Δευτέρα 18 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ρύθμιση της διαδικασίας εργοδότησης των σχολικών βοηθών συνοδών ζητά η Μιχαηλίδου

  17/09/2021 16:07
Ρύθμιση της διαδικασίας εργοδότησης των σχολικών βοηθών συνοδών ζητά η Μιχαηλίδου

Ρύθμιση της διαδικασίας εργοδότησης των σχολικών βοηθών συνοδών ζητά η Μιχαηλίδου

  17/09/2021 16:07

Πρέπει να υπάρξει πρόνοια και ρύθμιση της διαδικασίας εργοδότησης σχολικών βοηθών/ συνοδών στο προτεινόμενο νομοσχέδιο και τους Κανονισμούς για την Ενιαία Εκπαίδευση, αναφέρει, σε σημερινή τοποθέτηση της, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σημειώνει ότι το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, ούτε να κατανέμεται η ευθύνη διεκπεραίωσης της διαδικασίας ανάθεσης συνοδού σε διαφορετικές επιτροπές διαφορετικών αρμόδιων Αρχών, γεγονός που οδηγεί στη διαιώνιση του προβλήματος και στη διατήρηση της παθογένειας του συστήματος. 

Μετά από σειρά παρεμβάσεων της τα τελευταία χρόνια στο αρμόδιο Υπουργείο, η Επίτροπος επανέρχεται στο θέμα, καθώς, όπως αναφέρει στην τοποθέτηση της, «οι πρόσφατες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πολιτών σε σχέση με το διαχρονικό ζήτημα της εργοδότησης σχολικών βοηθών είναι αναμενόμενες, απόλυτα δικαιολογημένες και απλά επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις που έθεσα επανειλημμένα ενώπιον του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), υποδεικνύοντας την ανάγκη άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων».

«Έχω ήδη επισημάνει ότι, οι αποφάσεις για ανάθεση συνοδών λαμβάνονται από τις Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ), χωρίς καμία αναφορά στα εξειδικευμένα προσόντα που θα πρέπει να έχει κάθε συνοδός για την εξυπηρέτηση των αναγκών συγκεκριμένου παιδιού, ενώ, στη συνέχεια αναμένεται από τις Σχολικές Εφορείες να υλοποιήσουν τις αποφάσεις στη βάση γενικών και ασαφών διαδικασιών και καθηκόντων», σημειώνει.

Υπενθυμίζει την πάγια θέση του θεσμού της Επιτρόπου ότι, η πλήρης απουσία νομοθετικής ρύθμισης του ειδικού θέματος της ανάθεσης σχολικών βοηθών/συνοδών, παράλληλα με τη διαρχία που παρατηρείται, ως προς την αρμόδια Αρχή (ΥΠΠΑΝ & Σχολικές Εφορείες), δυσχεραίνει την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η παροχή στήριξης στα παιδιά αυτά, ούτως ώστε, να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε πλαίσιο μη-διάκρισης.

Η Επίτροπος τονίζει πως θεωρεί επιβεβλημένη, μεταξύ άλλων, την άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με σαφήνεια, διαφάνεια και με όλες τις απαιτούμενες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του, τον καθορισμό με πιο αντικειμενικούς όρους των καθηκόντων εργοδότησης των συνοδών, ανάλογα με το είδος των αναγκών του παιδιού που καλούνται να εξυπηρετήσουν, την αποσαφήνιση των όρων εντολής των Επιτροπών Πρόσληψης σχολικών βοηθών/ συνοδών και τα κριτήρια στη βάση των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις, την αναθεώρηση του συστήματος εποπτείας ή/και λογοδότησης των Σχολικών Εφορειών, σε επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων ή/και νομοθετικών διατάξεων.

Σημειώνει ότι θεωρεί, επίσης, επιβεβλημένη την τεκμηρίωση των αποφάσεων των ΕΕΕΑΕ στη βάση της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού, με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει πάντα ουσιαστικό περιθώριο για διαφοροποίηση της απόφασης.

«Έχω επισημάνει και στο παρελθόν το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη λήψη τελικής απόφασης για ανάθεση συνοδού σε αρκετές περιπτώσεις παιδιών, ζήτημα που δεν επιλύεται με την  παρούσα εγκύκλιο», αναφέρει η Επίτροπος.

Δεν φαίνεται επίσης, προσθέτει, «να κατοχυρώνεται η αναγκαία ετοιμότητα και ευελιξία, ώστε να μην στερείται κανένα παιδί υπηρεσίες συνοδού στον βαθμό που είναι επιβεβλημένο και να μην επηρεάζεται δυσμενώς η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση».

«Επιβάλλεται να γίνουν ανάλογες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης εργοδότησης κατάλληλου συνοδού ανά πάση στιγμή, χωρίς καθυστερήσεις ή αναβολές», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παρούσα Τοποθέτηση διαβιβάζεται στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, για δικές τους ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Παράλληλα, κοινοποιείται στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τους προέδρους των Επαρχιακών Επιτροπών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τον πρόεδρο και μέλη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς, επίσης, στους παραπονούμενους γονείς, για σκοπούς ενημέρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας