Λαμβάνουν αποφάσεις και ετοιμάζονται για το χειμερινό εξάμηνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή των φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας, τα πανεπιστήμια ετοιμάζονται για την έναρξη των μαθημάτων. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δίνει την κατεύθυνση για τον τρόπο επαναλειτουργίας τους, ωστόσο η σύγκλητος του κάθε ιδρύματος καλείται να καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις, βάσει των οποίων θα μπορούν οι φοιτητές να επιστρέψουν ή όχι με φυσική παρουσία στις αίθουσες διδασκαλίας.

Τις τελικές τους αποφάσεις, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους, αναμένεται να λάβουν εντός των επόμενων ημερών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία ωστόσο έχουν καταρτήσει ένα πλάνο λειτουργίας. Τα τρία μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λευκωσίας έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για το επόμενο εξάμηνο, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να τους λύνει κάπως τα χέρια.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να λάβει τις τελικές τις αποφάσεις και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσουν με τον σχεδιασμό τους, για φυσική παρουσία, με προσκόμισε SafePass.

«Σίγουρα το 66% μας επιτρέπει να προσφέρουμε ακροατήρια με φυσική παρουσία, ενδεχομένως να υπάρξουν και ακροατήρια που θα προσφερθούν υβριδικά, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην απόφαση του Υπουργικού. Οι τελικές μας αποφάσεις, για τον τρόπο λειτουργίας θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρία της συγκλήτου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου», υπέδειξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Φίλιππος Πουγιούτας, ο οποίος τόνισε πως θα συζητήσουν όλες τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον της συγκλήτου, πριν καταλήξουν στην τελική απόφαση, καθώς δεν επιθυμούν να γίνουν διακρίσεις ανάμεσα στους φοιτητές.   

Μία άποψη που φαίνεται ότι ισχύει και στο Πανεπιστήμιο Frederick, αφού οι πρυτανικές αρχές δεν θέλουν να νιώσουν οι φοιτητές ότι γίνεται διάκριση ανάμεσά τους. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Frederick, το Πανεπιστήμιο έχει σχεδιάσει τη λειτουργία του με φυσική παρουσία, τόσο για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους φοιτητές.

«Έχουμε αναπτύξει πληροφορικό σύστημα, για να μπορούμε να εφαρμόσουμε πιστά το διάταγμα, αλλά χωρίς να θυματοποιούνται φοιτητές ή να ξεχωρίζουν. Κάναμε μεγάλη επένδυση για τις υβριδικές τάξεις, ώστε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και εξ αποστάσεως τα θεωρητικά μαθήματα και προετοιμαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τη χρονιά, σε περίπου ένα μήνα. Θα συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα ακούνε τους συμφοιτητές τους και θα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις. Αυτή είναι η πρόταση που ετοίμασε το πρυτανικό συμβούλιο και η επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων αναμένεται στις 8 Σεπτεμβρίου».

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναμένεται να μελετήσει τα δεδομένα, όπως αυτά καταγραφούν τις επόμενες εβδομάδες και μετά θα λάβει τις αποφάσεις του.

«Η ηγεσία του πανεπιστημίου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, έχουμε κάποιο πλάνο και σκέψεις, θα δούμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε αναλόγως. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Η απόφαση μέχρι στιγμής είναι ότι θα λειτουργήσουμε διά ζώσης. Νομίζω θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με το 66%, που αποφάσισε το Υπουργικό», υπέδειξε στον REPORTER ο νέος πρύτανης Ανδρέας Ευσταθίου.

Ικανοποιημένα τα ιδιωτικά κολλέγια

Ικανοποιημένα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάζονται τα ιδιωτικά κολλέγια, με τον εκπρόσωπό τους, Μάριο Αμερικάνο να τονίζει πως είναι αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των φοιτητών στις αίθουσες, αφού από 50% που προνοούσε το υγειονομικό πρωτόκολλο, που ίσχυε την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, φέτος θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα τα 2/3 των φοιτητών.

«Είχαμε πει κι εμείς τα κολλέγια, πως αυτό θα εφαρμόζαμε και χαιρετίζουμε αυτές τις αποφάσεις. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι και αυτή είναι η λογική, με την οποία θα λειτουργήσουμε. Εμείς προγραμματίζαμε να λειτουργήσουμε με βάση το SafePass. Από τη στιγμή που οι αποφάσεις του Υπουργικού είναι αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, δεν αλλάζει κάτι για εμάς».

Δεν αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η απόφαση του Υπουργικού, ουσιαστικά, ικανοποιεί το αίτημα που κατέθεσαν τα δημόσια πανεπιστήμια, ωστόσο δεν αλλάζει τις αποφάσεις που ήδη πάρθηκαν από τις συγκλήτους, δεδομένου ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Ουσιαστικά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα λειτουργήσει με φυσική παρουσία των φοιτητών, μέχρι και 50%, ενώ το ΤΕΠΑΚ θα λειτουργήσει με την φυσική παρουσία φοιτητών, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, μάλιστα, χαιρέτησε την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας την σύμφωνη με τα όσα είχαν αποφασίσει, δηλαδή ότι θα λειτουργήσουν με το πρωτόκολλα που ίσχυε και την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει τη δυνατότητα τη χρήση των αιθουσών σε μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας. Με τα πρωτόκολλα που είχαμε, μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά τη μισή αίθουσα, σε χωρητικότητα, τώρα ανεβαίνει στα 2/3. Επειδή, όμως, έχουμε κάνει τους σχεδιασμούς μας με το 50% και για να μπορούμε να έχουμε καλύτερες αποστάσεις, θα το διατηρήσουμε και το επόμενο εξάμηνο», εξήγησε στον REPORTER ο Τάσος Χριστοφίδης.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για να καταφέρει να εφαρμόσει την απόφαση που έχει ληφθεί, για να επιστρέψουν οι φοιτητές στις αίθουσες, στο 50% έπρεπε να προσαρμόσει και τον αριθμό των φοιτητών που θα βρίσκονται στο ακροατήριο.

«Με το 50% πληρότητα, που έχουμε χρησιμοποιήσει για να οργανωθούμε, τα πλείστα ακροατήρια θα γίνονται με φυσική παρουσία αποκλειστικά. Κάποια ακροατήρια, που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν, θα γίνεται με μισό ακροατήριο στην αίθουσα και το άλλο μισό στο σπίτι. Υπάρχει και ένας μικρός αριθμός ακροατηρίων που θα γίνονται εντελώς διαδικτυακά, αν ο διδάσκων ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνεται η διδασκαλία στο Παν. Κύπρου-Προτεραιότητα σε εμβολιασμένους

Δεν αλλάζει ούτε ο τρόπος λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ

Εξάλλου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου φαίνεται ότι προχωρά με την απόφαση που έχει λάβει και θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την απόφαση του Υπουργικού.

Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε πως η απόφαση του Υπουργικού καθορίζει τα ελάχιστα μέτρα ασφάλειας και υγείας και οι ίδιοι προχωρούν με αυξημένα μέτρα.

«Το ΤΕΠΑΚ έχει πάρει τις αποφάσεις του και προχωρεί με την υλοποίηση τους. Η απόφαση του Υπουργικού καθορίζει τα ελάχιστα δυνατά μέτρα ασφάλειας και υγείας, η δική μας απόφαση είναι, για τους λόγους που εξηγήσαμε, να προχωρήσουμε με αυξημένα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως εξηγήθηκαν», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις το ΤΕΠΑΚ, υπεραμύνεται της απόφασης για τους φοιτητές

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας