Δεύτερη ευκαιρία για φοίτηση στη Μέση Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας

Κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει γιατί δεν κατάφερες για τον οποιοδήποτε λόγο να ολοκληρώσεις τη φοίτησή σου στη Μέση Εκπαίδευση. Δεν χρειάζεται να απολογείσαι και δεν συντρέχουν λόγοι να αισθάνεσαι αμήχανα ή υποδεέστερος/η. Άρπαξε τη δεύτερη ευκαιρία που σου προσφέρουν οι Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ) και ολοκλήρωσε τη φοίτηση σου στη Μέση Εκπαίδευση. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, αρκεί να είσαι κάτοχος απολυτηρίου Γυμνασίου.

Με την αποφοίτησή σου από τις ΕΣΤΕΕ αποκτάς προσόντα και δεξιότητες ώστε να εργαστείς σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται είναι ισοδύναμα με τα προγράμματα Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ) που προσφέρονται στην πρωινή φοίτηση.

Τα μαθήματα διεξάγονται (4) ημέρες την εβδομάδα, από τις 17:30 μέχρι τις 21:00. 

Η φοίτηση είναι δωρεάν, διαρκεί τρία χρόνια και οδηγεί σε απόκτηση Απολυτηρίου, το οποίο είναι ισότιμο και ισάξιο με το απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί με το επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (NQF/EQF). 

Τι προσφέρει

Η ΕΣΤΕΕ προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες απαραίτητες στον σύγχρονο άνθρωπο, αξιοποιεί προϋπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες των φοιτούντων, τους ενδυναμώνουν ποικιλόμορφα, ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις απαιτήσεις μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης κοινωνίας και να συμβάλλουν δημιουργικά στην πρόοδό της και παράλληλα να συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό και στην επίτευξη των προσωπικών τους στόχων. Είναι αναγνωρισμένη ως ισότιμη με τις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κύπρου, καθώς και της Ελλάδας. Οι απόφοιτοι/ες της Εσπερινής Σχολής δύνανται να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους, είτε στον επαγγελματικό είτε στον επιστημονικό τομέα. Αποκτούν προσόντα για να εργαστούν σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, συμβάλλοντας στην άμεση αύξηση της απασχολησιμότητας και στη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, οι απόφοιτοι των ΕΣΤΕΕ δικαιούνται να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και να διεκδικήσουν θέση σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τις θέσεις που παραχωρούνται στους απόφοιτους των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Στόχος

Στόχος της ΕΣΤΕΕ είναι να συμβάλει στη διά βίου μάθηση και στην εκπαίδευση ενηλίκων, προσφέροντας την ευκαιρία ολοκλήρωσης σπουδών σε άτομα τα οποία για οποιονδήποτε λόγο αναγκάστηκαν να διακόψουν τη φοίτησή τους σε Γυμνάσιο, Λύκειο ή Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, διαπλάθοντας συνάμα υπεύθυνους, δημοκρατικούς και ολοκληρωμένους ανθρώπους.

Σήμερα λειτουργούν πέντε (5) Εσπερινές Σχολές σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας:

  • Εσπερινή Σχολή Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας (στεγάζεται στην ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄Λευκωσίας)
  • Εσπερινή Σχολή Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Λεμεσού (στεγάζεται στην Α΄ΤΕΣΕΚ Μακάριος Λεμεσού)
  • Εσπερινή Σχολή Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Λάρνακας (στεγάζεται στην ΤΕΣΕΚ Λάρνακας)
  • Εσπερινή Σχολή Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου (στεγάζεται στην ΤΕΣΕΚ Παραλιμνίου και Περιφερειακή και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου/Αυγόρου)
  • Εσπερινή Σχολή Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πάφου (στεγάζεται στην ΤΕΣΕΚ Πάφου).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον Ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ

http://www.moec.gov.cy/dmteek/estee_genikes_plirofories.html

ή επικοινωνήστε στο 22 800651/652

 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα