Βάζουν το όπλο στον… κρόταφο σε όσους απαλλάχθηκαν από τον στρατό-Τι αλλάζει

Με νέα δεδομένα έρχονται αντιμέτωποι πλέον όσοι απαλλάχθηκαν τη στρατιωτική τους θητεία, επικαλούμενοι ψυχικά νοσήματα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε, όσοι δεν υπηρέτησαν κανονικά τη στρατιωτική τους θητεία, δεν έχουν το δικαίωμα της άδειας της οπλοκατοχής.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όσοι προσπάθησαν να... γλυτώσουν τη στρατιωτική θητεία επικαλούμενοι ψυχικά νοσήματα, δεν έχουν την ευχέρεια να επιδίδονται σε σπορ όπως το κυνήγι και τη σκοποβολή, καθώς δεν τους εκδίδεται πλέον η άδεια της οπλοκατοχής. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι τα ιατροσυμβούλια που παραπέμπονταν στο παρελθόν όσοι επιθυμούσαν να αλλάξουν το 'γιώτα' τους στον στρατό, πλέον τερματίστηκαν. 

Τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή, επεξήγησε η οπλοπώλης, Γεωργία Κωνσταντινίδου, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER.  «Υπήρξε μια περίπτωση ενός ατόμου στην Πάφο με οπλοφοβία, όπου στη συνέχεια παρουσίασε ΦΑΠ (φύλλο πορείας στρατού) και δικαιούταν να γράψει όπλο επάνω του. Με την οπλοφοβία όμως, δεν δικαιούσαι να γράψεις όπλο επάνω σου κανονικά. Οπόταν με αυτή την περίπτωση που συνέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Πάφου διαφοροποιήθηκε η νομοθεσία, ούτως ώστε να παρουσιάζουν οι αιτητές που θέλουν άδεια όπλου, το απολυτήριο του στρατού. Έτσι λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι τόσο εμείς ως οπλοπώλες, αλλά και η Αστυνομία, να ελέγχουμε την κατάσταση του αιτητή, όσο αφορά την ικανότητά του».

Αναφορικά με την ικανότητα του κάθε αιτητή, η κ. Κωνσταντινίδου, σημείωσε πως «ο κανόνας όσο αφορά τα ‘γιώτα’ του κάθε στρατιώτη μέχρι το Ι4 και όσοι δεν πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, δικαιούνται να γράψουν επάνω τους όπλο. Δηλαδή, εφόσον προσκομίσουν στον οπλοπώλη το χαρτί από τα στρατολογικά γραφεία τύπου Α, το οποίο θα επιγράφει πάνω τον λόγο για την απαλλαγή της θητείας ή για την πιο σύντομη εκπλήρωσης της θητείας του».

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε επίσης ότι οι φυγόστρατοι, δεν θα στέλνονται πίσω στα ιατροσυμβούλια, ούτως ώστε να μελετούν ξανά την περίπτωσή τους και εάν κάποιος απαλλάχθηκε λόγω ψυχικών νοσημάτων. «Καταργήθηκαν λοιπόν τα ιατροσυμβούλια, ενώ στο παρελθόν πήγαιναν εκεί και απαλλάσσονταν από τα ψυχικά νοσήματα και έπαιρναν άδεια κατοχής όπλου και αναιρείτο η απόφαση ότι ήταν Ι5 όταν θα εκπλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία». 

«Πονοκέφαλος» αυτοί που έχουν ήδη όπλο...

Μπέρδεμα προκαλεί την ίδια ώρα, οι περιπτώσεις που έχουν ήδη στην κατοχή τους όπλο και για κάποιο λόγο στο παρελθόν δεν εκπλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία. Όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντινίδου, «αναμένεται η γνωμάτευση από την εισαγγελία, με το τι θα γίνει σε ότι αφορά τα άτομα που έχουν ήδη όπλο γραμμένο επάνω τους και δεν έκαναν στρατό για οποιοδήποτε λόγο. Είναι άδικο όμως θεωρώ προς τον κόσμο που ήδη προχώρησε σε εγγραφές να έρχεται να τους στερεί το δικαίωμα μετά από 20 και 30 χρόνια που πέρασαν από ιατρικά συμβούλια και επειδή δεν υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία, να μην έχουν το δικαίωμα της οπλοκατοχής. Τουλάχιστον πρέπει να τεθεί σε ισχύ για τους νέους και εκείνοι που πέρασαν ήδη τα ιατροσυμβούλια, να μην τους στερηθεί το δικαίωμα της κατοχής όπλου».

Τα νέα δεδομένα, όπως ήταν αναμενόμενο, έφεραν ποικίλες αντιδράσεις ανάμεσα στους κυνηγούς, καθώς άλλοι είναι υπέρ και άλλοι εναντίον. «Είναι μια απόφαση που δίχασε τους κυνηγούς γιατί υπάρχουν κυνηγοί που είναι υπέρ και κυνηγοί που είναι εναντίον. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που διχάζει. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, γίνεται ένας πιο ενδελεχής έλεγχος για την εγγραφή όπλων. Οι νομοθεσίες ισχύουν σε κάθε άκρη της Ευρώπης γύρω από τα όπλα και μετά από κάποια συμβάντα που είχαμε, έπρεπε να αναθεωρηθούν ορισμένες νομοθεσίες που είχαμε και εμείς στην Κύπρο. Θεωρώ ότι η πιο λεπτομερής διεκπεραίωση αυτών των διαδικασιών πρέπει να υπάρχει».  

Σαν οπλοπώλεις, συνέχισε η κ. Κωνσταντινίδου, «πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι, γιατί σίγουρα πρέπει να γίνεται η πιο σωστή διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας, για το καλό και την ασφάλεια όλων. Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ούτως ώστε να υπάρχει η ελευθερία στην κοινωνία, αλλά κάποια πράγματα που δίνονταν απλόχερα στο παρελθόν, να μην είναι τόσο εύκολα. Είναι μια τυπική διαδικασία η άδεια της οπλοκατοχής και πρέπει να ισχύει για όλους, γιατί το όπλο είναι ευθύνη και γι’ αυτό άλλωστε εμείς οι οπλοπώλες έχουμε τα καταστήματα ασφαλισμένα, με διάφορα συστήματα. Όπως ο οπλοπώλης είναι υπεύθυνος, έτσι και ο πολίτης πρέπει να είναι υπεύθυνος».

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή