Ο αδύναμος κρίκος της εμβολιαστικής αλυσίδας-Οι σκέψεις για αλλαγή της εικόνας

Κι ενώ η Κύπρος προχωρά προς την υλοποίηση του εμβολιαστικού στόχου για χορήγηση και των δύο δόσεων τουλάχιστον στο 80% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί η χαμηλότερη κάλυψη στην επαρχία Λάρνακας, που πλήρωσε βαρύ τίμημα σε θανάτους από covid, το τελευταίο διάστημα.

Η Λάρνακα, αποτελεί στην ουσία τον αδύναμο κρίκο της εμβολιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, έλαβε τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου ποσοστό 74,2% στην επαρχία. Ένα ποσοστό αρκετά πιο πίσω από τις υπόλοιπες επαρχίες, με δεδομένο πως η Πάφος ξεπέρασε ήδη το 90%. (σ.σ Πάφος 90,7%, ελ. Αμμόχωστος 89,4%, Λευκωσία 89,4%, Λεμεσός 79,1%).

Αποφάσεις εντός της εβδομάδας

Τους λόγους πίσω από την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Λάρνακα, αναζητούν Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες. Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Σε πρώτη φάση θα γίνει επαφή με τους τοπικούς άρχοντες προκειμένου να ζητηθεί η συμβολή τους. Ακολούθως θα συζητηθεί η διενέργεια συγκεκριμένων εκδηλώσεων, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί περισσότερο ο κόσμος και να καμφθούν οι προβληματισμοί του.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο πού ακριβώς οφείλεται η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κι εάν αφορά σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε ολόκληρη την επαρχία. Κάποιες απαντήσεις ενδέχεται να δώσει έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και καταγράφει τις απόψεις πολιτών μεγάλης ηλικίας για την πανδημία. Πάντως η προηγούμενη, που αφορούσε στο γενικό πληθυσμό, κατέδειξε πως μόλις το 6% των πολιτών παγκύπρια είναι κάθετοι σε μη εμβολιασμό τους, με ένα άλλο 7% να εκφράζει σοβαρούς προβληματισμούς.

«Γενικά παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας μια διαφορά ανάμεσα στις επαρχίες. Στην Πάφο για παράδειγμα, από τις αρχές του 2021 με σταθερό τρόπο διατηρήθηκαν χαμηλά οι μεταδόσεις, ενώ είναι και η επαρχία με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Όπως είπε, ως χώρα έχουμε φτάσει σε αρκετά υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αναμένεται, να αυξηθούν πάρα πολύ οι εμβολιασμοί το επόμενο διάστημα. «Περισσότερο θα πρέπει να υπάρξει εστίαση, στην προσπάθεια ενίσχυσης του αισθήματος εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό στις μεγαλύτερες ηλικίες, 50 και άνω επειδή αυτές οι ηλικίες έχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία», υπέδειξε επαναλαμβάνοντας πως η πανδημία δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα.

«Οι μεταδόσεις», πρόσθεσε, «είναι καθημερινές και πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Δεν θα πρέπει να νιώθουμε τόσο εφησυχασμό και να επιστρέψουμε σε δραστηριότητες που κάναμε πριν την πανδημία. Πρέπει να προσέχουμε, πόσο μάλλον τώρα που άνοιξαν τα σχολεία και δεν θέλουμε με τίποτα να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπως την προηγούμενη περίοδο όπου πλήγηκε η εκπαιδευτική χρονιά».

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, θέλουν να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί, προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη νέα έξαρση τις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένο ότι έχουν ανοίξει τα σχολεία και επέστρεψαν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργασίες τους.  

«Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Όλα δείχνουν, όμως, ότι θα έχουμε νέα αύξηση σε μεταδόσεις, επειδή άνοιξαν τα σχολεία και όλοι επιστρέφουν και στην εργασία τους», ανέφερε ο επικεφαλής της ΣΕΕ, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα.

«Η έξαρση που θα δούμε σε συνδυασμό με την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ πιθανό να μας δώσουν μία διάσταση της καμπύλης. Από τη μία δηλαδή να βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και από την άλλη, να μην έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων. Αυτό είναι που θέλουμε να επιτύχουμε με τα δύο όπλα που έχουμε. Τον εμβολιασμό και τα μέτρα».

«Δεν πρέπει να μιλάμε για ποσοστό ανοσίας»

Ο καθηγητής Τσιούτης, υπέδειξε πως πρέπει να σταματήσει η συζήτηση γύρω από το ποσοστό που θα πετύχει τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει καθοριστεί διεθνώς.

«Δεν έχει καθοριστεί διεθνώς ποσοστό για το τείχος ανοσίας και θέλω να τονίσω πόσο παραπλανητικές ήταν δηλώσεις, που αναφέρονταν σε ποσοστά ανοσίας και αδόκιμους όρους, όπως είναι το τείχος ανοσίας. Αυτά είναι πολύ θεωρητικά, δεν τα έχουμε δει ποτέ στην πράξη και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Ακόμα κι εάν φτάναμε σε ένα θεωρητικό ποσοστό, το οποίο ούτε καν μελέτες μοντελοποίησης δεν κατάφεραν να καταδείξουν, δεν θα εξαφανιζόταν ο ιός».

Υπογράμμισε δε πως αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η Κύπρος, είναι να παρατηρεί την επιδημιολογική της κατάσταση και να προβαίνει σε μικρές παρεμβάσεις, για να παραμείνουν οι χώροι ανοικτοί.

«Πρέπει να δούμε και τι κάνουν οι χώρες του εξωτερικού, όπου κάποιες άρχισαν να εφαρμόζουν δικές τους πολιτικές ή πιο καινοτόμες πρακτικές. Για παράδειγμα η Δανία που ήρε όλα τα μέτρα, αφού έφτασε στο 80% της εμβολιαστικής κάλυψης, όλου του πληθυσμού, όχι μόνο των ενηλίκων. Υπάρχουν και τα παραδείγματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που εφαρμόζουν μια πολύ αυστηρή πολιτική, η οποία πλησιάζει προς την πολιτική εξάλειψης του ιού. Πρέπει να δούμε και τι θα γίνει με το Ισραήλ, με τα αποτελέσματα της χορήγησης της τρίτης δόσης στον γενικό πλήθυσμό. Παρόλο που έχει πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη από μας, περιμένουμε να δούμε εάν η επαναληπτική δόση, θα έχει στην πράξη αποτέλεσμα για την προστασία από σοβαρή νόσο ή θανάτους», ανέφερε καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΣΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου