, τα μονοκλωνικά δεν απευθύνονται σε ασθενείς, που κάνουν οξυγονοθεραπεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φόβοι για δίδυμη επιδημία το χειμώνα και οι συστάσεις προς τους πολίτες

Προχωρημένες κλινικές μελέτες για τα δισκία κατά της covid

Διεθνώς, σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, γίνεται λόγος και για τα δισκία κατά της covid, που ετοιμάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες, Pfizer, Merck & Co και Roche. «Αυτά, όμως, αργούν ακόμα, καθώς βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Οι κλινικές δοκιμές, δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο και αυτά απευθύνονται σε ασθενείς που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή για όλους τους ασθενείς», σημείωσε.

Για αυτά τα δισκία, δεν έχουν υποβληθεί αξιολογήσεις στον EMA και τον FDA. «Βρίσκονται στη φάση ΙΙ με ΙΙΙ οι κλινικές μελέτες γι' αυτά τα δισκία. Αυτό σημαίνει πως λαμβάνει μέρος ένας ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών. Εάν ικανοποιήσουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, τότε θα προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης στους δύο μεγάλους οργανισμούς, τον FDA και τον EMA, για κυλιόμενη αξιολόγηση. Ακολούθως εάν περάσουν από αυτή την αξιολόγηση γίνεται η αίτηση για αδειοδότηση».

Τα δύο εισπνεόμενα κατά της covid

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και δύο εισπνεόμενα φάρμακα που φιλοδοξούν να μπουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το πρώτο, είναι της ολλανδικής Code Pharma και βασίζεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Ισραήλ. Αυτή η στιγμή θα μπει στη φάση ΙΙ της κλινικής μελέτης σε Βραζιλία, Νότιο Αφρική και Ισραήλ.

Το δεύτερο εισπνεόμενο, βασίζεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, που έχει ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκλινικά αποτελέσματα.

Η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια και δεν αποτελούν «μαγική λύση κατά της covid». Γι’ αυτό, σημείωσε «εστιαζόμαστε πάντα στην πρόληψη, που είναι τα εμβόλια».

 «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», υπέδειξε καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας