Πλήρης επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κύπρο-Έρευνα μέσω ECDC για τη Mu

Πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κύπρο, κατέδειξαν και τα νέα τα αποτελέσματα αλληλούχισης στελεχών του ιού SARS-CoV-2 (sequencing) σε δείγματα θετικών ατόμων, που είχαν σταλεί για διεκπεραίωση σε εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος του ECDC. Τα δείγματα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είχαν αρχικά εξεταστεί (κατά τη δειγματοληψία) από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Mu, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, αφού υπάρχει ανησυχία ότι το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις, που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικές στα εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί προκαλεί παγκόσμια ανησυχία η νέα μετάλλαξη Mu-Η ενημέρωση στα κράτη μέλη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, επιτυχία ανίχνευσης παραλλαγής του ιού υπήρξε σε 228 δείγματα. Η ανάλυση αφορά σε δείγματα από όλες τις Επαρχίες, με ημερομηνίες δειγματοληψίας από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου. Τέσσερα δείγματα ήταν της περιόδου Ιουνίου.

Όλα τα δείγματα της περιόδου Ιουλίου και Αυγούστου (σύνολο 224 δείγματα) ταυτοποιήθηκαν ως το Β.1.617.2 (παραλλαγή δέλτα/ινδικό στέλεχος).

Τρία δείγματα με ημερομηνία δειγματοληψίας της 1ης εβδομάδας Ιουνίου ταυτοποιήθηκαν ως το Β.1.1.7 (παραλλαγή άλφα/αγγλικό στέλεχος) και ένα στέλεχος από την τελευταία εβδομάδα Ιουνίου ως το Β.1.351, που δεν ανήκει σε παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας (variants of interest or concern).

Συγκεντρωτικά, παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα τα ποσοστά ανίχνευσης των μεταλλάξεων σε δείγματα που εξετάστηκαν και από το ECDC και στην Κύπρο, με ημερομηνίες δειγματοληψίας από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 15 Αυγούστου 2021:

Και τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ινδική μετάλλαξη επικρατεί πλήρως στην κοινότητα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι από 28/6 μέχρι 13/8 στην Κυπριακή Δημοκρατία επικρατεί σε ποσοστό 100% η παραλλαγή δέλτα (ινδικό στέλεχος).

Όπως σημειώνεται σε σχέση δε με τη μετάλλαξη Mu, προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο, ωστόσο η συνεργασία για εξειδικευμένες εξετάσεις που διατηρεί το Υπουργείο με το ECDC συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το επόμενο διάστημα εάν το νέο στέλεχος θα ανιχνευθεί στη χώρα μας.

Προς το παρόν, η μετάλλαξη σύμφωνα με το ECDC (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/) χαρακτηρίζεται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος (variant of interest – VOI) και όχι ανησυχίας (variant of concern – VOC), ενώ το CDC δεν την έχει κατατάξει για την ώρα ούτε στα στελέχη ενδιαφέροντος ούτε στα στελέχη ανησυχίας (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: SOS για τη μετάλλαξη Mu, κυριάρχησε στην Κολομβία-Εντοπίστηκε σε 43 χώρες

 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών