Ανάσα από τον υπερπληθυσμό στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας-Αλλάζουν στέγη ασθενείς

Σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας αλλά και της αποκατάστασης των ασθενών στην κοινότητα, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, προχωρούν στη δημιουργία του Προστατευόμενου Ξενώνα στα Λατσιά. Αναμφισβήτητα, η δημιουργία του ξενώνα, δίνει σημαντικές ανάσες στο υπερπλήρης Νοσοκομείο Αθαλάσσας και την ίδια ώρα επίσης, δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς να ζουν σε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, που θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν μια φυσιολογική ζωή που δικαιωματικά τους αξίζει... 

Μιλώντας στον REPORTER η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Άννα Παραδεισιώτη,  ανέφερε ότι, «είναι διπλός ο στόχος της δημιουργίας του Προστατευόμενου Ξενώνα. Αφενός μεν γιατί έχουμε γύρω στα είκοσι άτομα που είναι χρόνια ασθενείς και δεν έπρεπε να βρίσκονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αλλά θα έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί στην κοινότητα. Έχουμε αποταθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και ένας μέρος ασθενών έχουν αποκατασταθεί μέσω αυτής της Υπηρεσίας στην κοινότητα, όμως οι υπόλοιποι δεν έχουν καταφέρει να αποκατασταθούν. Οπότε, αφενός μεν του δικαιώματός τους να αποκατασταθούν και αφετέρου επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα μέχρι στιγμής από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης να τα αποκαταστήσει με αποτέλεσμα να υπάρχει συμφόρηση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας».

Ο εν λόγω ξενώνας που θα είναι χωρητικότητα ένδεκα κλινών, πρόκειται να στεγαστεί στο κτίριο του πρώην Κέντρου Υγείας των Λατσιών και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ένδεκα ασθενείς. Όπως ανέφερε η κ. Παραδεισιώτη, «έχουμε είκοσι χρόνιους ασθενείς στην παρούσα φάση και θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τους ένδεκα. Σίγουρα είναι μια θετική ένδειξη αυτή, γιατί θα υπάρξει από τη μια αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και από την άλλη θα γίνει και η αποκατάστασή των ασθενών στην κοινότητα, πετυχαίνοντας τον διπλό μας στόχο».

Όπως εξήγησε η κ. Παραδεισιώτη, ο Προστατευόμενος Ξενώνας, θα είναι σε θέση να δεχθεί άτομα που έχουν αξιολογηθεί ότι δεν χρήζουν πλέον υποχρεωτικής νοσηλείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον ή κοινοτικό σύστημα για να τα αναλάβει. «Είχαμε ένα χώρο που μας έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας, το παλιό Κέντρο Υγείας των Λατσιών και σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε εμείς ένα Προστατευόμενο Ξενώνα για χρόνιους ασθενείς με ψυχικά προβλήματα, οι οποίοι δεν είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για τους άλλους και να τους αποκαταστήσουμε με αυτό τον τρόπο στην κοινότητα με όλα βέβαια τα μέτρα και τις υποδομές που χρειάζονται τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας».

Όλες οι υποδομές που απαιτούνται θα υπάρχουν στον Προστατευόμενο Ξενώνα, με τους ασθενείς να βρίσκονται σε ένα ιδανικό περιβάλλον. «Θα υπάρχει επίσης νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, θα παρακολουθούνται οι ασθενείς ακόμη από ψυχίατρο και άλλες ειδικότητες και βέβαια θα γίνονται προγράμματα ταυτόχρονα, όπου είναι εφικτό για την κοινωνική επανένταξη των ατόμων».

Στην παρούσα φάση, στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, βρίσκονται γύρω στα 110 άτομα. Αλλά, όπως επεξήγησε η κ. Παραδεισιώτη, «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμό ατόμων που είναι με άδειες, δηλαδή τους δίνεται το περιθώριο για να προετοιμαστούν να βγουν έξω για την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους».

Παράλληλα, συμπλήρωσε η κ. Παραδεισιώτη, «γίνονται και άλλες σκέψεις για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Η δεύτερη κίνηση είναι να δημιουργήσουμε ένα τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο, στον χώρο της ψυχιατρικής κλινικής. Ένα κλειστό τμήμα οκτώ κλινών και θα λειτουργεί στο ίδιο καθεστώς που λειτουργεί και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Θα είναι για υποχρεωτικές νοσηλείες και θα εξυπηρετεί τον κόσμο της Λεμεσού και της Πάφου. Ο Προστατευόμενος Ξενώνας στα Λατσιά, ελπίζουμε στο τέλος του χρόνου με αρχές του νέου έτους και όλες τις καλές προοπτικές φυσικά, να είναι σε θέση να υποδεχθεί τους ασθενείς».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου