Στο Υπουργικό τρίτη δόση και επέκταση μέτρων-Τα σενάρια για τα πανεπιστήμια

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 10:30 θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του Μιχάλη Χατζηπαντέλα για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και για τη λειτουργία των πανεπιστημίων την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Θα επεκταθεί εξάλλου η ισχύς των υφιστάμενων μέτρων, που λήγει την Παρασκευή.

Μετά τη χθεσινοβραδινή έκθεση του ECDC, αλλά και τις πληροφορίες πως κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ενδεχομένως να εκδώσει σύσταση και ο ΕΜΑ, απομακρύνονται οι όποιες επιφυλάξεις και όπως όλα δείχνουν θα ανάψει το πράσινο φως για χορήγηση επαναληπτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος κλήθηκε να γνωματεύσει κατά πόσον θα υπάρχουν νομικά προβλήματα σε περίπτωση που δεν αποφανθεί ο ΕΜΑ, θα εκφράσει σήμερα τις απόψεις τους.

Κατά τη συνεδρία θα συζητηθεί και η πρόταση για εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσης από όσους επιθυμούν να λάβουν τρίτη δόση του εμβολίου. 

Σε επιχειρησιακό επίπεδο πάντως, όλα είναι έτοιμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης, αφού το πλάνο έχει καταρτιστεί. Η χορήγηση της επαναληπτικής δόσης, που θα γίνει με εμβόλια τεχνολογίας mRNA (σ.σ Pfizer και Moderna), σε αυτό το στάδιο δεν θα αφορά στο γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο άτομα 65 ετών και άνω, καθώς και ανοσοκατασταλμένους.

Εάν εγκριθεί η πρόταση για επαναληπτική δόση, τότε οι ενέργειες θα είναι άμεσες από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με κινητές μονάδες από τους οίκους ευγηρίας. Προϋπόθεση για τους εμβολιασμούς, θα είναι να έχει παρέλθει από τη δεύτερη δόση, διάστημα έξι μηνών.

Αναφορικά με το θέμα του mix and match, για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και J&J, αναμένεται να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA αφού οι κλινικές μελέτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα.

Δύο σενάρια για τα πανεπιστήμια

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, θα παρουσιαστούν από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα και δύο προτάσεις για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις, δεν θα επηρεάσουν αυτές του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η πρώτη πρόταση θα αφορά στην υποχρεωτική προσκόμιση τεστ με τη μέθοδο του PCR κάθε 72 ώρες από φοιτητές και καθηγητές, που δεν εμβολιάστηκαν και πληρότητα στα αμφιθέατρα που θα φτάνει μέχρι το 80%.

Η δεύτερη, θα αφορά στην προσκόμιση SafePass από τους φοιτητές και θα κάνει αποδεκτό το rapid test. Ωστόσο, θα μειωθεί μεταξύ 65-70% το ποσοστό της φυσικής παρουσίας των φοιτητών.

Το επικρατέστερο σενάριο, είναι να περάσει η δεύτερη πρόταση, λόγω του ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αυτή η πρόταση, ωστόσο, θα τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και θα αλλάξει, εάν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλησιάζει το στόχο της θωράκισης η Κύπρος-Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί παιδιών

Πονοκέφαλος η Λάρνακα

Κι ενώ η εμβολιαστική κάλυψη, προχωρά κανονικά και βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα πονοκέφαλο προκαλεί το χαμηλό ποσοστό της Λάρνακας, με το Υπουργείο Υγείας να επεξεργάζεται προτάσεις για να αυξηθεί η θωράκιση και σε αυτή την επαρχία. Η εμβολιαστική κάλυψη στην επαρχία Λάρνακας τουλάχιστον με την πρώτη δόση, βρίσκεται στο 72,7%. Η Πάφος παραμένει πρώτη με ποσοστό 89,6% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 87,3% και 78% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 77,1%.

Συνολικά εμβολιάστηκε μέχρι και τις 31 Αυγούστου τουλάχιστον με την 1η δόση το 78,6% του ενήλικου πληθυσμού (18+), και ποσοστό 74,2% του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα. Το 36,4% των ατόμων 16 και 17 ετών έλαβαν τουλάχιστον την 1η δόση και το 29% ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό. Στην ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 18,2% και 5,8% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»