Σωρεία καταγγελιών από ασθενείς στα… συρτάρια-«Επικρατεί ο φόβος της σιωπής»

Στοιβαγμένες στα συρτάρια παραμένουν καταγγελίες ασθενών κατά γιατρών, χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση και να εξιχνιάζονται, με αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων να... ξεχνίουνται. Στον απόηχο της υπόθεσης με την 36χρονη γυναικολόγο που της φόρεσε χειροπέδες η Αστυνομία μετά και από την καταγγελία της 73χρονης για την επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, η οποία δεν της αφαιρέθηκε τελικά ποτέ, βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια οι καταγγελίες κατά γιατρών, που είτε επιχείρησαν να ξεγελάσουν τους ασθενείς τους, είτε υπήρχε ιατρική αμέλεια, είτε ο γιατρός δεν ήταν ποτέ... γιατρός καθώς χρησιμοποιούσε πτυχίο ιατρικής «μαϊμού».

Για παντελής απουσία ελέγχου στους γιατρούς αλλά και φόβο της σιωπής από τους ασθενείς, έκανε λόγο σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας. «Δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα όσο αφορά τα θέματα αξιολόγησης και επαναξιολόγησης γιατρών αλλά και του ελέγχου. Υπάρχει παντελής απουσία ελέγχου στους γιατρούς και το έχουμε πει επανειλημμένα. Έχουμε αρκετές καταγγελίες, οι οποίες βέβαια είναι ισχυρισμοί και εμείς δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ή να διερευνήσουμε τέτοιου είδους ισχυρισμούς και αυτό που επικρατεί στην Κύπρο είναι ο φόβος της σιωπής. Δηλαδή ασθενείς μας οι οποίοι μας καταγγέλλουν πολλά θέματα, μας λένε ‘εγώ δεν θέλω να φανώ, γιατί αύριο θα ξαναχρειαστώ υπηρεσία και δεν θα μου δίνουν’ και δυστυχώς υπάρχει αυτός ο φόβος».

Οι καταγγελίες που έχει στα χέρια της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, σημείωσε ο κ. Κουλούμα, «είναι πάρα πολλές, αλλά δυστυχώς απουσιάζει παντελώς ο έλεγχος. Επίσης, απουσιάζει γενικότερα ο έλεγχος όσο αφορά τον τομέα της υγείας και υπάρχει αδυναμία των νομοθεσιών που έχουμε και της νομοθεσίας που αφορά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που πρέπει να γίνει νόμος  και να αφορά όλα τα νοσηλευτήρια ανεξαιρέτως. Ο νόμος που αφορά επίσης το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο κενό και χρειάζεται εκσυγχρονισμός και διαφάνεια έτσι ώστε να υπάρχει σωστή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση των γιατρών. Ακόμη, απουσιάζει από την Κύπρο ένας θεσμός που πρέπει να είναι ανεξάρτητος, όπως υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου θα ελέγχει τον τομέα της υγείας, πρωτόκολλα, διαπίστευση, ποιότητα και ιατρικό και κλινικό έλεγχο που απουσιάζει παντελώς. Άρα υπό αυτές τις συνθήκες, στην Κύπρο είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι...». 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουλούμας εξήγησε ότι οι καταγγελίες που φθάνουν κοντά τους, αφορούν «αχρείαστες επεμβάσεις, για το ποιοι μπαίνουν στο χειρουργείο και ποιοι δικαιούνται να βρίσκονται εκεί, θέματα ιατρικής αμέλειας και λαθών. Υπάρχει ένα πελώριο κενό με μια νομοθεσία πανάρχαια που κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ένα ιατρικό λάθος. Ο τομέας της Υγείας, όσο αφορά τον έλεγχο, πάσχει σοβαρά και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας σωστός θεσμός ανεξάρτητος ο οποίος να αναγνωρίζει, να αξιολογεί και να επαναξιολογεί γιατρούς, βέβαια υπάρχει πρόβλημα. Εμείς ήδη έχουμε θέσει θέματα γι’ αυτούς τους λόγους. Πρώτον, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες και υπάρχει ο φόβος ότι από το 2004 μέχρι το 2018, δυστυχώς δεν γινόταν σωστή αξιολόγηση των πιστοποιητικών σπουδών των γιατρών που προέρχονταν από τρίτες χώρες, με παραδοχή του ίδιου του υπουργείου Υγείας. Εμείς ζητάμε τον διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής για να εξετάσει όλα αυτά τα θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά, καθώς έχουν να κάνουν με την υγεία μας και τη ζωή μας».

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, έχει αποστείλει και επιστολή για άλλες δυο καταγγελίες που υπήρξαν και ακόμη εκκρεμούν, ωστόσο ο κ. Κουλούμα, εξ αφορμής και της υπόθεσης της γυναικολόγου, επανέλαβε αυτό που λέει η Ομοσπονδία Ασθενών τα τελευταία χρόνια, «ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ελέγχου στην Κύπρο. Θα πρέπει οι θεσμοί και η πολιτεία να αναλάβει της ευθύνες της επιτέλους».

Ασπίδα προστασίας σε γιατρούς

Και άλλες καταγγελίες έχει στα χέρια του επίσης ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος υψώνει ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας στην ιατρική κοινότητα. Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, «έχουμε και άλλες καταγγελίες στα χέρια μας που προωθήθηκαν από τον ΟΑΥ, όχι ακριβώς της ίδιας φύσης, για τις οποίες, τουλάχιστον στη μια, έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός από μέρους μας. Την ίδια ώρα, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της έρευνας της γυναικολόγου, για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να διεξάγουμε στη συνέχεια τη δική μας διερεύνηση. Δεν έχουμε οποιαδήποτε στοιχεία για την υπόθεση της γυναικολόγου και δεν μας έχει αποσταλεί η υπόθεση ούτε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ούτε από την Αστυνομία.  Από τη στιγμή που η έρευνα στην παρούσα φάση γίνεται από την Αστυνομία και το Δικαστήριο, εμείς δεν έχουμε την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα να παρέμβουμε.  Παρακολουθούμε  τα δεδομένα και μας προκαλεί εντύπωση στο ότι δεν ενημερωθήκαμε νωρίτερα γι’ αυτή την ιστορία».

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο Δρ. Αναστασιάδης, «η γενίκευση του προβλήματος στην ιατρική κοινότητα, δεν είναι η ορθή απεικόνιση της πραγματικότητας, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των γιατρών λειτουργεί ευσυνείδητα και στα πλαίσια του κώδικα δεοντολογίας μας. Το γεγονός ότι μπορεί να διερευνώνται κάποιες υποθέσεις και μέσα από αυτές να αναδεικνύεται ότι κάποιοι συνάδελφοί μας μπορεί να διαπράττουν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα, αυτό μας στεναχωρεί και μας δημιουργεί προβληματισμό, αλλά δεν μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα της ιατρικής κοινότητας στο σύνολό της».

Η επικέντρωσή, κατέληξε ο Δρ. Αναστασιάδης, «πέραν από τη συνεχή υπενθύμιση προς τα μέλη μας αλλά και προς το κοινό τόσο για τις διαδικασίες αλλά και την υποχρέωσή μας για την προσήλωση των μελών μας στον καθήκον τους, είναι στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούμε αποτρεπτικά, παιδευτικά και λεκτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα