Κυριακή 17 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Άρχισε η συζήτηση για το Υφυπουργείο Πολιτισμού στη νέα Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού

  22/09/2021 15:53
Άρχισε η συζήτηση για το Υφυπουργείο Πολιτισμού στη νέα Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού

Άρχισε η συζήτηση για το Υφυπουργείο Πολιτισμού στη νέα Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού

  22/09/2021 15:53

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία είχε ως αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Κατ’ ακρίβειαν, είναι ένα σύνολο νομοσχεδίων που θα ρυθμίσουν και τις μικρές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, είτε σχετικά με την Κυπριακή Βιβλιοθήκη είτε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ). Είναι όμως πραγματικά ένα μεγάλο βήμα αυτό που πάμε να κάνουμε, για να δώσουμε επιτέλους -όπως είναι η κοινή επιθυμία όλων, εδώ και πολλά χρόνια- μεγαλύτερη προσοχή στον Πολιτισμό μας.

Η δημιουργία μιας ξεχωριστής δομής που θα φροντίζει στο σύνολο τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο την πολιτιστική κληρονομιά μας όσο και την πολιτιστική δημιουργία, είναι μια καινοτομία που συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί τέσσερα άλλα Υφυπουργεία και με την ίδια λογική, προσπαθώντας να αποσυμφορήσουμε μεγάλα σε μέγεθος Υπουργεία, αλλά και να δώσουμε τη σημασία που πρέπει σε επιμέρους τομείς, επί του προκειμένου στον Πολιτισμό, έχουμε καταθέσει στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο.

Η λογική είναι η ίδια, με τις ίδιες βασικές αρχές που ακολουθήθηκαν και για τη δημιουργία των άλλων Υφυπουργείων. Συγκεντρώνουμε βασικά όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες και τα Τμήματα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή στο Κράτος που ασχολούνται με τον Πολιτισμό, σε μια καινούργια δομή, η οποία με βάση, κατ’ αρχάς, τη δημοσιονομική ουδετερότητα θα διοικείται από ένα Υφυπουργό και ένα Γενικό Διευθυντή.

Μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη θεσμικά μεγάλη παρέμβαση για τον Πολιτισμό. Πολλοί πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει να δοθούν και περισσότεροι πόροι, περισσότερες δυνατότητες, για την πολιτιστική πολιτική. Αυτό θα μπορέσει να γίνει στη συνέχεια.  Να το διεκδικήσουμε σε μια καλύτερη βάση, από την ώρα που θα έχουμε τη ξεχωριστή δομή, το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Έχουν γίνει διαβουλεύσεις από τον προηγούμενο χρόνο με όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά τώρα, με το νομοσχέδιο στη Βουλή για εξέταση και έγκριση, αρχίζει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων, μέσα στο επόμενο διάστημα, με τα πολιτικά κόμματα. Βεβαίως, να συμπληρώσω ότι από την πλευρά του ΥΠΠΑΝ, παράλληλα με αυτό το νομοσχέδιο, ετοιμάζουμε, και ελπίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα εξίσου σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πλαισιώσει την πολιτική του Κράτους για τον Πολιτισμό, ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει την επαγγελματική ιδιότητα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Πολιτισμού.

Ελπίζω ότι θα προχωρήσει η εξέταση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού από την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής και από τη Βουλή και όπως έχω διαπιστώσει ότι είναι η κοινή επιθυμία όλων, θα δώσουμε στη χώρα μας επιτέλους ένα επιτελικό φορέα για την πολιτική στον Πολιτισμό, το Υφυπουργείο Πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία συζήτησης, ελέγχου και αλληλοενημέρωσης, για να προσθέσει πως «θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να προχωρήσουν, γιατί σημείωσε «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης των αναγκών μια κοινωνίας, η οποία είναι σε επίπεδα τραγικά, όσον αφορά την εκτίμηση και την αξιοποίηση του πολιτισμού».

«Ένας πολιτισμός υπέροχος, ο ελληνικός πολιτισμός στην Κύπρο και άλλοι πολιτισμοί που πέρασαν από την Κύπρο, οι οποίοι δυστυχώς δεν αναδεικνύονται. Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Ανέφερε ακόμα πως χρειάζεται να σπρώξουν τα πράγματα, να ξεπεράσουν συνδικαλιστικές αντιλήψεις, κομματικές αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουν στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι άλλη μια «προσπάθεια πυροτεχνήματος», αλλά η Κυβέρνηση να έχει πραγματική βούληση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι είναι μια νέα πρόταση, που δίνει συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Είπε πως «απαιτείται η δημιουργική παρέμβαση όλων προς άρση και γεφύρωση των όποιων διαφωνιών, έτσι ώστε το σπουδαίο αυτό νομοσχέδιο να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως το κόμμα του αντικρίζει θετικά τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο, έθεσε και τις επιφυλάξεις του κόμματός του αναφορικά στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου Υφυπουργείου θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερος» σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας ενώπιον της Επιτροπής.

Σε παρατήρηση του, ο κ. Χριστοφίδης είπε το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα παραμείνει με τα κονδύλια, που αντιστοιχούν σήμερα στο 0,002% του συνολικού προϋπολογισμού.

Όπως σημείωσε «αν δε δοθούν λεφτά στον πολιτισμό ότι δομές και να γίνουν θα είναι χωρίς αντίκρισμα».

Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο, το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία ότι σε ενδεχόμενη ομοσπονδιακή λύση, τα θέματα πολιτισμού θα είναι στην αρμοδιότητα των ομόσπονδων κρατιδίων.

Κάτι τέτοιο, είπε, θα σημαίνει ότι οι αρχαιότητες θα κατανεμηθούν στα κρατίδια με τους κινδύνους, που μπορεί να ελλοχεύουν.

Για το θέμα του ΘΟΚ, είπε ότι η αφαίρεση από τον Οργανισμό του τομέα θεατρικής ανάπτυξης θα τον αφήσει ουσιαστικά ένα θίασο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «σε κάποια φάση θα έρθουν να μας πουν ότι το κράτος δεν είναι θιασάρχης και ο ΘΟΚ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο».

«Ναι στη δημιουργία Υφυπουργείου, αλλά η Κύπρος χρειάζεται ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, που να έχει τις σωστές αρμοδιότητες και κυρίως χρειάζεται τα οικονομικά και άλλα μέσα για να υπάρξει επιτέλους σοβαρή πολιτιστική πολιτική», είπε.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε με τη σειρά του πως «η Κύπρος του πολιτισμού βεβαίως χρειάζεται ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία, που δικαιωματικά θα πρέπει να έχει ο πολιτισμός».

«Ως ΔΗΚΟ», ανέφερε, «έχουμε κάποια εύλογα ερωτήματα όπως τι μέλλει γενέσθαι με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος που θα έχει ο ΘΟΚ. Θα τα δούμε όλα τις επόμενες μέρες, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν άπαντες ότι ο πολιτισμός έχει τη μεγαλύτερη αξία».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε το κόμμα του είναι υπέρ της  δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη αργήσει να πάρουμε την πολιτική απόφαση».

«Αυτός ο τόπος χρειάζεται ένα Υφυπουργείο, το οποίο θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα πολιτισμού. Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να πάει σε βάθος χρόνου  και δεν πρέπει να μπουν τα οποιαδήποτε προσκόμματα για αναβολή ή καθυστέρηση της δημιουργίας Υφυπουργείου».

Τόνισε ότι με εποικοδομητικό τρόπο θα προσπαθήσουν, έτσι ώστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η δημιουργία του Υφυπουργείου, να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν.         

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας