Ανακοινώσεις για το SafePass του χειμώνα-Το απρόβλεπτο τοπίο και το ζητούμενο

Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αναφορικά με τις πρώτες και τις δεύτερες δόσεις, να προχωρά πλέον με πολύ αργούς ρυθμούς και τις ενέργειες να επικεντρώνονται στη θωράκιση, μέσω της τρίτης δόσης, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να ετοιμάσει τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας εντός του χειμώνα. Μία περίοδος, όπου ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενη έξαρση, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Το ζητούμενο είναι να παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση με την επιδημιολογική εικόνα και οποιαδήποτε έξαρση, να μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων, όπως είναι το lockdown. Γι’ αυτό το λόγο θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να πεισθούν και άλλοι πολίτες να εμβολιαστούν και δη οι δημότες της Λάρνακας, που παραμένουν ουραγοί της διαδικασίας.

Το πρώτο βήμα θα γίνει αυτή την εβδομάδα, όπου μέσω διατάγματος που θα εκδοθεί το πιθανότερο την Παρασκευή, θα ρυθμιστούν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της 21ης Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να επεκταθούν και τα υφιστάμενα μέτρα. Σύμφωνα με αυτές, δεν θα δικαιούνται SafePass, εκτός κι εάν διενεργούν κάθε 72 ώρες rapid test η PCR, όσοι έκαναν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και έχουν παρέλθει 30 μέρες από τότε. Το κόστος θα επωμίζονται οι ίδιοι οι πολίτες, πλην εξαιρέσεων που θα έχουν σχέση με συστάσεις ιατρών, ώστε να μην τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την απόφαση θα επηρεαστούν έντεκα χιλιάδες άτομα που για διάφορους λόγους, δεν έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η απόφαση, που αποτελεί πρόταση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, λήφθηκε έπειτα και από συστάσεις επιστημόνων, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό προστασίας που προσφέρει μόνο μία δόση του εμβολίου, έναντι της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα, που έχει επικρατήσει στην Κύπρο, εδώ και εβδομάδες. Εντός των επόμενων ωρών και πριν την έκδοση του διατάγματος το Υπουργείο Υγείας, θα προβεί σε ανακοινώσεις προκειμένου να προετοιμαστούν οι πολίτες που επηρεάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο SafePass-Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους

Οι επόμενες ενέργειες

Σε αυτό το στάδιο, λόγω και της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας που έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των νοσηλειών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και του ποσοστού θετικότητας, που διατηρείται σταθερά κάτω από το όριο ασφαλείας, δεν γίνονται σκέψεις για άλλες παρεμβάσεις. Δεν βρίσκεται επίσης στο τραπέζι η πρόταση κάποιων μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ώστε να γίνει υποχρεωτικό το τεστ ταχείας ανίχνευσης και για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Ωστόσο, άρχισε η συζήτηση για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τους μήνες του χειμώνα και για την αποφυγή ενός ενδεχόμενου πέμπτου πανδημικού κύματος, σε μία περίοδο μάλιστα, όπου δεν αποκλείεται να υπάρχει έξαρση της επιδημίας της γρίπης. Για την πιθανότητα, δίδυμης επιδημίας, έχουν ήδη προειδοποιήσει επιστήμονες τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς καλώντας πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να λάβουν έγκαιρα και αυτό το εμβόλιο.

Το επόμενο διάστημα, Μιχάλης Χατζηπαντέλας και μέλη της ΣΕΕ, θα έχουν συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν εισηγήσεις επιστημόνων για την περίοδο του χειμώνα καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Δευτέρα

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας