Με θερμομετρήσεις επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές Δημοτικού (pics)

Πρεμιέρα έκαναν μετά τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και τα Δημοτικά σχολεία, με χιλιάδες μαθητές να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες έπειτα από δύο μήνες.

Back to school για τα Δημοτικά-Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις

Συγκεκριμένα, 50,005 μαθητές Δημοτικών πέρασαν το κατώφλι 330 Δημοτικών Σχολείων σε όλη την Κύπρο, ευδιάθετοι και χαρούμενοι για την νέα σχολική χρονιά. Τηρώντας τις αποστάσεις που προνοούνται στα πρωτόκολλα, οι μαθητές εισήλθαν στα σχολεία, γεμάτοι ανυπομονησία για την έναρξη των μαθημάτων.

Σημειώνεται ότι έγιναν θερμομετρήσεις σε όλους τους μαθητές, πριν εισέλθουν στις σχολικές αίθουσες. Οι μαθητές, μιλώντας για την επιστροφή τους στα θρανία, δήλωσαν χαρούμενοι που επέστρεψαν και είναι ετοιμοι για τις προκλήσεις της νέας χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχούν οι δάσκαλοι για τα πρωτόκολλα στο παρά πέντε της έναρξης της χρονιάς

Ο υπουργός Παιδείας, δραττόμενος της ευκαιρίας, βρέθηκε το πρωί στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου, όπου συνομίλησε με δάσκαλους και μαθητές. 

Ο κ. Προδρόμου ρώτησε τους μαθητές κατά πόσον χρειάζονταν ακόμα κάποιες μέρες διακοπών, ενώ στη συνέχεια τους συνέστησε προσοχή λόγω της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να πλήττει όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα του Προέδρου για τη νέα σχολική χρονιά-«Η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως σήμερα είναι η έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία και στην Προδημοτική, στα νηπιαγωγεία σε όλη την Κύπρο.

«Περίπου 50,000 παιδιά σήμερα θα είναι στα θρανία. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με φοίτηση με φυσική παρουσία. Ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και πολύτιμο ότι μπορέσαμε να αναπτύξουμε διαδικασίες τηλεκπαίδευσης, όμως τίποτα δεν υποκαθιστά τη φοίτηση με φυσική παρουσία, τη λειτουργία των τάξεων, την επικοινωνία των παιδιών μεταξύ τους, μέσα στο σχολείο και με τους εκπαιδευτικούς».

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί και οι διευθύνσεις ήταν έτοιμοι στα σχολεία να υποδεχτούν τα παιδιά και είναι επίσης έτοιμοι να προσπαθήσουν, τηρώντας το πρωτόκολλο να πετύχουν τον κύριο στόχο τους. Τη μάθηση και την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των παιδιών.

«Να μπορέσουν να περάσουν καλά στο σχολείο. Εδώ στο ακριτικό σχολείο του Αγίου Δομετίου, είδαμε τα παιδιά να είναι έτοιμα. Ορισμένα παιδιά χρησιμοποιούν ήδη την προστατευτική μάσκα και είναι ευκαιρία να ενθαρρύνουμε τους γονείς να πείσουν τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρέωση, να κάνουν χρήση της μάσκας προσώπου. Είναι το μέτρο προστασίας που μπορούμε να έχουμε στα Δημοτικά».   

Ανέφερε, επίσης, ότι το Γ` Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου φέτος είναι ένα από τα σχολεία που έχουν γίνει σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.

Ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι «με το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε δίνεται στήριξη πολλαπλώς. Τόσο στήριξη κοινωνικού περιεχομένου όσο και πρόσθετη στήριξη παιδαγωγικού περιεχομένου και πραγματικά χαίρομαι διότι εδώ έχουμε παιδιά, τα οποία προέρχονται από 15-16 χώρες, οι καταβολές τους, λειτουργούν πολύ καλά μαζί μέσα στην τάξη και βεβαίως αναπτύσσουμε και τα προγράμματα ένταξης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα».

Ανέφερε, επίσης, ότι το σχολείο καλείται να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και αυτή την σχολική χρονιά, λειτουργώντας σε συνθήκες πανδημίας.

«Έχουμε όμως το πλεονέκτημα πλέον να έχουμε την εμπειρία και βεβαίως να έχουμε τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί και για τους εκπαιδευτικούς παρά τα ψηλά ποσοστά, αν είναι δυνατόν να φτάσουμε πλην μερικών εξαιρέσεων όλοι να έχουμε αυτή την ασφάλεια», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις κινητές μονάδες διαγνωστικού ελέγχου rapid test, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα πυκνώσει η συχνότητα διαγνωστικών ελέγχων στα δημοτικά σχολεία.

«Βεβαίως το πόσο συχνά εξαρτάται από την συγκατάνευση που θα έχουμε από γονείς. Απαραίτητη συνθήκη είναι οι γονείς να δώσουν την σύμφωνη γνώμη. Άρα λοιπόν, αναλόγως των αριθμών, θα οργανώνονται τα συνεργεία και θα επισκέπτονται τα σχολεία. Ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά κυρίως σε μεγαλύτερα σε πληθυσμό δημοτικά σχολεία γινόντουσαν διαγνωστικοί έλεγχοι», ανέφερε.

Φέτος, πρόσθεσε, «σε συμφωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θέλουμε να εντείνουμε τους ελέγχους. Θέλουμε γενικότερα να δώσουμε μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να κρατήσουμε τα σχολεία σε λειτουργία όλο το χρόνο κανονικά».

Η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο για αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στην χρήση μάσκας, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμόζεται την ερχόμενη σχολική χρονιά στα Δημοτικά, η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω (πρακτικά αυτό εφαρμόζεται για παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση), για άτομα τα οποία διακινούνται εντός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας και για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Για την καλύτερη προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών και των εκπαιδευτικών, το σχολείο και οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν και να παροτρύνουν τα παιδιά, και ειδικότερα των Δ’-Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου να χρησιμοποιούν στο σχολείο προστατευτική μάσκα προσώπου.

Αναφορικά με τις αποστάσεις, όταν η διδασκαλία γίνεται στην τάξη, τα παιδιά θα έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός (1) μέτρου μεταξύ τους και ο χώρος διακίνησης του/της εκπαιδευτικού θα απέχει δύο (2) μέτρα από το πλησιέστερο θρανίο και τους/ τις μαθητές/μαθήτριες. Σε περίπτωση που η διδασκαλία θα γίνεται σε ανοικτό χώρο, η μετακίνηση θα γίνεται με την προσέλευση όλων των μαθητών/ριών στην αίθουσα διδασκαλίας. Κατά τη μετακίνηση θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφάλειας, τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

Στα διαλείμματα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, πρέπει να τηρείται η φυσική και κοινωνική αποστασιοποίηση. Σε δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης (π.χ σε αθλοπαιδιές και μουσικές δραστηριότητες), η απόσταση μεταξύ των μαθητών/ριών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από δύο (2) μέτρα. Κατά τις μετακινήσεις των παιδιών, καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου, τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Τα παιδιά εποπτεύονται και ελέγχονται κατά τα διαλείμματα τόσο στην αυλή όσο και στον χώρο των τουαλετών, ώστε να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Για τον σκοπό αυτό, ορίζονται από τη Διεύθυνση του σχολείου τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση των προληπτικών μέτρων (π.χ. είσοδος περιορισμένου αριθμού παιδιών στον χώρο τουαλετών, τοποθέτηση σημάνσεων στο πάτωμα στην περίπτωση που υπάρχει αναμονή κ.ά.). Συστηματικός έλεγχος για την τήρηση των αποστάσεων πρέπει να γίνεται και στον χώρο  του κυλικείου.

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»