Γιατί προκαλεί παγκόσμια ανησυχία η νέα μετάλλαξη Mu-Η ενημέρωση στα κράτη μέλη

Παγκόσμια ανησυχία, συνεχίζει να προκαλεί η νέα μετάλλαξη Mu, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων διεθνώς και έχει χαρακτηριστεί από την Τετάρτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Αυτό που σήμανε συναγερμό, είναι πως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις, που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικές στα εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: SOS για τη μετάλλαξη Mu, κυριάρχησε στην Κολομβία-Εντοπίστηκε σε 43 χώρες

Η Mu ή B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία, ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον περασμένο Ιανουάριο. Πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και προκάλεσε, όπως δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Μπογοτά, το φονικότερο κύμα της πανδημίας στη χώρα από την άνοιξη και μετά.

Η νέα μετάλλαξη έχει πλέον εντοπιστεί σε πάνω από 43 χώρες, ανάμεσά τους και αρκετές Ευρωπαϊκές. Η Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες πως από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου εντοπίστηκαν στη χώρα 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων.«Από αυτά, τα 899 αφορούν στη Μετάλλαξη Δέλτα, όμως, έχουμε και έξι κρούσματα της νέας Μετάλλαξης Mu, του στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα της Mu στην ΕΕ, έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου στον ECDC, που προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των κρατών μελών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας επιστημόνων. Την Κύπρο στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, την προεδρία της οποίας έχει η Επίτροπος Κυριακίδου, εκπροσωπεί η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, η οποία μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε τους λόγους που η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκάλεσε ανησυχία

«Χαρακτηρίζεται ως μία μετάλλαξη ενδιαφέροντος, επειδή ενδεχομένως να μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να πούμε με απόλυτη τεκμηρίωση. Το κατά πόσο θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, παραμένει να το μελετήσουμε. Άρα, είναι κάτι που μας απασχολεί».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε, τα πλείστα περιστατικά συνεχίζουν να βρίσκονται στην Νότια Αμερική ωστόσο, εντοπίστηκαν μεμονωμένα κρούσματα στην ΕΕ και κυρίως στην Ισπανία. «Μας είπαν από το ECDC, ότι δεν παρατηρείται αυξητική τάση της νέας μετάλλαξη στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 100% των δειγμάτων που στέλνονται για μοριακή επιδημιολογική επιτήρηση, αφορούν το στέλεχος Δ», εξήγησε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Παραμένει άγνωστο ακόμη, όπως τόνισε η Καθηγήτρια Πανά, τι διαστάσεις μπορεί να προσλάβει και τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Μπορεί να έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις και να μην εμφανίσει τάσεις επικράτησης αυτή η μετάλλαξη ή το αντίθετο. Παρακολουθούμε πολύ στενά αυτή τη μετάλλαξη και τα μεμονωμένα κρούσματα, πρέπει να απομονώνονται ώστε να μην δούμε το επόμενο διάστημα τάσεις επικράτησης της».

Υπέδειξε δε, πως στην πορεία θα παρουσιαστούν κι άλλες μεταλλάξεις ενδιαφέροντος διεθνώς είτε γιατί έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, είτε επειδή θα επηρεάζουν, ως ένα βαθμό, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Είναι γι’ αυτό το λόγο που η επιστημονική κοινότητα παγκόσμια, τονίζει εδώ και καιρό την επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό γίνεται όχι γιατί έχουμε κάποιοι συμφέρον από τις εταιρείας των εμβολίων, αλλά επειδή στηρίζουμε τον εμβολιασμό ώστε να αναχαιτίσουμε τη διασπορά και παράλληλα το φαινόμενο εμφάνισης μεταλλάξεων».

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές, πως για να υποχωρήσει η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα, προτεραιότητα στα εμβόλια πρέπει να δοθεί στα κράτη με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, καλώντας τις πλούσιες χώρες να παραχωρήσουν δόσεις στις φτωχότερες.

«Είναι ευθύνη όλων των κρατών παγκόσμια να έχουμε ισόνομη και δίκαιη καατανομή, για να πετύχουμε και την παγκόσμια ύφεση», ανέφερε η κ. Πανά σημειώνοντας ότι μέσω της COVAX, γίνονται εντατικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπέδειξε πως «σε περιοχές, με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δίδεται πρόσφορο έδαφος στον ιό, να αλλάζει πολλές φορές σε πολλά άτομα και με βάση τις πιθανότητες, να δημιουργήσει μεταλλάξεις. Γι’ αυτό είναι σημανικό το τείχος ανοσίας και γι’ αυτό η επιστημονική κοινότητα παγκόσμια στηρίζει τον εμβολιασμό, που αυτή τη στιγμή είναι το ποιο ισχυρό όπλο που έχουμε για να κρατήσουμε μια ισορροπία, μέχρι να κλείσει ο κύκλος της πανδημίας».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου