Στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα της δίωξης Γαβριήλ-«Θυμίζει εποχές σκοταδισμού»

Το ΑΚΕΛ θα εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για την δίωξη του εκπαιδευτικού – εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, ανακοίνωσε η Βουλευτής του κόμματος, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι το Κίνημα συνυπογράφει.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου μίλησε για «άδειασμα» του Υπουργού Παιδείας από τον Γενικό Εισαγγελέα και δίωξη που θυμίζει «μεσαίωνα και εποχές σκοταδισμού». Το θέμα, ανέφερε, θα συζητηθεί στην Επιτροπή στις 4 Οκτωβρίου. «Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης. Να θυμίσω το #JesuisCharlie» είπε. Όλοι ανέξοδα έβαζαν τότε το σλόγκαν αυτό για να στηρίξουν την ελευθερία έκφρασης και τώρα που το ζούμε στον τόπο μας, συνέχισε, «παρακολουθείστε συμπεριφορές και μάλιστα από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποπνέει πλέον σκοταδισμό και αναχρονισμό. Πρέπει πλέον να προστατέψουμε τα παιδιά μας».

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι η Τέχνη, όπως και η επιστήμη και η γνώση δεν είναι εθνικές, αλλά παγκόσμιες. «Μετά τον μεσαίωνα που έκαιγαν ανθρώπους στην πυρά για τις απόψεις ή τα πιστεύω τους, περάσαμε σε μια πιο φιλελεύθερη δημοκρατία», είπε λέγοντας ότι το βάθος και το εύρος της Δημοκρατίας εξετάζονται όταν απέναντί μας έχουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν και όχι όταν μας αρέσουν ή δεν μας εκφράζουν.

«Αν δεν πολεμήσεις πρώτα για το δικαίωμα του άλλου, δεν έχεις εσύ το δικαίωμα να διεκδικείς Δημοκρατία και δικαιώματα για τον εαυτό σου» ανέφερε. Γι αυτό, είπε, η ίδια και το Κίνημα συνυπογράφουν το θέμα της δίωξης του κ. Γαβριήλ προς συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε για το σχίσιμο της σελίδας από βιβλίο ότι ορθά το Υπουργείο Παιδείας απέσυρε το εν λόγω βιβλίο και πρέπει να εξετασθεί και να βελτιωθεί, αν χρειαστεί, η όλη διαδικασία επιλογής του όποιου βιβλίου. «Τα προβλήματα δεν λύνονται με αφορισμούς, αλλά με δημιουργικές, ορθές εισηγήσεις κατόπιν εμπειρογνωμοσύνης» είπε.

Για το θέμα του Γιώργου Γαβριήλ, είπε ότι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι εκ των ων ουκ άνευ σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Από την άλλη, πρόσθεσε, η κοινωνία πρέπει να απορρίπτει το όποιο ζήτημα προσβάλλει την πολιτισμική μας ταυτότητα και εδώ χρειάζεται η κριτική σκέψη – όπως είπε – για να μπορούν οι πολίτες να απορρίπτουν τέτοιες συμπεριφορές.

Θα πρέπει να εξετασθούν, συνέχισε, οι κανονισμοί που υπάρχουν για το θέμα και αν υπάρχουν κενά και παραλήψεις να τις βελτιώσουν και μέσω της Βουλής.

Ο Βουλευτής και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης διερωτήθηκε αν είναι ελευθερία έκφρασης το να ουρεί ένας σκύλος τον Ιησού Χριστό και τα θεία. «Μας πόσο χαμηλά φθάσαμε ως κοινωνία; Να γελοιοποιούμε την πίστη μας, τον Χριστό και να μας ζητούν να τους ανεχόμαστε. Βεβαίως και όχι» είπε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι το δικαίωμα έκφρασης και η καλλιτεχνική αποτύπωση προσωπικών θέσεων και απόψεων είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη. Από την στιγμή όμως, συνέχισε, που αυτό προκαλεί το κοινωνικό ήθος, προσβάλλει τα θεία, αλλοιώνει την ιστορία και τους αγώνες ενός ολόκληρου λαού, τότε υπερβαίνει τα όρια της Τέχνης και εισχωρεί σε αυτά της ύβρεως και της βλασφημίας.

Όταν δε είναι Διευθυντής στη μέση εκπαίδευση, πρέπει να αποτελεί πρότυπο αριστείας προς τους συναδέλφους και τους μαθητές του, πρόσθεσε, και όχι πρότυπο αντίρρησης και αναρχισμού. Η ΕΕΥ οφείλει να εξετάσει το θέμα και να εφαρμόσει τους σχετικούς κανονισμούς και σε αυτήν επαφίεται κατά πόσο θα κάνει αποδεκτές τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, είπε ο κ. Τρυφωνίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου