Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού για τέταρτη χρονιά από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Πόσο συχνά παίζω; Πού παίζω;

Πώς νιώθω όταν παίζω;

Παίζω για να διασκεδάσω ή για να κερδίσω χρήματα;

Τι όρια έχω θέσει; Ποιους επηρεάζει το παιχνίδι μου;

Πότε σταματάει να είναι παιχνίδι;

Με στόχο την ενημέρωση των παικτών και του κοινού ευρύτερα για την ασφαλή ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά την Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι 10 Οκτωβρίου 2021.

Η τέταρτη Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα «Θέτουμε όρια, απολαμβάνουμε το παιχνίδι» στέλνοντας το μήνυμα ότι η ασφαλής συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια προϋποθέτει ότι το άτομο που θα αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτά, θα το πράξει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή τους γύρω του. Η ΕΑΣ εστιάζει στο ασφαλές παιχνίδι και προάγει μια νέα αντίληψη όσον αφορά την ευθύνη της πολιτείας και των παρόχων τυχερών παιχνιδιών.

Μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά  τη διάρκεια της Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού, η ΕΑΣ επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει και παράλληλα να εμπλέξει και να κινητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στην προσπάθεια προώθησης του Ασφαλούς Παιχνιδιού και προστασίας του κοινού από τις συνέπειες της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια.

Η έναρξη της εβδομάδας θα δοθεί με το 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού. Μέσα από το Συνέδριο σκοπός είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων από καταξιωμένους επαγγελματίες και αρμόδιους φορείς, καθώς και η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια και την ασφαλή ενασχόληση με αυτά. Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αφορά, μεταξύ άλλων, της ανάδειξης των διαταραχών στοιχήματος ως θέμα Δημόσιας Υγείας, την αξιολόγηση κινδύνων και ασφαλών εργαλείων κατά τον σχεδιασμό τυχερών παιχνιδιών, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της νευροεπιστήμης για την αποτροπή εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, πρότυπα ασφαλούς παιχνιδιού για την ενίσχυση της προστασίας των παικτών, η χρήση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για μείωση της βλάβης που σχετίζεται με τα τυχερά παιχνίδια.

Οι νέοι πρωταγωνιστές στις δράσεις της εβδομάδας. Σκοπός η ενημέρωση και η κινητοποίηση των νέων μέσα από διαδραστικές εκδηλώσεις στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Λευκωσίας, Uclan και Νεάπολις και μέσα από δράσεις σε στρατόπεδα. Επιπλέον, μέσω του διαδραστικού παιχνιδιού “Keep the game safe quiz” στην Πλατεία Ελευθερίας  και στο  Metropolis Mall οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με το ασφαλές παιχνίδι και να ενημερωθούν.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των γονιών και εκπαιδευτικών για θέματα ασφαλούς στοιχήματος διοργανώνεται διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Πρόληψη της Παθολογικής Ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια - Εργαλεία για Εκπαιδευτικούς και Γονείς». Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Πανδημία, κοινωνική αποστασιοποίηση και τηλεργασία: νέες προκλήσεις για το ασφαλές παιχνίδι. Ο ρόλος των εργοδοτών», σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και για εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους και εργαζομένους στα πρακτορεία με επίκεντρο την έννοια της ασφάλειας και τι αυτό σημαίνει.

Παράλληλα, η ΕΑΣ θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό αφίσας για το ασφαλές παιχνίδι, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα εικαστικό/αφίσα. Στο εικαστικό θα αντικατοπτρίζονται οι έννοιες της ασφαλούς ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια και η πρόληψη προβληματικών ή/και παθολογικών συμπεριφορών.

Εκστρατείες ενημέρωσης και κινητοποίησης θα γίνουν σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες Α’ και Β’ Κατηγορίας, ενώ την Κυριακή 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το 3x3 Τουρνουά Μπάσκετ “Κeep the Ball safe” σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας όπου πέραν του αγωνιστικού μέρους του τουρνουά, θα υπάρχουν διασκεδαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Σημειώνεται ότι, οι δράσεις της Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πληροφορίες για το Ασφαλές Παιχνίδι μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.sgw.cy

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και διέπεται από τον περί Στοιχημάτων Νόμο του 2019. Η Αρχή είναι αρμόδια για την αδειοδότηση, ρύθμιση και εποπτεία της στοιχηματικής δραστηριότητας που διεξάγεται εντός της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα για συνεργασία και συζήτηση με αρμόδιους φορείς, κρατικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς για θέματα που εμπίπτουν στον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας. Επίσης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας των νεαρών ατόμων και των ευάλωτων ομάδων από τον εθισμό στο στοίχημα. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην ιστοσελίδα www.nba.gov.cy

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων