Τι ισχύει με την κατανάλωση νερού από τη βρύση-Πώς αναγνωρίζουμε τα επικίνδυνα

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες καταναλώνουν νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους, στην Κύπρο οι πλείστοι είτε αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, είτε γεμίζουν τα παγούρια τους από τους κερματοδέκτες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας.

Κάποιοι, ίσως το κάνουν από επιλογή, ενώ κάποιοι άλλοι το κάνουν από άγνοια ως προς το ότι μπορούν να καταναλώσουν νερό από τη βρύση του σπιτιού τους. Φυσικά, για να υπάρχουν τόσοι πολλοί κερματοδέκτες ανά το παγκύπριο, σημαίνει ότι υπάρχει και ζήτηση από τον κόσμο, άρα οι πλείστοι δεν επιλέγουν το νερό της βρύσης για πόση.

Μιλώντας στον REPORTER, o αναπληρωτής προϊστάμενος των υγειονομικών υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, ξεκαθάρισε ότι το νερό που φθάνει σε κάθε σπίτι στην Κύπρο μπορεί να καταναλωθεί. Παράλληλα, εξήγησε πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ένα νερό δεν είναι κατάλληλο, ενώ παράλληλα έθεσε την άποψη ότι ενδεχομένως να είναι και θέμα νοοτροπίας των πολιτών στην Κύπρο, η αγορά εμφιαλωμένου νερού ή νερού από κερματοδέκτες.

«Μπορούμε να καταναλώσουμε το νερό σε οποιαδήποτε επαρχία ή χωριό κι αν είμαστε. Οι υγειονομικές υπηρεσίες με βάση πρόγραμμα δειγματοληψιών, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, λαμβάνουν δείγματα από όλη την Κύπρο, τόσο για τη μικροβιολογική ποιότητα του νερού, όσο και για τη χημική ποιότητα του νερού, με τα αποτελέσματά μας να είναι ικανοποιητικά.

Είμαστε υπόχρεοι έτσι κι αλλιώς να διενεργούμε τις συγκεκριμένες δειγματοληψίες και τα αποτελέσματα να τα διαβιβάζουμε στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».

«Δεν το καταναλώνουν λόγω γεύσης»            

Παρότι ο κ. Ηροδότου δεν θέλησε να απαντήσει με σιγουριά γιατί ο κόσμος δεν προτιμά να καταναλώνει νερό της βρύσης, αλλά εμφιαλωμένο, η εκτίμηση του είναι ότι αυτό οφείλεται στο θέμα της γεύσης.

«Είναι θέμα γεύσης, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι. Ο Κύπριος έμαθε να πίνει νερό του βουνού ή εμφιαλωμένο νερό. Ίσως να είναι και θέμα νοοτροπίας, αλλά πρέπει να γίνει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Και στις υπόλοιπες χώρες το νερό έχει γεύση χλωρίου, αλλά καταναλώνεται από τον κόσμο. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το χλώριο είναι μέσο προστασίας του νερού για μικροβιακή μόλυνση και στη νομοθεσία υπάρχει όριο.

Αν υπερβεί μια ποσότητα της τάξης του 0,5 μέρους στο εκατομμύριο, θα είναι αισθητό στη γεύση και στη μυρωδιά. Ας πούμε η Αμερική μπορεί να έχει 1,0 μέρος στο εκατομμύριο. Στην Κύπρο έχουμε 0,3 μέρη στο εκατομμύριο».

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι αυτό που μπορεί να συμβαίνει, είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση του κοινού για την κατανάλωση νερού της βρύσης, κάτι που μπορεί να αλλάξει μέσα από κάποιες δράσεις και ενέργειες που μπορούν να γίνουν, όπως για παράδειγμα κάποιες καμπάνιες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πώς ελέγχονται οι κερματοδέκτες

Όσον αφορά την κατανάλωση νερού από κερματοδέκτες, που αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές του κόσμου στην Κύπρο, γίνονται συνεχώς έλεγχοι τόσο από τις υγειονομικές υπηρεσίες, όσο και από τους υπεύθυνους των κερματοδεκτών.

«Οι έλεγχοι που γίνονται είναι εφικτοί και από την υπηρεσία μας, αλλά και στη βάση της νομοθεσίας πρέπει να γίνονται αυτοέλεγχοι από τους ίδιους τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων. Για να μπορούν να πωλούν το νερό από συγκεκριμένα βυτιοφόρα ή κερματοδέκτες πρέπει να εξασφαλίσουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Οι υγειονομικές υπηρεσίες θα ελέγξουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εάν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων κάνουν τους αυτοελέγχους, όπως προορίζει η νομοθεσία και θα γίνονται οι έλεγχοι από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Αφού τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε εκδίδεται πιστοποιητικό για να μπορεί ο κάθε υπεύθυνος τέτοιας επιχείρησης να πωλεί το νερό».

Σε σχέση με τις θερμοκρασίες που πρέπει να τηρούνται στους κερματοδέκτες, ξεκαθάρισε πως οι συγκεκριμένες μηχανές έχουν σταθμιστές, για να είναι το νερό σε καλή και επιτρεπόμενη θερμοκρασία.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στη σελίδα της υγειονομικής υπηρεσίας με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν, οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση να προβαίνουν σε καθαρισμό και απολύμανση του βυτίου τους, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα με τη χρήση συστήματος ατμού ή ζεστού νερού τουλάχιστον 80°C. Επίσης, πρέπει να τηρούν σχετικό μητρώο, το οποίο ελέγχεται από την Υπηρεσία κατά την υποβολής της αίτησης για ανανέωση του Πιστοποιητικού Καταλληλότητας.

Δύο απλά βήματα για να διαπιστωθεί εάν το νερό είναι καλό

Ο πολίτης που καταναλώνει το νερό, ανησυχεί ως προς το κατά πόσον αυτό που χρησιμοποιεί είναι καλό ή εάν κινδυνεύει από βακτηρίδια ή άλλους μικροοργανισμούς. Όπως εξήγησε ο κ. Ηροδότου, δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβει ο πολίτης την καταλληλότητα του, ωστόσο υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία μπορούν να ενισχύσουν ή να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους.

«Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβει ο πολίτης αν το νερό που καταναλώνει είναι καλό. Απλά πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι το νερό πρέπει να είναι άγευστο, άχρωμο και άοσμο. Εάν υπάρχει θολότητα του νερού πρέπει να επικοινωνήσει με τις υγειονομικές υπηρεσίες για να γίνει κάποιος έλεγχος ή εάν εμφανίζει εκτός από χρώμα οποιαδήποτε στερεά, πρέπει να πράξει το ίδιο».

Σε ότι αφορά στη γεύση, εξήγησε πως «εάν εντοπίζει ο πολίτης οποιαδήποτε περίεργη γεύση, πρέπει να ενημερώσει για να γίνει έλεγχος. Κατά τους ελέγχους, εάν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα αποστέλλεται επιστολή στον φορέα ύδρευσης, όπως είναι η κοινότητα ή ο δήμος για να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε το νερό να είναι κατάλληλο για ύδρευση και πόση».

Τέλος, ως προς το κατά πόσον μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του νερού της βρύσης, του νερού από κερματοδέκτη και του εμφιαλωμένου νερού, για να καταλήξουν στο ποιο είναι το ιδανικότερο για τον κόσμο, δεν μπορεί να συμβεί.

«Αυτό συμβαίνει γιατί εμείς εξετάζουμε προϋποθέσεις. Δηλαδή αν όλα πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται, άρα και τα τρία θεωρούνται πόσιμα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκδόθηκε μια νέα οδηγία που αφορά το πόσιμο νερό και αυτή η οδηγία θα μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία, για να εφαρμοστεί.

Το σημαντικό που προβλέπει είναι πως λαμβάνει υπόψιν από τις λεκάνες ύδρευσης μέχρι και τα ντεπόζιτα του καταναλωτή. Πρέπει να γίνονται αναλύσεις κινδύνου από την αρχή μέχρι και το τέλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα