Έτοιμοι για ενεργοποίηση μέτρων στα νοσοκομεία οι γιατροί-Παρέμβαση Χατζηπαντέλα

Με αφορμή την επέκταση των ωραρίων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και με την αιτία να είναι βαθύτερη, ΟΚΥπΥ και γιατροί συνεχίζουν να βρίσκονται στα χαρακώματα, με τις συντεχνίες των δεύτερων να ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν την απόφαση για λήψη μέτρων.

Η εκρηκτική κατάσταση, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας που κάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη τους γιατρούς, όπως ανέφερε στον REPORTER ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Το πράσινο του Δ.Σ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών, για επέκταση των ωραρίων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η εξαγγελία διαλόγου με τους γιατρούς, ήταν για τις συντεχνίες τους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ΠΑΣΥΚΙ, κατηγορεί τον ΟΚΥπΥ για επικοινωνιακό τέχνασμα, λόγω της καταγγελτικής επιστολής τους για μη τήρηση των συμφωνηθέντων. Μεγάλο σημείο τριβής πάντως, είναι ο τρόπος αποζημίωσής τους, σε περίπτωση επέκτασης των ωραρίων, αφού επιθυμούν εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος που είχε εφαρμοστεί για τερματισμό των λιστών αναμονής, με τον ΟΚΥπΥ να διαμηνύει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

«Εμείς μάθαμε ότι θα κατατεθεί το θέμα των ωραρίων από τα ΜΜΕ, όπου σε πάνελ διαφάνηκε, μάλιστα πως οι οργανωμένοι ασθενείς (ΟΣΑΚ), ήταν ενήμεροι ενώ εμείς όχι», ανέφερε ο κ. Κούμας καταγγέλλοντας τον τρόπο διαβούλευσης που επιλέχθηκε. Όπως είπε αυτή είναι η συνήθης πρακτική του ΟΚΥπΥ, που συνεχίζει να μην ενημερώνει τους γιατρούς, παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί συμφωνία. «Το θέμα αναδείχθηκε, επειδή είχε προηγηθεί η επιστολή καταγγελία της ΠΑΣΥΚΙ, προς τον υπουργό Υγείας για τον ΟΚΥπΥ. Έτσι επικοινωνιακά, τέθηκε στο τραπέζι το θέμα ωραρίων. Ο ΟΚΥπΥ μιλά για ένα έγγραφο της 28/7/2017, όπου δήθεν συμφωνήσαμε για θέματα ωραρίων. Αφού το είχαν τέσσερα χρόνια, τι τους εμπόδιζε να συζητήσουν τόσο καιρό για τα ωράρια;».

Όπως ανέφερε ο κ. Κούμας, το συγκεκριμένο έγγραφο, αφορά σε συμφωνία αναφορικά με το πιλοτικό σύστημα που είχε εφαρμοστεί. «Είναι παραδεκτό ότι πέτυχε αυτό το σύστημα. Είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας, που εξυπηρετήθηκαν τόσο σε χειρουργικό επίπεδο, όσο και στα εξωτερικά ιατρεία».

Σε σχέση με τα ωράρια, σημείωσε ότι οι πλείστοι γιατροί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει νομοθεσία που διέπει το ωράριο. «Μας καλούν να παραβιάσουμε το νόμο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, λέγοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Σημείωσε δε, πως η νομοθεσία περί οργάνωσης εργασίας, «παραβιάζεται κατακόρυφα εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσηλευτήρια, σε σχέση με τους γιατρούς. Άρα όταν θα μιλάμε για ωράρια, ο ΟΚΥπΥ, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτόν τον νόμο».

«Δεν είναι επιχείρηση τα δημόσια νοσηλευτήρια»

Ο κ. Κούμα κατακεραύνωσε τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας πως «χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για τη λειτουργία των νοσηλευτηρίων. Εμείς είμαστε υποστελεχωμένοι και μπορούμε να το αποδείξουμε. Τα μικρότερα νοσηλευτήρια για παράδειγμα, όπου οι κλινικές στελεχώνονται με τρία και τέσσερα άτομα, πώς θα λειτουργήσουν το απόγευμα. Άρα η απάντηση είναι απλή, πρέπει να προσλάβουν άλλους τόσους γιατρούς. Πρωτίστως πρέπει να διασφαλίσουν την ποιότητα υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή διοίκηση και οργάνωση και ο ΟΚΥπΥ, εδώ και τέσσερα χρόνια που υπάρχει, δεν απέδειξε ότι την γνωρίζει. Δεν είναι επιχείρηση τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Πρόσθεσε ακόμη, πως λόγω του ότι προκήρυξαν μέτρα στα δημόσια νοσηλευτήρια κλήθηκαν από τον υπουργό Υγείας σε συνάντηση. «Πήραμε χθες την πρόσκληση για τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, αλλά δεν θα ήθελα να πω, πότε θα γίνει. Τα μέτρα, τα οποία δεν είναι σκοπός μας, θα τα ανακοινώσουμε έγκαιρα».

Έτοιμοι για διάλογο οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ αλλά...

Εν τω μεταξύ ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα απογευματινής εργασίας, αποτελούσε πρωτοβουλία των ιατρών και υλοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2020 και δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος, «αλλά θα δηλώσει απών από τα οποιαδήποτε αχρείαστα επί του θέματος επικοινωνιακά παιχνίδια και τις όποιες μονομερείς εξαγγελίες των διοικούντων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
 
Αναφέρει επίσης ότι μετά το πέρας της 31ης Δεκεμβρίου 2020 παρ’ όλες τις έντονες ενστάσεις του κλάδου, η διοίκηση του ΟΚΥπΥ αποφάσισε αυθαίρετα τη διακοπή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι σε συναντήσεις που ακολούθησαν ο Κλάδος "υπέδειξε έντονα την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος και προέβη σε έντονες παραστάσεις για την έναρξη διαλόγου με στόχο την προσαρμογή και μόνιμη εφαρμογή του προγράμματος προς εξυπηρέτηση των ασθενών". «Ακόμη και κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, προβήκαμε σε έντονες εκκλήσεις προς τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ για την επανέναρξη του προγράμματος, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών (non covid) των οποίων ο αριθμός λόγω της υπολειτουργίας των νοσηλευτηρίων μεγάλωνε δραματικά», συνεχίζει και προσθέτει πως θεωρεί αυταπόδεικτο ότι την ευθύνη για τη διακοπή της λειτουργίας των νοσοκομείων κατά τις απογευματινές ώρες δεν την φέρουν οι ιατροί. Διευκρινίζει ότι η πρόταση για την επαναφορά του προγράμματος αποτελεί πρωτοβουλία των συντεχνιών και ζητήθηκε να τεθεί η οποιαδήποτε πρόταση θεσμικά στην ad-hoc επιτροπή (εκπρόσωποι ΟΚΥπΥ, Υπουργείου Υγείας και συντεχνιών) που επιλαμβάνεται τα θέματα οικονομικών συμφωνιών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής πρότασης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη πρόταση.
 
Περαιτέρω αναφέρει ότι υπήρξε πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας σχετικά με την πρόταση, στην οποία αναφέρονται και ποσοστά αποζημίωσης, για την οποία ο κλάδος τελεί υπό πλήρη άγνοια.

Στόχος του ΟΚΥπΥ να υπάρχει κατάληξη μέχρι τον Οκτώβρη

Ο ΟΚΥπΥ, θέλει πάντως να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για το θέμα των ωραρίων και το θέμα να λήξει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Η απαίτηση όλων, είναι ο ΟΚΥπΥ να είναι σύγχρονος και ευέλικτος. Για να πετύχει το σκοπό του εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου και για να καταστεί οικονομικά αυτόνομος, σύμφωνα με τη νομοθεσία που τον διέπει», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας ότι η επέκταση ωραρίων, εμπίπτει σε αυτές τις προσπάθειες.

«Ο ασθενής πρέπει να έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας και τα απογεύματα για να μην αναγκάζεται να φεύγει από τη δουλειά του και να χάνει το μεροκάματο ή να παίρνει άδεια για να επισκεφθεί το γιατρό που επέλεξε», σημείωσε.

Όπως είπε, η διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς για τη διαμόρφωση του πλαισίου επέκτασης των ωραρίων θα ξεκινήσει άμεσα. «Ελπίζουμε η ανταπόκριση των συνδικαλιστών φορέων, θα είναι θετική για να έχουμε κατάληξη».

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι το πλάνο του ΟΚΥπΥ αφορά σε επέκταση των ωραρίων των εξωτερικών ιατρείων ειδικοτήτων και των ωραρίων χειρουργικών επεμβάσεων, από ειδικότητες που έχουν λίστες αναμονής.

Σημείωσε δε πως το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμοζόταν, είχε διαφορετικό σκοπό και δεν μπορούν να δίδονται οι ίδιες αποζημιώσεις στους γιατρούς.

«Όταν εφαρμόστηκε αυτό το πρόγραμμα υπήρχαν μεγάλες λίστες αναμονής και οι αποζημιώσεις που δίδονταν, δεν είχαν καθοριστεί στη βάση του κόστους οφέλους και βάσει εσόδων. Σήμερα λειτουργούμε στα πλαίσια του ΓεΣΥ, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και η οποιαδήποτε πράξη γίνεται στα πλαίσια του ΓεΣΥ και υπάρχουν καθορισμένες αποζημιώσεις από τον ΟΑΥ», υπέδειξε ο κ. Χαριλάου, σημειώνοντας ότι η αποζημίωση που διδόταν στο πιλοτικό για εξέταση ασθενούς στα εξωτερικά ιατρεία ήταν 37,5 ευρώ, ενώ σήμερα η αποζημίωση από τον ΟΑΥ κυμαίνεται από 15-20 ευρώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη