Πέμπτη 28 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Με μικροπροβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά-Ευδιάθετοι οι μαθητές (pics)

  07/09/2021 09:29
Με μικροπροβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά-Ευδιάθετοι οι μαθητές (pics)

Με μικροπροβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά-Ευδιάθετοι οι μαθητές (pics)

  07/09/2021 09:29

Με μικροπροβλήματα επέστρεψαν στα σχολεία οι πέραν των 40,000 μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με το SafePass στο χέρι, επέστρεψαν στα θρανία τους, έτοιμοι για τη νέα χρονιά. Οι μαθητές ήταν χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, αφού θα ξεκινήσουν και πάλι μαθήματα και θα δουν τους καθηγητές και τους φίλους τους ξανά.

Τα μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν κυρίως λόγω των ελέγχων SafePass, οι οποίοι προκάλεσαν καθυστερήσεις στην είσοδο των μαθητών στα σχολεία.

Έριξε την ευθύνη στις σχολικές εφορίες για τα μονά θρανία ο Προδρόμου

Την ευθύνη, όσον αφορά στον εξοπλισμό των σχολείων με μονοθέσια θρανία, έριξε στις σχολικές εφορίες, ο υπουργός Παιδείας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, όπου σε δηλώσεις του, ερωτηθείς για τα μονά θρανία και την έλλειψη σε κάποιες σχολικές αίθουσες, ανέφερε πως θα έπρεπε οι σχολικές εφορίες να κάνουν τη σωστή κατανομή, ενώ υπέδειξε πως τα θρανία υπάρχουν.

«Πιθανολογώ ότι σε κάποια σχολεία έχουν δώσει θρανία για όλες τις αίθουσες και σε κάποια άλλα απλά δεν πρόλαβαν. Είναι θέμα πολύ απλό και πολύ πρακτικό. Έχουμε διαθέσιμα θρανία, πολύ περισσότερα από ό,τι χρειάζονταν. Στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερα από 700 σχολεία και βεβαίως δεκάδες κατά τόπους σχολικές εφορίες, που είναι δική τους αρμοδιότητα να επιληφθούν αυτών των θεμάτων. Ελπίζω ότι σε μία δύο μέρες θα κάνουν καλύτερες ρυθμίσεις».

Όσον αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε κατά τους ελέγχους των SafePass των μαθητών και εκπαιδευτικών, κατά την άφιξή τους στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου υποστήριξε ότι δεν θα είναι το ίδιο σκηνικό τις επόμενες ημέρες. «Σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών έχει φανεί ότι διαθέτουν εμβολιασμό, άρα δεν θα ελέγχονται καθημερινά. Το ίδιο και μία μεγάλη μερίδα των μαθητών. Ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Άρα σιγά-σιγά θα αποφύγουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση».

Ερωτηθείς για τις κινητές μονάδες για rapid test, ο υπουργός υπέδειξε πως σήμερα δεν υπήρχαν κινητές μονάδες, αφού ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων και δεν προβλεπόταν να υπάρχουν κινητά συνεργία στα σχολεία. «Από τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα συνεργία και όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, θα μπορούν να περάσουν το τεστ. Θα έχουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και κινητές μονάδες εμβολιασμού. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό στα παιδιά. Οι μονάδες θα ξεκινήσουν όταν θα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό μαθητών που θα θέλουν να εμβολιαστούν και θα έχουν τη συγκατάθεση των γονιών. Θα διοργανωθεί με ομάδες σχολείων που θα μπορεί το συνεργείο να επισκεφτεί μία ημέρα».

Παρά τις καθυστερήσεις στους ελέγχους, ο Πρόδρομος Προδρόμου επεσήμανε πως δεν υπήρξε καμία αναφορά για οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την έναρξη των μαθημάτων. «Αρκετά πράγματα είναι τα ίδια με τον Ιούνιο, δηλαδή ουσιαστικά συνεχίζουμε από τον Ιούνιο, με τη σημείωση ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Η πανδημία είναι εδώ, όλοι πρέπει να κάνουν αυτά που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, διανέμεται και ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι στα παιδιά, θέλουμε και τη βοήθεια των γονιών. Η σημαντική αλλαγή είναι ότι τα παιδιά πλέον μπορούν να είναι εμβολιασμένα. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, για να αποκτήσουν με το εμβόλιο, τη δυνατότητα να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ατομικά και συλλογικά. Είναι η τρίτη χρονιά που λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας και δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο μας. Ευτυχώς, τα σχολεία μας στην Κύπρο, μπορούν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και ευελπιστούμε να τους δώσουμε ποιοτική εκπαίδευση».

Ήρεμα τα πράγματα στη Λάρνακα

Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα, ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά στα 5 Γυμνάσια, τα 4 Λύκεια και τις 2 Τεχνικές Σχολές, της Λάρνακας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας «φέτος διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μαθητών και των καθηγητών, ενώ ταυτόχρονα τηρούνται τα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας».

Πρόσθεσε πως «τόσο στα Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές αλλά και τα Δημοτικά σχολεία, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες όσον αφορά την τοποθέτηση μονών θρανίων για τους μαθητές, ενώ όλα τα εκπαιδευτήρια της Λάρνακας έχουν εξοπλιστεί με τα απαραίτητα αντισηπτικά και είδη καθαρισμού. Οι μαθητές για να εισέλθουν στα σχολεία πρέπει να επιδείξουν τα SafePass τους, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test κάθε 72 ώρες".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως «έξω από τα Γυμνάσια και Λύκεια που άνοιξαν σήμερα θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να ελέγχουν τόσο τα SafePass όσο και τα rapid test που θα παρουσιάζουν οι μαθητές. Σήμερα, πρώτη μέρα στα σχολεία, οι μαθητές και μαθήτριες θα ταξινομηθούν σε τμήματα, θα πάρουν τα απαραίτητα βιβλία και το πρόγραμμα των μαθημάτων, ενώ θα γνωρίσουν νέους συμμαθητές, αλλά και τους καθηγητές τους, με τους οποίους θα περάσουν τη νέα σχολική χρονιά».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «μέχρι τις 8 το πρωί δεν παρατηρήθηκαν ή σημειώθηκαν κάποια παρατράγουδα σε σχολεία της Λάρνακας. Χθες είχα επικοινωνία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας για να διατεθεί έξτρα περιπολία αστυνομικών στα σχολεία της πόλης ενώ και η Σχολική Εφορεία ήρθε σε επαφή με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας με την οποία συνεργάζεται, ζητώντας να γίνονται περισσότερες περιπολίες ανδρών της τα βράδια, στα εκπαιδευτήρια για αποφυγή οποιονδήποτε επεισοδίων».

Ανέφερε ακόμα ότι "από αύριο στα σχολεία θα υπάρχουν κινητές μονάδες για να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους μαθητές ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας