Διαμαρτυρία με το καλημέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς-«Δεν θα υποχωρήσουμε»

Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, αφού στο Περιφερειακό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, στο Μοναγρούλι, οι γονείς δεν άφησαν τους μαθητές να μπουν στις τάξεις τους στην ώρα τους, διαμαρτυρόμενοι για την συμπλεγματοποίηση Α’ και Β’ τάξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με θερμομετρήσεις επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές Δημοτικού (pics)

Οι γονείς ανήρτησαν πανό στα κάγκελα του σχολείου και διαμαρτυρήθηκαν για την ένωση της Α’ και Β’ τάξης. Μάλιστα, δήλωσαν έτοιμοι να κλιμακώσουν τα μέτρα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει παρέμβαση από τους αρμόδιους, θα επιμένουν στα μέτρα και δεν θα υποχωρήσουν.

Σε δηλώσεις της, η Βάσω Ευριπίδου, μέλος του συνδέσμου γονέων του σχολείου, σημείωσε πως είναι η πρώτη μέρα και αντί να ακούγονται παιδικές φωνές, υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας.

«Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα μας ακούσει. Βρισκόμαστε έξω από το σχολείο μας, ένα περιφερειακό σχολείο που στηρίζουμε εδώ και χρόνια. Πριν πολλά χρόνια όταν θα γινόταν περιφερειακό μας έδωσαν υποσχέσεις ότι θα ήταν δίπλα μας. Χρειαζόμαστε τη στήριξή τους. Έχουμε από ανάγκη για ένα μωρό. Είμαστε στα είκοσι μωρά, στα είκοσι ένα διαλύεται το σύμπλεγμα. Ζητάμε την παραχώρηση του Υπουργείου, γιατί το σχολείο μας δεν επωφελείται από κανένα πρόγραμμα και ξέρουμε ότι σε γειτονικά χωριά έχουν επιπρόσθετες διδακτικές ώρες».

Η κ. Ευριπίδου εξέφρασε το ερώτημα γιατί τα δικά τους παιδιά δεν έχουν επιπρόσθετες διδακτικές ώρες και αν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. «Για όνομα του Θεού. Ζητάμε την κατανόηση του Υπουργείου, θέλουμε να δείξει τη στήριξη του. Είμαστε δίπλα στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και βρίσκουμε απέναντί μας αυτή την απόφαση».

Στο σχολείο βρέθηκε και η αρμόδια επιθεωρήτρια του Yπουργείου, η οποία σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Γονέων, ενημέρωσε ότι η απόφαση του Υπουργείου είναι οριστική και αμετάκλητη, κάτι που έφερε περαιτέρω αντίδραση στους διαμαρτυρόμενους.

Τελικά με εισήγηση των κοινοταρχών Μονής και Μοναγρουλλίου, τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων παραιτήθηκαν, με τους προέδρους των δυο κοινοτικών αρχών να αναλαμβάνουν ρόλο διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Μονής, Γιώργος Ευριπίδου, «τον τελευταίο μήνα έφυγαν 10 επιστολές προς το Υπουργείο και δεν μπήκε κανένας στον κόπο, ούτε ο Υπουργός ο ίδιος, ούτε κάποιοι λειτουργοί, να απαντήσουν στα αιτήματα του συνδέσμου».

Σημείωσε ακόμη πως σε άλλες δυο περιπτώσεις σχολείων της υπαίθρου το Υπουργείο διευθέτησε το ζήτημα και υπογράμμισε ότι δεν είναι θέμα αν είναι 20 και όχι 21 μαθητές σε μια τάξη, αλλά τίθεται και θέμα με τις αποστάσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η Κυβέρνηση αυτή βομβαρδίζει καθημερινά για τα θέματα της πανδημίας, για τα μέτρα, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός αυτή τη στιγμή καταλύει αυτά τα μέτρα και στοιβάζει παιδιά σε μια τάξη, με όλα τα συνεπακόλουθα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ευριπίδου δήλωσε ότι οι δυο κοινοτικές αρχές θα αναλάβουν δράση για να πιέσουν το Υπουργείο, προειδοποιώντας με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, ο κοινοτάρχης Μοναγρουλλίου, Παρασκευάς Ηρακλέους, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, υπέδειξε πως σε άλλα χωριά το θέμα λύθηκε όταν υπολειπόταν ένας μαθητής και «δεν  μπορεί να υπάρχουν τούτου του είδους τα προηγούμενα και για εμάς εδώ, που είμαστε ένα περιφερειακό σχολείο, να μην υπάρχει η λύση για ένα μαθητή»

Κάλεσε, τέλος, το Υπουργείο Παιδείας να επιδείξει κατανόηση και να κάνει δεύτερες σκέψεις στην απόφαση συμπλεγματοποίησης των δυο τάξεων.

Η απάντηση του Προδρόμου

Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου, ερωτηθείς για το θέμα σημείωσε πως το Υπουργείο βλέπει αυτά τα θέματα διαρκώς και υπέδειξε πως σε όλη την Κύπρο υπάρχουν τέτοια περιστατικά.

«Υπάρχουν κάποιες πρόνοιες, οι οποίες τηρούνται. Δεν αποφασίζουμε κάθε φορά, ανάλογα με την περίπτωση, οι αριθμοί που προβλέπονται, για να λειτουργούν τμήματα και τάξεις στα σχολεία είναι δεδομένοι. Φέτος έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια και έχουμε ενισχύσει κάποια σχολεία. Έχουν ενισχυθεί σχολεία στις πυρόπληκτες περιοχές, σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές».

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως από εκεί και πέρα ισχύουν κάποιοι αριθμοί και κάποιοι κανόνες. «Δεν είναι δυνατό να δημιουργούνται σε κάθε σχολείο, όλες οι τάξεις και όλα τα τμήματα, αν οι αριθμοί των παιδιών είναι χαμηλότεροι. Το Υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί αλλά έχουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας. Επομένως, περιμένουμε ότι θα αφοσιωθούν όλοι στα μαθήματα, έχουμε τη δυνατότητα και το εκπαιδευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει καλά η σχολική χρονιά».

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες