Στα σκαριά δομές για τους post-COVID ασθενείς

Τα αποτελέσματα της μελέτης που αναμένεται ότι θα αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα άτομα που μολύνονται και παρουσιάζουν στη συνέχεια προβλήματα στην υγεία και την καθημερινότητά τους, παρουσιάζουν δηλαδή αυτό που η επιστήμη ονομάζει ως “post-COVID ή long-COVID” σύνδρομο, αναμένει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό και τη λειτουργία δομών για τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, «όταν οι ειδικοί μας έχουν αυτή την έρευνα θα την αξιοποιήσουμε, επειδή ήδη στο Υπουργείο κάνουμε σκέψεις για να προσφέρουμε τις απαραίτητες επιπρόσθετες υπηρεσίες σε αυτούς τους ασθενείς. Είναι μια σκέψη την οποία θα εφαρμόσουμε όταν είμαστε έτοιμοι και στη βάση των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και των εισηγήσεων που θα μας κάνουν οι ειδικοί μας».

Η μελέτη, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, θα διενεργηθεί από μέλη της ομάδας ειδικών-συνεργατών της ΟΣΑΚ και συγκεκριμένα από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, τον Επίκουρο Καθηγητή Κωνσταντίνο Τσιούτη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρίστο Πέτρου και θα αφορά όλο το φάσμα των μακροχρόνιων επιπτώσεων του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στην ψυχολογία, αφού όπως διαπιστώνεται διεθνώς αλλά και στην Κύπρο, η μόλυνση από τον ιό προκαλεί στο 30% των ανθρώπων που μολύνονται μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία, αλλά και στην ποιότητα ζωής τους.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «περίπου 30% αυτών που περνάνε από τον κορωνοϊό, θα καταλήξουν να έχουν στη συνέχεια χρόνια συμπτώματα». «Κάποιος μετά την αποδέσμευσή του από την απομόνωση και με την πάροδο τριών τεσσάρων εβδομάδων, θεωρείται ότι παρουσιάζει το post-COVID σύνδρομο, το οποίο παρατηρείται και στα παιδιά, και επειδή με την τελευταία έξαρση είχαν μολυνθεί πολλά παιδιά, αρχίσαμε να το βλέπουμε και αυτό στα ιατρεία μας».

Δεν υπάρχουν διαφορές στα φύλα, είπε ο δρ Τσιούτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εκείνο που παρατηρώ εγώ τουλάχιστον από την εμπειρία μου, είναι κάποια αρκετά σοβαρά επακόλουθα στις γυναίκες, όπως είναι η τριχόπτωση και αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο άσχημο είναι και πόσο επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών αυτό το πράγμα. Στις γυναίκες βλέπουμε επίσης και διαταραχή του κύκλου τους. Αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία και ορμονικές διαταραχές. Στους άντρες δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει, εκτός από του ότι η επάνοδος τους είναι πιο αργή και τους παίρνει περισσότερο χρόνο να επανέλθουν. Όλα αυτά τα πράγματα θα τα δούμε στη μελέτη και θα βάλουμε και δείκτες για την ποιότητα ζωής και την κοινωνική πτυχή».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχεια της πανδημίας, ο επικεφαλής της ΣΕΕ ανέφερε ότι «είναι δύσκολο και αδύνατο να προβλέψεις τη συνέχεια. Για τα εμβόλια, δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί επαναληπτική ή επαναληπτικές δόσεις. Την αλήθεια τώρα την μαθαίνουμε, άρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια». Επεσήμανε πως «το εμβόλιο συνεχίζει και προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θανάτους. Ναι μεν βλέπουμε ότι η συνολική αποτελεσματικότητα αρχίζει και πέφτει, ναι μεν βλέπουμε ότι καταλήγουν και εμβολιασμένοι στο νοσοκομείο, αλλά η αποτελεσματικότητα είναι ψηλή. Τώρα προχωράμε στην χορήγηση 3ης δόσης για να ενισχύσει την προστασία των ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, για να προλάβουμε να μην ρισκάρουμε να κολλήσουν και να κινδυνεύσουν». Ωστόσο, τόνισε, «η διάρκεια της πανδημίας δεν εξαρτάται από τον εμβολιασμό. Η μορφή της πανδημίας έχει ήδη αλλάξει. Αν θυμηθούμε τα δεδομένα που είχαμε πέρσι και τα συγκρίνουμε με αυτά που ζούμε σήμερα θα καταλάβουμε. Δεν είναι σωστό να προετοιμαζόμαστε για ένα τέλος που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει».

Στα αποτελέσματα της πρώτης παγκύπριας κοινωνικής μελέτης που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα και παρουσιάστηκαν σήμερα, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς. Τα αποτελέσματα, είπε, «μας δείχνουν ένα διχασμό στην κοινωνία μας και οι τρεις εμείς που συμμετείχαμε σε αυτή την έρευνα, από τον περασμένο Φεβρουάριο λέγαμε και τονίζαμε παντού ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επέλθει διχασμός μεταξύ των πολιτών και να χωριστούμε σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις συμμετεχόντων ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Κράτος και την Κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «σε μια περίοδο πανδημίας είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να χάνουν τον προσωπικό τους έλεγχο και όταν χάνεις τον έλεγχο, όταν περνάς μια περίοδο κρίσης είναι επακόλουθο να πιαστείς από τίτλους. Εξ ορισμού η επιστήμη είναι απαισιόδοξη και αναθεωρεί τα δεδομένα συνεχώς. Υπάρχει μια κατηγορία συνανθρώπων μας, οι οποίοι θέλουν να κρατιούνται από κάτι και δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη νέα καθημερινότητα. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι το πολιτικό κομμάτι μπορεί να διαχωριστεί από το κοινωνικό κομμάτι. Κάποιοι συμπολίτες μας βλέπουν το τι συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο και αφήνουν να επηρεάζονται και για την πανδημία σε σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις και την διαχείριση της. Έχουν αποφασίσει ότι δεν εμπιστεύονται το Κράτος επειδή δεν μπορούν να απομονώσουν το ένα θέμα της πανδημίας, από τα υπόλοιπα θέματα. Μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι».

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ