Οι Κύπριοι μουσικοί που τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια με φόντο τη Νέα Υόρκη

Όταν κάποιος ακούει το τραγούδι «Το τέρτιν της καρτούλας μου», σίγουρα δεν το συνδυάζει με την Νέα Υόρκη. Ούτε μπορεί να βρει με ποιον τρόπο μπορεί να συνδυαστεί το Μανχάταν με το παραδοσιακό τραγούδι «Ούλλα χαλάλι σου». Όμως, τρεις Κύπριοι μουσικοί κατάφεραν να τα ενώσουν, σαν μία καλογραμμένη συγχορδία.

Η Έλενα Χρήστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Άλεξ Τασόπουλος είναι τρεις νεαροί, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και κάνουν γνωστά τα τραγούδια και την παράδοση της Κύπρου στις ΗΠΑ. Από το 2017 άρχισαν να διοργανώνουν κυπριακές μουσικές βραδιές και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Αμέσως τους αγκάλιασαν και τους στήριξαν.

Η Έλενα και ο Πήτερ μίλησαν στον REPORTER και αναφέρθηκαν στην απόφαση να κάνουν αυτό το βήμα στην Αμερική, αν δέχθηκαν ποτέ αδιάκριτα βλέμματα από τους ντόπιους και ποια είναι τα επόμενά τους βήματα.

Ο Πήτερ, μεγαλωμένος στην Αμερική, με ρίζες από Κύπρο και Ελλάδα, γνώρισε την Έλενα το 2016 μέσα από κοινή παρέα. Η Έλενα βρισκόταν, ήδη, στις ΗΠΑ για ένα χρόνο. «Για εμένα ήταν ένα όνειρο ζωής αυτό το ταξίδι. Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 2015 στον τομέα των δημοσίων σχέσεων πήρα μια βαλίτσα και έκανα το υπερατλαντικό ταξίδι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την χώρα των μεγάλων ευκαιριών, την γη της επαγγελίας όπως την αποκαλούν», θυμάται η νεαρή Κύπρια.

Το ενδιαφέρον του Πήτερ, για τα κυπριακά τραγούδια, ήταν αυτό που τους οδήγησε να κάνουν αυτό το συγκρότημα, στο οποίο η Έλενα τραγουδά, ο Πήτερ παίζει λαούτο και ο Άλεξ παίζει βιολί.

«Είναι κάτι μοναδικό το οποίο δεν υπάρχει στην Αμερική. Οι Κύπριοι που βρίσκονται στην Αμερική είναι πάρα πολλοί και αγαπούν την παράδοση περισσότερο από αυτούς που βρίσκονται στην Κύπρο. Η ξενιτιά τους φέρνει πιο κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα».

«Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου»

Παρά το γεγονός ότι το εγχείρημά τους ξεκίνησε από μία ξένη χώρα, η οποία βρίσκεται, κυριολεκτικά, στην άλλη άκρη του κόσμου, με τον κόσμο να μην είναι εξοικειωμένος σε τέτοια ακούσματα, εντούτοις τους αγκάλιασε και αποδέχθηκε αυτό που του πρόσφεραν οι τρεις νεαροί.

«Η ανταπόκριση ήταν τεράστια από την αρχή. Για να σας δώσω να καταλάβετε, το 2017 διοργανώσαμε μια Κυπριακή μουσική βραδιά στην Αστόρια και αυτό που είδαμε δεν το πιστεύαμε. Ο χώρος της εκδήλωσης πλημμύρησε από κόσμο ο οποίος τραγουδούσε μαζί μας, χόρευε και γλεντούσε. Κυριολεκτικά ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε, μια ευχάριστη έκπληξη που μας έδωσε και την δύναμη να το συνεχίσουμε. Ο κόσμος έδειξε από την αρχή να το αγαπάει όλο αυτό που γεννιόταν τότε, το αποζητά και εμείς θα είμαστε εκεί για να το προσφέρουμε. Πάντα ακούμε τα καλύτερα λόγια για την δουλειά μας και δεχόμαστε συγχαρητήρια. Όταν ακούμε από τον κόσμο να μας λέει με σθένος και αγάπη να συνεχίσουμε , τότε κι εμείς παίρνουμε περισσότερη δύναμη για να συνεχίζουμε και να εμπλουτίζουμε το έργο μας. Αυτό γίνεται όχι μόνο από Κύπριους και Ελλαδίτες αλλά από ανθρώπους διαφόρων φυλών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κόσμος εκτιμά αυτό που κάνουν οι καλλιτέχνες, εκτιμά την δουλειά τους».

Ο κόσμος, μόλις μάθει ότι κατάγονται από την Κύπρο, αρχίζουν τα εγκώμια για το νησί, ενώ κάποιοι εκφράζουν και την επιθυμία τους να το επισκεφτούν. Μάλιστα, η στήριξη που λαμβάνουν από την τοπική κοινωνία είναι η κινητήριος δύναμή τους.  

«Πολλοί φίλοι Αμερικανοί και συνεργάτες ενδιαφέρονται να ακούσουν τα κυπριακά τραγούδια και μάλιστα οι μουσικοί κάνουν πολλές ερωτήσεις. Έτσι και με αυτό τον τρόπο διαδίδουμε την κυπριακή μουσική και οι φίλοι και οι συνεργάτες μας μαθαίνουν κάτι καινούργιο. Η τοπική κοινωνία είναι η κινητήριος δύναμη, είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας συνεχώς, είναι οι άνθρωποι που από στόμα σε στόμα ή και μέσω social media έκαναν γνωστή την δουλειά μας, είναι οι άνθρωποι που αγαπάνε την πατρίδα τους και θέλουν μέσα από τα τραγούδια να νιώθουν ότι είναι κοντά στην Κύπρο. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να μην αποτελέσουν στήριγμα μας».

Το ενδεχόμενο να τα παρατήσουν δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό τους, αφού αγαπούν αυτό που κάνουν και όσα κατάφεραν, το έκαναν χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου.

«Η αλήθεια είναι ότι, ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα το κάναμε μόνοι μας χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν. Εύκολο δεν ήταν αλλά δεν μπορώ να πω ότι είχαμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία ή εμπόδια. Οι φυσιολογικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος όταν πάει να κάνει ένα πρωτοποριακό εγχείρημα. Υπάρχει μυστικό για όλο αυτό και είναι η όρεξη, το πείσμα και πάνω από όλα η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος μας υπάρχει άψογη επικοινωνία. Υπάρχει σεβασμός τους ενός προς τον άλλο και ατομικά και επαγγελματικά. Αυτό που κάνουμε μας γεμίζει. Ποτέ δεν νιώσαμε ότι κάνουμε αγγαρεία και γι’ αυτό και δεν πέρασε από το μυαλό μας να το χαλάσουμε όλο αυτό. Εξάλλου και η αγάπη που νιώθουμε από τον κόσμο δεν μας επιτρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα επόμενά τους βήματα

Μπορεί για κάποιους η πανδημία του κορωνοϊού, που ταλανίζει τον πλανήτη εδώ και ένα χρόνο, να έβαλε ένα φρένο στις πράξεις και τη δουλειά τους, όμως αυτό δεν συνέβη για τους τρεις νέους. Αντιθέτως, τους βοήθησε, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

«Πλέον όλα γίνονται διαδικτυακά, μέσω social media. Εμείς ανεβάζαμε συνεχώς βιντεάκια με τα τραγούδια μας και κρατούσαμε συντροφιά στον κόσμο που το είχε μεγαλύτερη ανάγκη από πριν. Τώρα που κάποια πράγματα που ήταν αυτονόητα τελικά δεν είναι και ο κόσμος χρειάζεται να νιώθει ότι κάποιος εκεί έξω τον σκέφτεται και δουλεύει γι’ αυτόν και το “δουλεύει” δεν το λέω με την κυριολεκτική έννοια αλλά υπό την έννοια ότι κάνει κάτι κάποιος για να νιώθει ο άλλος πιο καλά», εξηγεί η Έλενα, για να προσθέσει ο Πήτερ ότι «η πανδημία, ειδικά η καραντίνα και το γενικό απαγορευτικό με επηρέασε να ερευνήσω περισσότερο τις κυπριακές μου ρίζες σε βάθος που δεν έχω ξανακάνει στο παρελθόν. Έτσι με διαδικτυακή σύνδεση με την Έλενα εκτελέσαμε πολλές ερμηνείες των κυπριακών τραγουδιών και αναπτύξαμε το ρεπερτόριο μας. Όταν τελείωσε το lockdown στα μουσικά κλαμπ ήμασταν εντελώς προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε ως συγκρότημα και να καλωσορίσουμε τον κόσμο μας».

Μία μεγάλη περιοδεία, σε ολόκληρη την Αμερική, βρίσκεται στα σχέδιά τους, αφού θέλουν να παρουσιάσουν σε όλη την χώρα την ομορφιά των κυπριακών τραγουδιών και της παράδοσης.

«Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε περιοδεία σε ολόκληρη την Αμερική για να παρουσιάσουμε σε όλες τις γωνιές της χώρας την δουλειά μας και το πρόγραμμα μας το οποίο περιλαμβάνει όμορφα Κυπριακά τραγούδια, κάποια πιο γνωστά και κάποια πιο άγνωστα αλλά εξίσου όμορφα. Στόχος και σκοπός μας είναι να διαδώσουμε την Κυπριακή μουσική σε κάθε γωνιά της γης. Εύκολο δεν είναι αλλά το θέσαμε σαν τον κυριότερο μας στόχο».

Το μήνυμα προς το κοινό

«Καταρχάς με αυτή την κατάσταση την οποία βιώνουμε όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρος ο πλανήτης, έχω να πω σε όλους να προσέχουν τον εαυτό τους πάνω απ’ όλα και ότι όλα θα φτιάξουν. Όσον αφορά την μουσική, δεν χρειάζεται να πω κάτι καθώς η μουσική από μόνη της στέλνει τα μηνύματα της. Να είναι σίγουροι όλοι ότι εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο για να κρατάμε ζωντανές τις ρίζες μας…Γιατί λαός που ξεχνά τις ρίζες του, είναι καταδικασμένος με αφανισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»