Τετάρτη 28 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εμβόλια και μεταλλάξεις-Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Sponsored Article  24/09/2021 07:22
Εμβόλια και μεταλλάξεις-Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Εμβόλια και μεταλλάξεις-Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Sponsored Article  24/09/2021 07:22

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που τα εμβόλια κατά του SARS-Cov-2 άρχισαν να χορηγούνται σε όλο τον κόσμο.

Γενικότερα, τα εμβόλια εδώ και δεκαετίες προστατεύουν τους ανθρώπους από σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώδεις νόσους όπως τέτανος, κοκκύτης, ιλαρά, μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος και πολιομυελίτιδα. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία και έρευνες έγκυρων οργανισμών, προλαμβάνουν εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως, ανθρώπων κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη μόλυνση 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων από ιλαρά, 1 εκατομμυρίου ανθρώπων από κοκκύτη και 2 εκατομμυρίων βρεφών από τον νεογνικό τέτανο ετησίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σώζονται εκατομμύρια ζωές, ενώ πολλές ασθένειες είναι κοντά στην εξάλειψή τους χάριν στα εμβόλια.

Έτσι και τώρα, ο εμβολιασμός έρχεται να δώσει τη λύση σε μία νέα υγειονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Μια κρίση που ανάγκασε την επιστημονική κοινότητα και τη φαρμακοβιομηχανία να κινηθούν με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν δεκάδες έρευνες από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες καταδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Παρά την άμεση ανάγκη για εμβόλια, οι επιστήμονες τονίζουν πως οι δοκιμές δεν ήταν βεβιασμένες και ότι τα νέα εμβόλια πέρασαν από εξαντλητικούς ελέγχους, χωρίς καμία έκπτωση στην αξιολόγηση της ποιότητάς τους. Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας έναντι του ιού και να σταματήσει η διασπορά του.

Και γιατί είναι σημαντικό να μπει ένα φρένο στη διασπορά; Η απάντηση είναι απλή. Οι μεταλλάξεις, οι οποίες οφείλονται στη συνεχή μετάδοση του ιού. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο ιός αντιγράφει το γενετικό του υλικό, με στόχο να πολλαπλασιαστεί. Στη διάρκεια όμως της αντιγραφής, παρουσιάζονται αλλαγές στο γενετικό υλικό, προκαλώντας τις μεταλλάξεις.

Όσο, δηλαδή, ο ιός διασπείρεται στην κοινωνία, οι μεταλλάξεις θα συνεχίζουν να εμφανίζονται. Και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και έναντι πιθανών μελλοντικών μεταλλάξεων.

Μάθε τα πάντα για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στο mathe-krine-praxe.com.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας