Πονοκέφαλος οι φήμες για εμβόλια-Ξεκαθαρίζουν το σκηνικό οι αρμόδιες υπηρεσίες

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν φήμες, που πύκνωσαν το τελευταίο διάστημα και εκφράζονται κυρίως μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίες επιχειρούν άλλες φορές άμεσα και άλλες έμμεσα, να συνδέσουν εμβολιασμούς με θανάτους συνανθρώπων μας, χωρίς να είναι καν γνωστό εάν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και στις οικογένειές τους, που καλούνται μαζί με τον ανείπωτο πόνο τους να διαχειριστούν και αυτές τις φήμες.

Ο REPORTER, επικοινώνησε με τις Φαρμακευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να ζητήσει ενημέρωση για το κατά πόσον έχει σταλεί κίτρινη κάρτα, που να ζητά διερεύνηση ενδεχόμενης συσχέτισης  του εμβολιασμού με οποιοδήποτε θάνατο το τελευταίο διάστημα.

«Μέχρι στιγμής τουλάχιστον», όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου «δεν έχουμε ενώπιον μας, καμία αναφορά για πιθανό θάνατο, που προκλήθηκε από εμβολιασμό το τελευταίο διάστημα».

Σημειώνεται ότι από την αρχή του εμβολιασμού, για δύο περιστατικά θανάτων γυναικών από θρομβοεμβολικά επεισόδια, μίας 39χρονης Βρετανίδας και μίας 42χρονης Ελληνοκύπριας που εμβολιάστηκαν με AstraZenecaγια τα οποία στάληκε κίτρινη κάρτα, διαπιστώθηκε πως υπάρχει πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται από τον WHO, βρέθηκε συσχέτιση 4 από τα 9 στην περίπτωση της 42χρονης και συσχέτιση 7 από 9 στην περίπτωση της 39χρονης.

«Αυτά τα περιστατικά έχουν διερευνηθεί, έγινε η αξιολόγηση όπως προνοείται σύμφωνα με το νόμο και έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», υπέδειξε η κ. Παναγιωτοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για ενδεχόμενη συσχέτιση θανάτου ή ακόμη και σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό.

«Όταν υπάρχει τέτοια υποψία για θάνατο, ο γιατρός στέλνει αναφορά θανάτου, μέσω της κίτρινης κάρτας, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία μαζί με ιατροδικαστική έκθεση, ιολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στη σελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου, λήφθηκαν και αξιολογήθηκαν συνολικά 378 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες, που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για πρόληψη της νόσου COVID-19. Οι 265 (ποσοστό 70%) ταξινομήθηκαν ως ήπιες/μέτριες και οι 113 (ποσοστό 30%) ως σοβαρές.

*Τα ανωτέρω στοιχεία επικαιροποιούνται ανά 2 εβδομάδες

Η κα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι στην σελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, βρίσκονται αναρτημένες όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, όπως καταγράφηκαν στις κλινικές δοκιμές. «Όπως θα δείτε στο AsrtraZeneca και στο J&J, καταγράφηκαν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, μετά τα περιστατικά. Διαπίστωσαν πως μπορεί να συμβεί πολύ σπάνια, αλλά συμβαίνει και αυτό περιλήφθηκε στην περίληψη των χαρακτηριστικών περιγραφής του προϊόντος η ανεπιθύμητη ενέργεια της θρομβοεμβολής».

Όπως εξήγησε πριν τη διερεύνηση κάποιων περιστατικών, δεν πρέπει να προβαίνουν οι πολίτες σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την πρώτη δόση του ενήλικου πληθυσμού (18 ετών και άνω) είναι στο 80%. Ταυτόχρονα, ποσοστό 76% του ενήλικου πληθυσμού, ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα. Το 39,6% των ατόμων 16 και 17 ετών έλαβαν τουλάχιστον την 1η δόση και το 32,5% ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Στην ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 24,1% και 13,4% αυτής της ηλικιακής ομάδας ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος βρίσκεται στο 90,9% του ενήλικου πληθυσμού που έλαβε τουλάχιστον την πρώτη δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 89,5% και 79,2% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 78,5%. Στην Επαρχία Λάρνακας, η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση βρίσκεται στο 74,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα