Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για το Πόθεν Έσχες-Τεχνοκράτες κατέθεσαν απόψεις

Συνεχίστηκε την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής η συζήτηση επί του καταρχήν ενοποιημένου κειμένου σχεδίου νόμου, το οποίο  αφορά  στην  τροποποίηση του  περί  του  Προέδρου,  των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου [Νόμος 49(Ι) του 2004] - (Πόθεν Έσχες).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας επανέλαβε ότι η συνέχιση της συζήτησης και η κατάληξη και η ψήφιση νόμου για το Πόθεν Έσχες είναι προτεραιότητα για όλη την Επιτροπή.

«Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τόσο την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής για την προίκα που μας έχει αφήσει με το ενοποιημένο κείμενο όσο και τους συναδέλφους σ΄ αυτή τη σύνθεση για τη θετική τους ενέργεια για να συμβάλουμε όλοι στο να καταλήξουμε σ΄ ένα νόμο στον οποίο θα επικρατεί η διαφάνεια και η λογοδοσία. Σήμερα καλέσαμε τεχνοκράτες, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και πράγματι, οι εισηγήσεις τους ήταν βοηθητικές», πρόσθεσε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι ξεκίνησαν την κατ’ άρθρο συζήτηση, θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες, καλώντας κι άλλους εξειδικευμένους, «που μπορούν να βοηθήσουν στο να καταλήξουμε και άμεσα αλλά το σημαντικότερο να δημιουργήσουμε ή να μετεξελίξουμε το νόμο του Πόθεν Έσχες σ΄ ένα νόμο όπου θα πάψουν να υπάρχουν σκιές ή κατ΄ ελάχιστον να μειωθούν οι σκιές όσο το δυνατό περισσότερο».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι κλήθηκαν σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία εξετάζει τροποποίηση του νόμου για το πόθεν έσχες του Προέδρου, Υπουργών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η εξέταση του νομοσχεδίου θα πρέπει να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν στην ψήφιση του, με δεδομένο ότι στην τελευταία έκθεση της GRECO, Νοεμβρίου 2020, έγιναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις σε σχέση με την παρατηρούμενη εν γένει καθυστέρηση στην βελτίωση του νόμου που αφορά το πόθεν έσχες, των ανώτατων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Προέδρου, Υπουργών και Βουλευτών. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης και υπό την ιδιότητα μου σαν Προέδρου και εκπροσώπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξέφρασα την άποψη ότι για να υπάρξει συμμόρφωση με τις υποδείξεις και συστάσεις της GRECO, θα πρέπει το τροποποιητικό νομοσχέδιο να καλύψει και την κινητή περιουσία στις δηλώσεις των Βουλευτών και βεβαίως εννοούμε για κινητή περιουσία, η οποία έχει αξία, παραδείγματος χάριν πίνακες αξίας, κοσμήματα αξίας, κ.ο.χ», πρόσθεσε.

Όπως είπε, θα ήταν ελλιπής η νομοθεσία εάν τέτοιου είδους περιουσία κινητή, όπως είναι σήμερα, δεν συμπεριλαμβάνεται στις δηλώσεις για το πόθεν έσχες.

«Επιπρόσθετα, η GRECO κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να εξετάσει και το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στις δηλώσεις των Βουλευτών μεταξύ άλλων, Προέδρου και Υπουργών, περιουσιακών στοιχείων εξαρτωμένων μελών της οικογένειας πέραν από τα ανήλικα και τη σύζυγο, δεδομένου ότι ο στόχος είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Περαιτέρω, υποδείξαμε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή την αναγκαιότητα, η οποία απορρέει επίσης από τις συστάσεις της GRECO, η  Επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τις δηλώσεις αυτές να είναι ανεξάρτητη και επιπρόσθετα να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι δεν συμπληρώθηκε η συζήτηση σήμερα, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά το τελευταίο που ανέφερε, την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου και παρακολούθησης των δηλώσεων αυτών.

«Θα συμπληρωθεί σε προσεχείς συνεδρίες και ευελπιστώ ότι σαν Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος τουλάχιστον κάποιες από τις εισηγήσεις μας, οι οποίες αποσκοπούν στο να ενισχυθεί το νομοσχέδιο κατά το μέγιστο δυνατό θα γίνουν αποδεκτές», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ότι εξέφρασε άποψη και για το θέμα της συμπερίληψης των δικαστών και του Γενικού Εισαγγελέα,  ο κ. Κληρίδης είπε ότι όπως είναι η νομοθεσία σήμερα και με βάση κείμενη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα θέματα του πόθεν έσχες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δικαστές και ο Γενικός Εισαγγελέας, εξ όσων γνωρίζει.

«Όμως, το δικαστικό σώμα έχει θεσπίσει ένα δικό του κώδικα δεοντολογίας και ηθικής, μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και θέματα που αφορούν την απόκτηση και ή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Όμως, πιστεύω ότι θα πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί κατά το πρότυπο άλλων χωρών, το οποίο ευελπιστούμε να μελετήσουμε σύντομα, ούτως ώστε και οι ανεξάρτητοι θεσμοί της Δημοκρατίας, το δικαστικό σώμα εν γένει, όχι μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο και η Νομική Υπηρεσία να υπάγεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε κάποιο αυτοέλεγχο τουλάχιστον σε σχέση με θέματα που αφορούν το πόθεν έσχες», συμπλήρωσε.     

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι σε συνέχεια της συνεδρίας που είχαν την περασμένη Τετάρτη για το θέμα του πόθεν έσχες, δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να δουν τεχνοκράτες και να ακούσουν τις απόψεις τους επί του ζητήματος.

«Συγκεκριμένα, είδαμε τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, καθώς και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, οι οποίοι έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς. Ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, με στόχο να θωρακίσουμε όσο το δυνατό καλυτέρα τη σκοπούμενη προς ψήφιση νομοθεσία. Διαβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα η ψήφιση του πόθεν έσχες με τη νέα του μορφή και αυτός είναι ο στόχος της Επιτροπής Θεσμών», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όμως, συνέχισε ο κ. Πασιουρτίδης, «θα πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι το νέο πλαίσιο του πόθεν έσχες θα διασκεδάζει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες που υπάρχουν, αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεων των βουλευτών και των υπόλοιπων αξιωματούχων».

«Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αφήνει κενά και «παραθυράκια» για να αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα, τα οποία αποκτούνται λόγω εκμετάλλευσης της θέσης του πολιτικού προσώπου ή με άλλους τρόπους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτοί από οποιονδήποτε μετέχει στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ. Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών συνέχισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Πόθεν Έσχες.

«Είχαμε την τιμή να είναι μαζί μας ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, οι οποίοι με τις δικές τους παρεμβάσεις προσπαθούν να βοηθήσουν την Επιτροπή, έτσι ώστε να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό το έργο της, το οποίο είναι νέα νομοθεσία, η οποία να περιέχει διαφάνεια, αλλά και να εγκύπτει σε όλες τις πτυχές του θέματος του πόθεν έσχες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι ακούστηκαν πολλές εισηγήσεις, πολλά θέματα, τα οποία η Επιτροπή στην κατ΄ άρθρο συζήτηση του θέματος που έχει ξεκινήσει θα τα λάβει υπόψη της, «με σκοπό και στόχο το συντομότερο δυνατό να έχουμε το νέο νομοσχέδιο έτοιμο, να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».

«Εμείς σαν Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, έχοντας και μέσα στις προγραμματικές μας θέσεις το θέμα ότι ο νόμος του Πόθεν Έσχες πρέπει να είναι και διαφανής και σωστός και να μην αφήνει τρύπες για άλλες σκέψεις, θα συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το νόμο το συντομότερο δυνατό έτοιμο για κατάθεση και ψήφιση και θα τον ψηφίσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός νόμος, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είναι όσο πιο αυστηρώς γίνεται, ούτως ώστε όλοι οι εκλελεγμένοι, όλα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να υπόκεινται σε έλεγχο για τα περιουσιακά τους στοιχεία και από που έχουν βρει τα χρήματα με τα οποία αποκτούν περιουσιακά στοιχεία».

«Επιτέλους, το πολιτικό πεδίο στην Κύπρο πρέπει να καθαρίσει. Η διαφθορά πρέπει να σταματήσει, γιατί στην πραγματικότητα υποσκάπτει την οικονομία, υποσκάπτει το μέλλον των παιδιών μας, υποσκάπτει την πραγματική, σωστή οικονομική ανάπτυξη, γιατί η διαφθορά παρεμβαίνει στις επενδύσεις, στις καλές επενδύσεις, που χρειαζόμαστε όπως επενδύσεις στην ενέργεια που θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα για ρύπους, επενδύσεις σε τομείς που μπορούμε να αναπτυχθούμε», ανέφερε.

Όπως είπε, μια χώρα κακόφημη δεν μπορεί να έχει καλές επενδύσεις.

«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει οι Βουλευτές να ελέγχονται από Βουλευτές. Άποψη μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια διαχειριστική αρχή, η οποία θα διαχειρίζεται το Πόθεν Έσχες των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»