Ζητά τέρμα σε χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία η Επ. Ισότητας των Φίλων

Το χάσμα αμοιβών, στην Κύπρο ανέρχεται στο 10,4%, μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα, αναφέρει, σε μήνυμά της  επ΄ ευκαιρία της σημερινής Διεθνής Ημέρας για την Ισότητα των αμοιβών, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου.   

Η κ. Αντωνίου αναφέρει ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί μια σημαντική διάσταση της ανισότητας μεταξύ των φύλων, με πολλαπλές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αναπόφευκτα επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα και τις συντάξεις των γυναικών.

Παράλληλα, η Επίτροπος Ισότητας τονίζει ότι η ανισομισθία δεν επιτρέπει και την πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού και ως εκ τούτου συνιστά εμπόδιο στην γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτρόπου, οι νόμοι για την ισότητα αμοιβών για εργασία ίσης αξίας απέτυχαν να διορθώσουν αυτή την ανισότητα και γι’ αυτό όλοι συλλογικά θα πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε λύσεις.

Για να επιτευχθεί η ισότητα  στις αμοιβές θα πρέπει να υπάρξει μια σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος, να υιοθετηθούν μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως η ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, περισσότερες δομές φροντίδας έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών ακόμη περισσότερο στην αγορά εργασίας.

«Η ίση αμοιβή είναι απαραίτητη όχι μόνο για να εξαλείψουμε ακόμα μία διάκριση κατά των γυναικών αλλά για να οικοδομήσουμε και μια κοινωνία όπου όλοι, άνδρες και γυναίκες θα απολαμβάνουν δικαιοσύνη και να ζουν αξιοπρεπώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών, η Επίτροπος αναφέρει, στην ανακοίνωση της, ότι αυτή η μέρα αντιπροσωπεύει τους μακροχρόνιους αγώνες και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη ισότητας αμοιβών για εργασία ίσης αξίας και επιπλέον βασίζεται και στη δέσμευση του ΟΗΕ για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στην εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων συμπεριλαμβανομένου και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ