Εβδομάδα αποφάσεων για την πανδημία-Επί τάπητος η τρίτη δόση και τα πανεπιστήμια

Με προτάσεις για την διαχείριση της πανδημίας εντός Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας. Επί τάπητος θα τεθεί η τρίτη δόση, καθώς και η ακαδημαϊκή χρόνια. Επιπρόσθετα αναμένεται να επεκταθεί η ισχύς των υφιστάμενων μέτρων που λήγει την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, δεν τίθεται θέμα σε αυτό το στάδιο, αυστηροποίησης των μέτρων ή ακόμη και επιβολής lockdown, αφού έπεσαν τα κρούσματα, ενώ βελτιώθηκε αισθητά η κατάσταση με τις νοσηλείες covid στα νοσοκομεία.

Σ’ ότι αφορά στην τρίτη δόση, η Κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος, εάν μέχρι την Πέμπτη δεν αποφανθεί ο ΕΜΑ ή δεν δημοσιοποιηθεί κοινό ανακοινωθέν με τον ECDC. Η Κομισιόν προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη πως χώρες της ΕΕ, οι οποίες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα λιγοστά μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), που απέστειλαν την Παρασκευή γραπτώς τις απόψεις τους για το θέμα στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αναφέρουν πως η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην χορήγηση της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους και ηλικιωμένους (σ.σ δεν υπάρχει ομοφωνία από το ποια ηλικία θα αρχίσει).

Η εισήγηση που θα οδηγηθεί τελικά ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ετοιμαστεί την Τρίτη σε συνεδρία του υπηρεσιακών του Υπουργείου Υγείας, στην παρουσία δύο μελών της ΣΕΕ. Ο υπουργός Υγείας, θα έχει επικοινωνία και με την αρμόδια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, προκειμένου να υπάρξει αλληλοσυνενόηση επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Δευτέρα

Η πρόταση για τα πανεπιστήμια

Μπορεί το ΤΕΠΑΚ, που θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θα δέχεται SafePass, να έχουν ήδη αποφασίσει για τον τρόπο λειτουργίας τους τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει κατευθυντήριες για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που δεν θα επηρεάζουν όμως αυτές τις αποφάσεις. Ο στόχος είναι να τεθούν οι κόκκινες γραμμές και να μην ληφθούν από τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και κολέγια, αποφάσεις που να είναι εκτός των επιδημιολογικών ορίων.

Η Κυβέρνηση, λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, θα κάνει πίσω στο θέμα της υποχρεωτικής προσκόμισης τεστ με τη μέθοδο PCR, που εάν εφαρμοζόταν θα προϋπόθετε  φυσική παρουσία των φοιτητών που θα έφτανε στο 80%. Όπως όλα δείχνουν θα αποφασιστεί η προσκόμιση SafePass και θα γίνεται δεκτό και το rapid test. Αυτό που θα κλειδώσει αυτή την εβδομάδα, είναι το ποσοστό των φοιτητών που θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα με φυσική παρουσία, που θα πέσει από το 80% και θα είναι μεταξύ 60-70%.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμβολιάστηκε πλήρως το 73,8% του ενήλικου πληθυσμού-Αναλυτικά στοιχεία

Κοντά στο στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τη χώρα μας να βρίσκεται κοντά στο στόχο που έχει τεθεί για χορήγηση τουλάχιστον της πρώτης δόσης του εμβολίου, στο 81% του ενήλικου πληθυσμού. Η ελπίδα είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, να θωρακιστεί πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού κάτι που, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα βοηθήσει στην ανοσία του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Σάββατο, εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 78,2% του ενήλικου πληθυσμού (18+). Το αντίστοιχο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα έφτασε στο 73,8%. Τουλάχιστον την πρώτη δόση έλαβε το 35,6% των ατόμων ηλικίας 16-17 ετών, ενώ το 28% αυτής της ηλικιακής ομάδας ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Στις ηλικίες 12-15, χορηγήθηκε η πρώτη δόση στο 16,7%, ενώ άρχισαν να χορηγούνται και οι δεύτερες δόσεις, με το ποσοστό των παιδιών 12-15 ετών που είναι πλήρως εμβολιασμένα να βρίσκεται στο 3,3%.

Σ’ ότι αφορά στην κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος είναι πρώτη σε εμβολιαστική κάλυψη με ποσοστό 89,3% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Ακολουθεί η Επαρχία Αμμοχώστου με 86,6% και στη συνέχεια οι Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού με 77,9% και 76,6% αντίστοιχα. Το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης συνεχίζει να έχει η Επαρχία Λάρνακας με 72,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών