«Δεν θα χαριστούμε σε πράξεις γιατρών που συνιστούν αδίκημα ή ακόμη ανθρωποκτονία»

Προανήγγειλε αυστηρές ποινές σε γιατρούς, οι οποίοι λειτουργούν στοιχειοθετημένα εκτός πλαισίου και επιστημονικών  οδηγιών για την πανδημία ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέκυψε και δεύτερος ασθενής του γιατρού με τα FakePass-Μίλησε πριν διασωληνωθεί

Με αφορμή το δεύτερο θάνατο ασθενούς του καρδιολόγου στη Λάρνακα, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε πλαστά SafePass, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως είναι λυπηρό να χάνονται νεαροί και πολίτες άλλης ηλικίας άτομα, επειδή υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση από τις επίσημες οδηγίες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και του ΠΙΣ.

«Είναι ένας μικρός αριθμός συναδέλφων, οι οποίοι δυστυχώς με κάποιες πράξεις, οδηγούν στο να απωλεστούν ζωές στη διάρκεια ενός πολέμου με ένα εχθρό που ακόμα πολεμούμε», ανέφερε ο κ. Αγαθαγγέλου, αναφέροντας ότι ο ΠΙΣ δεν θα χαριστεί σε γιατρούς εκεί όπου υπάρχουν στοιχειοθετημένες καταγγελίες. «Δεν θα χαριστούμε σε όποιον γιατρό τεκμηριωμένα,  οι πράξεις του συνιστούν ποινικό αδίκημα ή ακόμη και ανθρωποκτονία. Να είστε βέβαιοι ότι ο ΠΙΣ όχι μόνο συμβάλλει στις έρευνες που γίνονται από τις διωκτικές αρχές, αλλά θα προχωρήσει για να μπορέσει να επιβάλει σοβαρές ποινές».

Εδώ και τρεις εβδομάδες η νομική υπηρεσία του ΠΙΣ, όπως είπε, προχωρεί σε σειρά εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου, μετά τη σύσκεψη που έγινε στη νομική υπηρεσία. «Θα προχωρήσουμε πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά την αφαίρεση άδειας και τη διαθεσιμότητα συναδέλφων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει έκδηλο ποινικό αδίκημα», σημείωσε ο κ. Αγαθαγγέλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για γιατρούς που δίνουν δικές τους συνταγές σε ασθενείς με κορωνοϊό και τους καλούν να μην μεταβούν στο Νοσοκομείο ο κ. Αγαθαγγέλου, ανέφερε πως το θέμα είναι πολυδιάστατο και υπάρχουν περιορισμοί μέσα από νομοθετικό πλαίσιο.

«Εμείς εκείνο που καλέσαμε την κοινωνία, είναι να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Η εισήγηση του ΠΙΣ, είναι η νομοθεσία να μας παρέχει τη δυνατότητα, άμεσα να αναστέλλουμε την άδεια συναδέλφου, που έκδηλα και τεκμηριωμένα οι πράξεις του συνιστούν ποινικό αδίκημα. Εάν μάλιστα κάποιες πράξεις στο τελικό πόρισμα, διαφανεί ότι πλαστογράφησε και ανθρωποκτόνησε τότε να διαγραφεί και από μέλος του ΠΙΣ. Τέτοια μέλη δεν περιποιούν τιμή, να τους έχεις ως μέλη της ιατρικής κοινότητας».  

Όπως εξήγησε ο κ. Αγαθαγγέλου, έχει ολοκληρωθεί από την επιτροπή δεοντολογίας του ΠΙΣ, η μελέτη πολλών καταγγελιών εναντίον γιατρών. «Ντέπομαι που λέω πολλών συναδέλφων. Μεταξύ αυτών των υποθέσεων είναι και αυτές που αφορούν στη διαχείριση του covid. Ορίστηκε ερευνών λειτουργός και όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί τότε θα αποφασιστεί παραπομπή στο πειθαρχικό Συμβούλιο, που είναι ξεχωριστό δικαστικό σώμα». 

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν κινούνται πιο γρήγορα οι διαδικασίες και δεν αφαιρείται άμεσα η άδεια από κάποιους γιατρούς, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, ανέφερε πως «άλλο το τι θέλω και άλλο και άλλο το τι είναι εφικτό μέσα από τη νομοθεσία. Θα ήθελα και εγώ αύριο το πρωί ο συγκεκριμένος γιατρός που κατηγορείται για πλαστογράφηση, να διαγραφεί ή να του αναιρέσω την άδεια, επειδή αυτή τη στιγμή μετά από προσωποκράτηση αφήνεται ελεύθερος και κυκλοφορεί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις νεκροί και 256 νέα κρούσματα κορωνοϊού-Όλες οι πληροφορίες

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα