Τρίτη 7 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

«Οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες αποτελούν πολύτιμο γενετικό υλικό»

  19/09/2021 16:19
«Οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες αποτελούν πολύτιμο γενετικό υλικό»

«Οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες αποτελούν πολύτιμο γενετικό υλικό»

  19/09/2021 16:19

Οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες αποτελούν πολύτιμο γενετικό υλικό και συνδέονται με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής εξάπλωσής τους, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Kώστας Καδής, σε χαιρετισμό του, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, στην 4η Γιορτή των Κυπριακών Παραδοσιακών Σπόρων, η οποία διοργανώνεται στην Κοινότητα Καμπί Φαρμακά.

Όπως ανέφερε ο κ. Καδής, οι ποικιλίες αυτές είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές συνθήκες που παραδοσιακά καλλιεργούνταν και συνήθως έχουν έντονες γεύσεις και αρώματα.

«Πρόσθετα, είναι κατάλληλες για καλλιέργεια σε συστήματα χαμηλών εισροών σε νερό και περιορισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, όπως είναι η βιολογική γεωργία. Η χρήση τους αποτελεί βιώσιμη λύση για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά και πολύτιμη πηγή γονιδίων για τη δημιουργία νέων ποικιλιών, ανθεκτικών σε αβιοτικούς παράγοντες και στην Κλιματική Αλλαγή. Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται μέτρα που προωθούν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα στη γεωργία μέσα από καινοτόμες δράσεις, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ», σημείωσε. 

Καταλήγοντας, ο κ. Καδής είπε ότι «η ανάδειξη της καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών του τόπου μας είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε ένα πιο βιώσιμο αγροτικό τομέα, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση της αειφορίας, στην προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, στην προβολή της αξίας των παραδοσιακών μας προϊόντων και στη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας