Καθησυχάζει ο Καδής για την πετρελαιοκηλίδα-«Δεν έχει παρατηρηθεί βαριά ρύπανση»

Δεν έχει παρατηρηθεί βαριά ρύπανση, λέει ο Υπουργός Γεωργίας για διαρροή πετρελαίου, στην Κύπρο ειδικό σκάφος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα της διαρροής πετρελαίου από  ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Συρία, και σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, στο ΚΥΠΕ, δεν αναμένεται, με βάση τις ενδείξεις, «να έχουμε σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις ελεύθερες περιοχές».

Ο κ. Καδής ανέφερε, παράλληλα, ότι η Κύπρος έχει εξασφαλίσει την παρουσία στην Κύπρο του ειδικού σκάφους «Αλεξάνδρεια», το οποίο είναι εξοπλισμένο με αντιρρυπαντικά μέσα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση της, ο κ. Καδής είπε ότι από την Πέμπτη 26 Αυγούστου ενημερώθηκε για περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από καύσιμα που προήλθαν από ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στις ακτές της Συρίας και «από τότε παρακολουθούμε, σε συνεννόηση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα και με βάση εικόνες που λαμβάνουμε από αυτά, την κατάσταση και τη μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας».

«Σύμφωνα με τα μοντέλα προσομοίωσης, φάνηκε ότι η ρύπανση κινείτο προς την περιοχή του Αποστόλου Αντρέα, ιδιαίτερα αυτό έγινε πιο εμφανές κατά τη χθεσινή μέρα, οπότε ενεργοποιήσαμε όλους τους σχετικούς μηχανισμούς που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκε το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, το οποίο προβλέπει και την σύγκληση της ομάδας αντίδρασης, που αποτελείται από στελέχη του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή η ομάδα βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης,  και αξιολογεί συνεχώς όλα τα δεδομένα, ούτως ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, εφόσον καταστεί αυτό αναγκαίο.

Όσον αφορά τις ενέργειες που έγιναν μέχρι στιγμής είπε ότι «πρώτα απ΄ όλα κινητοποιήσαμε τους δικούς μας μηχανισμούς και τη δική μας υποδομή. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ετοιμότητα τα σκάφη του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ούτως ώστε να παρέμβουν με τους μηχανισμούς και τον εξοπλισμό που διαθέτουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη και η όποια ρύπανση κινηθεί προς την πλευρά που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Το δεύτερο, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, είναι ότι με διαβήματα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, «εξασφαλίσαμε την παρουσία στην Κύπρο ειδικού σκάφους, το σκάφος «Αλεξάνδρεια», το οποίο διαθέτει ειδικό αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και αυτή την στιγμή βρίσκεται στη διάθεση μας, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να αξιοποιηθεί».

Το τρίτο, είπε ο κ. Καδής, «είναι ότι ενημερώσαμε τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα και το Ισραήλ» επισημαίνοντας ότι «είναι και σε τέτοιου είδους περιστατικά που φαίνεται η σημασία και η αξία των τριμερών συνεργασιών».

«Η τριμερής συνεργασία, λοιπόν, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, προβλέπει και συνεργασία για τη αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Είναι ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και του Ισραήλ, ούτως ώστε αν χρειαστεί να έχουμε την στήριξη και των χωρών αυτών για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης», πρόσθεσε.      

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι στην περιοχή αυτή τη στιγμή περιπολούν δύο σκάφη του Τμήματος Αλιείας και ένα σκάφος της Διοίκησης Ναυτικού.

«Δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που επίσης θέλω να σημειώσω είναι ότι έχουμε επικοινωνήσει με τις αρχές του ψευδοκράτους, τις οποίες ενημερώσαμε για την πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης και έχουμε θέση με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση μας να βοηθήσουμε για την αντιμετώπιση του όποιου περιστατικού ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή που δεν ελέγχεται από τη Δημοκρατία. Δυστυχώς, αυτή μας η πρόθεση και η προθυμία να βοηθήσουμε, μέχρι στιγμής, δεν βρήκε ανταπόκριση, δεν έχουμε πάρει οποιαδήποτε ενημέρωση ή οποιανδήποτε απάντηση από τις αρχές του ψευδοκράτους και έτσι παραμένουμε σε επιφυλακή», συμπλήρωσε.

Εφόσον, συνέχισε ο κ. Καδής, «μας επιτραπεί και εφόσον μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι - και το λέω ξεκάθαρα - να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του όποιου περιστατικού στα κατεχόμενα, εννοείται και στις ελεύθερες περιοχές, όπου υπάρχει πλήρης ετοιμότητα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη αν θα προχωρήσει και σε άλλες περιοχές, πέραν από την περιοχή του Αποστόλου Αντρέα, ο κ. Καδής είπε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για ήπιας μορφής ρύπανση, δηλαδή είναι «γυαλάδα πετρελαίου» ή oil sheen, όπως ονομάζεται και είναι εντελώς επιφανειακό το στρώμα της ρύπανσης.

«Δεν πρόκειται δηλαδή για μαζούτ, το οποίο θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Η συνήθης πρακτική για την αντιμετώπιση τούτης της μορφής της ρύπανσης είναι να αφήνεται να εξατμιστεί η συγκεκριμένη μορφής ρύπανσης, διότι πρόκειται για εντελώς επιφανειακή γυαλάδα πετρελαίου», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μιλάμε για βαριά ρύπανση, ο κ. Καδής είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιαδήποτε ένδειξη και ούτε πληροφορίες από τα κατεχόμενα που να μιλούν για βαριά ρύπανση.

«Στις ελεύθερες περιοχές υπάρχει συνεχής περιπολία των δικών μας των σκαφών και δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε. Άρα, θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής, εκεί που μπορούμε να μιλούμε με σιγουριά, δηλαδή για τις ελεύθερες περιοχές, δεν έχει παρατηρηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Στα κατεχόμενα από αυτά που γνωρίζουμε, επίσης, δεν έχει παρατηρηθεί βαριά ρύπανση και συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Εάν μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Στη δική μας την πλευρά, προφανώς αν παρατηρηθεί οτιδήποτε θα παρέμβουμε. Δεν αναμένεται, όμως, με βάση τις ενδείξεις, να έχουμε πρόβλημα, ιδιαίτερα στις ελεύθερες περιοχές. Στα κατεχόμενα δεν μπορώ να μιλώ με σιγουριά, διότι δεν μπορούμε να έχουμε άμεση επιτήρηση της κατάστασης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»