Οι φόβοι για δίδυμη επιδημία το χειμώνα και οι συστάσεις προς τους πολίτες

Σε κινητοποίηση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα διεθνώς, υπό το φόβο δίδυμης επιδημίας το χειμώνα, ταυτόχρονης δηλαδή έξαρσης του ιού SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης Α’. Οι επιστήμονες ανησυχούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο, επειδή θα προκαλέσει απρόβλεπτες πιέσεις στα συστήματα υγείας.

Σε ετοιμότητα γι' αυτό το ενδεχόμενο βρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο, αφού μπορεί να μην υπήρχε επιδημία γρίπης πέρσιωστόσο, τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 όπου υπήρχε έξαρση της γρίπης, καταγράφηκαν 17 θάνατοι. Είναι γι’ αυτό το λόγο που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάσημα οι συστάσεις προς τους πολίτες, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι άνω των 65 ετών, για να λάβουν τόσο την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της covid, όσο και αυτό κατά της γρίπης.

«Όλα είναι πιθανά στην ιατρική και την υγεία, ωστόσο, βλέποντας τα δεδομένα που έχουμε μέχρις στιγμής μπορεί και να μην συμβεί αυτό. Θα εξαρτηθεί, βέβαια και από την πορεία του κορωνοϊού», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Το ζητούμενο προκειμένου να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα η κατάσταση, είναι συνεχιστούν οι πτωτικοί δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας και να μην καταγραφεί μεγάλη έξαρση. Η εκτίμηση του Μιχάλη Βωνιάτη, πάντως είναι πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει κάνει τον κύκλο της.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, η μετάλλαξη Δέλτα έκλεισε το κύκλο της. Ήδη κυκλοφορεί στον πληθυσμό μας και χωρίς να υπάρχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, έπεσε η μετάδοση. Έτσι πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, δεν θα έχουμε νέα έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα εκτός κι εάν εμφανιστεί κάτι άλλο».

Όπως εξήγησε ο επιδημιολόγος, η ανοσία ολόκληρου του πληθυσμού αυτή τη στιγμή, μαζί με αυτούς που νόσησαν, είναι γύρω στο 70%, που αποτελεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. «Είναι γι’ αυτό που δεν έχουμε περισσότερα κρούσματα. Έχουμε βέβαια πληθυσμό, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά, που δεν έχουν καθόλου ανοσία, αλλά σε ένα βαθμό προστατεύονται από εμβολιασμένους γονείς και μέσω του SafePass».

Εάν παραμείνει ως έχει η κατάσταση, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για μεγάλη έξαρση εντός του χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη. «Το τέταρτο κύμα στην Κύπρο, σε σχέση με τα υπόλοιπα κύματα υποχώρησε πολύ πιο βραδέως, διότι δεν κάναμε εγκλεισμό. Σε άλλες χώρες, όμως έπεφταν απότομα τα κρούσματα. Η υποχώρηση του κύματος στη χώρα μας, ήταν πιο φυσιολογική, επειδή ήταν μέσα από ουσιαστικά μέτρα, δηλαδή τους εμβολιασμούς και το SafePass».

Σ’ ότι αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρχει έξαρση της γρίπης Α, λόγω του ότι πέρσι δεν υπήρχε επιδημία λόγω του εγκλεισμού, ο επιδημιολόγος ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο». Διευκρίνισε δε ότι θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην έξαρση ή όχι της γρίπης Α’ το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Είναι πολύ σημαντικό, αυτοί που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και είναι άνω των 65 χρόνων, να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Όταν λέω ευάλωτες ομάδες, εννοώ οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και τα παιδιά. Το 2019 είχαμε αρκετούς θανάτους από γρίπη Α’, λόγω του ότι δεν εμβολιάστηκαν αρκετοί».

Ο επιδημιολόγος ανέφερε ότι τα δύο εμβόλια για τη γρίπη και την covid μπορούν να γίνουν την ίδια περίοδο. «Μπορεί να γίνουν και ταυτόχρονα. Λόγω του ότι, όμως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τα μελετούμε επισταμένα για τις παρενέργειες, είναι καλό το ένα εμβόλιο από το άλλο να απέχει 15 ημέρες τουλάχιστον».

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν έχει σημασία ποιο από τα δύο εμβόλια θα γίνει πρώτο επειδή, όπως είπε «τα αντιγόνα που λαμβάνονται είναι εντελώς διαφορετικά και το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιδράσει εξειδικευμένα για το κάθε αντιγόνο».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου