Τόσα θα είναι το πρόστιμο στις επιχειρήσεις που δεν θα δέχονται πληρωμή με κάρτες

Ελέγχους σε επιχειρήσεις για επιβεβαίωση της εφαρμογής του Διατάγματος που αφορά την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες για την ολοκλήρωση πράξεων πληρωμής, προτίθεται να πραγματοποιήσει το Τμήμα Φορολογίας, εντός Οκτωβρίου του 2021 και σε περίπτωση παράβαση των προνοιών του Διατάγματος θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €2.000. 

Σε ανακοίνωση το Τμήμα Φορολογίας αναφέρει ότι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν συμμορφωθεί με το Διάταγμα μέχρι και τις 18/9/2021, ενώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα (30) ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας συμμόρφωσης, η εφαρμογή του Διατάγματος παρατείνεται μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου του 2021.

Επιπλέον, αναφέρει ότι επιχειρήσεις οι οποίες καθίστανται «Υπόχρεοι» για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες, μετά την εφαρμογή του Διατάγματος (μετά τις 18/9/2021), οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία καθίστανται «Υπόχρεοι».

Αναφορικά με την ενημέρωση καταναλωτών για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, το Τμήμα Φορολογίας αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας, αναρτώντας σχετική πληροφόρηση στην είσοδο των υποστατικών και στα ταμεία.

Προσθέτει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των προνοιών του Διατάγματος, επιβάλλεται, με βάση το άρθρο 50ΣΤ του Νόμου, διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €2.000. 

Σύμφωνα με το Διάταγμα, ως τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα προς εκπλήρωση της οριζόμενης υποχρέωσης νοούνται όλες οι διαθέσιμες συσκευές όπως ασύρματο και ενσύρματο τερματικό POS, mobile POS, μέθοδοι και εφαρμογές όπως virtual POS που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποδοχή καρτών, τόσο με φυσική παρουσία κάρτας όσο και χωρίς φυσική παρουσία κάρτας δηλαδή πωλήσεις εξ’ αποστάσεως.

Νοείται ότι για σκοπούς εφαρμογής της πιο πάνω παραγράφου, η μεταφορά πίστωσης ή η άμεση χρέωση καθώς και η πληρωμή μέσω εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης όπως e-banking δεν αποτελούν τερματικό αποδοχής καρτών.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής όπως VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY και άλλες παρόμοιες και δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή μέσων πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ