Back to school για τα Δημοτικά-Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις

Το πρώτο κουδούνι για πάνω από 300 Δημοτικά Σχολεία, θα χτυπήσει στις 7:45 το πρωί, με τους μαθητές και τους δασκάλους τους, να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες, ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα, για μία ακόμη χρονιά, εν μέσω πανδημίας.

Από τις 7:00 το πρωί έχουν ανοίξει τις πόρτες τους οι σχολικές μονάδες, περιμένοντας τους μαθητές να επιστρέψουν, για να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους, ενώ οι δάσκαλοι βρίσκονται στα καθήκοντά τους από την περασμένη Δευτέρα, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές των Δημοτικών δεν είναι αναγκαίο να προσκομίσουν SafePass, κατά την άφιξή τους στη σχολική μονάδα, ωστόσο τόσο οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων, όσο και οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα από τα ακόλουθα:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID-19, τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού.

-Πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης.

-Αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

-Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate), μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19.

Ο έλεγχος του Safe Pass του προσωπικού και των επισκεπτών του σχολείου γίνεται από τη Διεύθυνση του σχολείου ή από άτομο που ορίζεται από τη Διεύθυνση για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδίδονται στη βάση των περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διαταγμάτων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχούν οι δάσκαλοι για τα πρωτόκολλα στο παρά πέντε της έναρξης της χρονιάς

Η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις

Όσον αφορά στην χρήση μάσκας, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμόζεται την ερχόμενη σχολική χρονιά στα Δημοτικά, η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω (πρακτικά αυτό εφαρμόζεται για παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση), για άτομα τα οποία διακινούνται εντός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας και για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Για την καλύτερη προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών και των εκπαιδευτικών, το σχολείο και οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν και να παροτρύνουν τα παιδιά, και ειδικότερα των Δ’-Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου να χρησιμοποιούν στο σχολείο προστατευτική μάσκα προσώπου.

Αναφορικά με τις αποστάσεις, όταν η διδασκαλία γίνεται στην τάξη, τα παιδιά θα έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός (1) μέτρου μεταξύ τους και ο χώρος διακίνησης του/της εκπαιδευτικού θα απέχει δύο (2) μέτρα από το πλησιέστερο θρανίο και τους/ τις μαθητές/μαθήτριες. Σε περίπτωση που η διδασκαλία θα γίνεται σε ανοικτό χώρο, η μετακίνηση θα γίνεται με την προσέλευση όλων των μαθητών/ριών στην αίθουσα διδασκαλίας. Κατά τη μετακίνηση θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφάλειας, τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

Στα διαλείμματα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, πρέπει να τηρείται η φυσική και κοινωνική αποστασιοποίηση. Σε δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης (π.χ σε αθλοπαιδιές και μουσικές δραστηριότητες), η απόσταση μεταξύ των μαθητών/ριών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από δύο (2) μέτρα. Κατά τις μετακινήσεις των παιδιών, καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου, τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Τα παιδιά εποπτεύονται και ελέγχονται κατά τα διαλείμματα τόσο στην αυλή όσο και στον χώρο των τουαλετών, ώστε να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Για τον σκοπό αυτό, ορίζονται από τη Διεύθυνση του σχολείου τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση των προληπτικών μέτρων (π.χ. είσοδος περιορισμένου αριθμού παιδιών στον χώρο τουαλετών, τοποθέτηση σημάνσεων στο πάτωμα στην περίπτωση που υπάρχει αναμονή κ.ά.). Συστηματικός έλεγχος για την τήρηση των αποστάσεων πρέπει να γίνεται και στον χώρο  του κυλικείου.

Πάνω από 50,000 μαθητές στα θρανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 330 Δημοτικά Σχολεία, 271 δημόσια νηπιαγωγεία, εννέα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και 119 ειδικές μονάδες σε Δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Όσον αφορά στους μαθητές, στα Δημοτικά θα φοιτήσουν συνολικά 50,005 παιδιά και στα νηπιαγωγεία 12,426 παιδιά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν στα θρανία πάνω από 50,000 μαθητές Δημοτικών-Τη Δευτέρα το πρώτο κουδούνι

Ανησυχία για τα πρωτόκολλα

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους δασκάλους, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των οδηγιών που καλούνται να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικός στον κορωνοϊό ένας μαθητής. Συγκεκριμένα, με βάση το πρωτόκολλο, πρέπει να ακολουθηθεί η πρακτική του σταυρού, δηλαδή να τεθούν σε αυτοπεριορισμό οι μαθητές που κάθονται δεξιά, αριστέρα, μπροστά και πίσω από τον μαθητή. 

Ωστόσο, η ΠΟΕΔ εξέφρασε την ανησυχία της για το ζήτημα, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται η τάξη ως ομάδα και σε περίπτωση που εντοπιστεί ένας μαθητής θετικός, να τεθούν όλα τα παιδιά σε αυτοπεριορισμό και να κάνουν τα μαθήματά τους διαδικτυακά.

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»
Τις προτάσεις του ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή