Όσα πρέπει να ξέρετε για την τρίτη δόση-Το πλάνο, οι μελέτες και ο στόχος

Ο κύβος ερρίφθη… Η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, για μεγαλύτερη θωράκιση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας της πρώτης γραμμής, είναι πλέον ειλημμένη απόφαση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του πλάνου που έχει ετοιμαστεί, προκειμένου να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες.

«Στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας συγκεκριμένων ομάδων», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έκανε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ευκολότερη, αφού οι συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής καθώς και των υπηρεσιακών του Υπουργείου Υγείας, συνέκλιναν στην άμεση χορήγηση της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης, που δεν θα αφορά, σε αυτό το στάδιο, στον γενικό πληθυσμό.

«Το όλο θέμα έτυχε επεξεργασίας και αξιολόγησης, από τα δύο αυτά επιστημονικά σώματα και γι’ αυτό έχουν προβεί σε αυτή τη σύσταση. Το θέμα θα συνεχίσει να εξετάζεται, ωστόσο έχουν αποφανθεί ότι για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων η τρίτη δόση ενισχύει την ανοσία», υπέδειξε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Σύμφωνα με την απόφαση τρίτη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Αρχή, σύμφωνα με το πλάνο, θα γίνει από τους οίκους ευγηρίας, όπου οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν μέσω κινητών μονάδων. Παράλληλα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των ατόμων 65 και άνω και των ανοσοκατασταλμένων ασθενών, που θα μπορούν να διευθετήσουν ραντεβού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο και Υπουργικού για χορήγηση τρίτης δόσης-Ποιοι μπαίνουν στη σειρά

Τι κατέδειξαν κλινικές μελέτες

Οι δύο πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, πουπροέρχονται από το Ισραήλ, το οποίο χορηγεί ήδη τρίτη δόση εμβολίου Pfizer-BioNTech στο γενικό πληθυσμό κατέδειξαν πως αναμνηστική δόση, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19. Η προστασία, σύμφωνα με τα ευρήματα αυξάνεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά την έξτρα δόση, αλλά παραμένει ακόμη άγνωστο πόσο διαρκεί αυτό το όφελος.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και των συνεργαζόμενων ισραηλινών πανεπιστημίων-που ανέλυσαν δεδομένα για 1,1 εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών- δείχνουν ότι όσοι έκαναν τον Αύγουστο τρίτη δόση, εμφάνισαν μείωση κατά τουλάχιστον δέκα φορές του κινδύνου να διαγνωστούν θετικοί για Covid-19 μετά από δύο εβδομάδες. Αυτό στην ουσία επαναφέρει, την προστασία του εμβολίου της Pfizer-BioNTech και έναντι της Δέλτα περίπου στο 95% (σ.σ ήταν γύρω στο 70% μετά τις δύο δόσεις).

«Οι κλινικές μελέτες κατέδειξαν πως η τρίτη δόση παρέχει μεγαλύτερη προστασία, σε ομάδες, που ενδεχομένως η προστασία τους να έχει μειωθεί», ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Κληθείσα να απαντήσει, εάν υπάρχουν στοιχεία για τις παρενέργειες, είπε πως «οι μελέτες δεν έδειξαν πως η τρίτη δόση προκαλεί περισσότερες ή λιγότερες παρενέργειες ή κάποιες άλλες, που ενδεχομένως να μην παρουσιάστηκαν στις δύο προηγούμενες δόσεις. Όπως αντέδρασε ο οργανισμός στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, αναμένεται ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιδράσει και στην τρίτη δόση».

Το mix&match

Η χορήγηση της επαναληπτικής δόσης θα γίνει με εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer και Moderna). Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, υπάρχουν αρκετές μελέτες για το λεγόμενο mix&match, τη χορήγηση δηλαδή mRNA εμβολίου, σε κάποιον που εμβολιάστηκε με AstraZeneca και J&J.

«Έχουν γίνει μελέτες στην Ισπανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όταν υπάρχει mix&match».

Η κ. Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι όσοι εμπίπτουν στις κατηγορίες που μπορούν να εμβολιαστούν με τρίτη δόση του εμβολίου, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για οδηγίες.

Η έκκληση της ΟΣΑΚ

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χαιρέτισε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), που εδώ και ένα μήνα έχει ζητήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς

«Στις ΗΠΑ έχει ήδη εγκριθεί η τρίτη δόση, υπάρχουν οι συστάσεις, υπάρχουν τα δεδομένα και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει από το υπουργό Υγείας, άμεσα να εγκριθεί η τρίτη δόση»,  ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.

Κάλεσε δε τους ανοσοκαταστραλμένους ασθενείς, «να εμβολιαστούν για να προστατευθούν. Εάν νοσήσει κάποιος από εμάς, έχει πολύ αυξημένο ρίσκο και να νοσήσει σοβαρά και να νοσηλευτεί, αλλά και να χάσει τη ζωή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»