Δευτέρα 28 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους και όσους νόσησαν το ΤΕΠΑΚ-Σφοδρές αντιδράσεις

  24/08/2021 17:23
Θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους και όσους νόσησαν το ΤΕΠΑΚ-Σφοδρές αντιδράσεις

Θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους και όσους νόσησαν το ΤΕΠΑΚ-Σφοδρές αντιδράσεις

  24/08/2021 17:23

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα εισέρχονται οι φοιτητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έπειτα από απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος. Όλα αυτά, την ώρα που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβάλει τη συζήτηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την ερχόμενη συνεδρία.

Η απόφαση έχει παρθεί το πρωί της Τρίτης και αφορά στον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ για το ερχόμενο εξάμηνο και σύμφωνα με αυτή:

Τα μαθήματα θα προσφερθούν με φυσική παρουσία ακαδημαϊκών και φοιτητών/ριών που έχουν:

-πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων από την ημερομηνία εμβολιασμού, ή

-πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής διάγνωσης - ιατρικό πιστοποιητικό που να τεκμηριώνει ότι το άτομο δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους. Οι φοιτητές θα μπορούν να προσέρχονται στους αίθουσες με PCR ή rapid test με ισχύ 72 ωρών.

Έντονη αντίδραση φοιτητών

Η απόφαση της Συγκλήτου έφερε την έντονη αντίδραση των φοιτητών, με την Πρωτοπορία και την Προοδευτική να έχουν ήδη εκδώσει ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, η Πρωτοπορία αναφέρει πως «θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας σχετικά με την σημερινή απόφαση της συγκλήτου για την πραγματοποίηση μαθημάτων μόνο σε εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, αποκλείοντας ουσιαστικά τους υπολοίπους φοιτητές χωρίς να τους δίνει εναλλακτική λύση. Διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση που έχει παρθεί, αφού θα στερήσει από συμφοιτητές μας το δικαίωμα στην εκπαίδευση, δικαίωμα εξίσου σημαντικό με αυτό της υγείας. Ως Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία θέλουμε την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια στο μέγιστο δυνατό ποσοστό. Η επιστροφή όμως πρέπει να γίνει σταδιακά έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανισότητες και διακρίσεις μεταξύ των φοιτητών.

Η παράταξη μας στήριξε την πρόταση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, κύριου Παντελή Κελίρη η οποία προνοεί την παρουσία όλων των φοιτητών στο πανεπιστήμιο με «safepass» και χωρητικότητα αιθουσών στο 50%. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η μεθοδολογία του «safepass» πάντα θα ακολουθεί το υφιστάμενο μοντέλο που ακολουθεί η πολιτεία.

Είναι γεγονός ότι ως φοιτητές, έχουμε ξοδέψει αμέτρητο χρόνο και έχουμε στερηθεί πολλά έτσι ώστε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση. Λόγω της πανδημίας έχουμε στερηθεί πολλά. Ευχή όλων μας είναι η ομαλή προσαρμογή, πίσω στην καθημερινότητα και όχι οι διακρίσεις ανάμεσα στους φοιτητές.

Η υποχρέωση των φοιτητών σε συγκεκριμένη κατεύθυνση χωρίς εναλλακτικές δεν είναι ούτε σωστός, ούτε ο θεμιτός τρόπος αλλά και όπως αποδείχτηκε σε άλλες περιπτώσεις αναποτελεσματικός. Είμαστε στην διάθεση των αρμόδιων αρχών του πανεπιστημίου για διάλογο και διαβούλευση. Η απόφαση που έχει παρθεί, θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της φοιτητικής κοινότητας. Ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πρυτανεία ώστε να μας δοθούν εξηγήσεις  για την εν λόγω απόφαση και να γίνουν προσπάθειες άμεσα για αναπροσαρμογή της απόφασης σε σωστά και δίκαια πλαίσια προς όφελος των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ».

Από πλευράς της, η Προοδευτική τονίζει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση που πάρθηκε δεν μας ικανοποιεί. Ενώ το Πανεπιστήμιο:

-Σε αρχική του απόφαση στην Σύγκλητο με ημερομηνία 14/7/2021 αποφάσισε όπως οι φοιτητές επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο, στην βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα τεθούν σε  ισχύ,

-Υπάρχει τεράστια αντίδραση σε σχέση με την όλη συζήτηση που προηγήθηκε σε σχέση με τον τρόπο επιστροφής στα Πανεπιστήμια,

-Το ίδιο το Υπουργείο και η Κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των φοιτητών ακόμα και με rapid test,

-Χωρίς να παρθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση για το ζήτημα της επιστροφής των φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας,

Το ίδιο το Πανεπιστήμιο έρχεται και βάζει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια γινόταν προς αυτή την κατεύθυνση. Η δική μας άποψη ήταν και είναι ξεκάθαρη. ‼ Επιστροφή ΟΛΩΝ των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και χωρίς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ αποκλεισμούς.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. προτείνουμε για πολλοστή φορά:

-Λήψη απόφασης από την Κυβέρνηση ΤΩΡΑ, για την επιστροφή ΟΛΩΝ των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, ΧΩΡΙΣ άλλη καθυστέρηση. Να γίνουν ΕΓΚΑΙΡΑ όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες.

-ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ και ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικές εξετάσεις για τους φοιτητές. Δια ζώσης διδασκαλία ΚΑΙ με αρνητικό rapid test. Δημιουργία σταθμών διαγνωστικών εξετάσεων εντός των Πανεπιστημίων.

-Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός του Πανεπιστημίου για επιτάχυνση και διευκόλυνση των φοιτητών, σε καθημερινή βάση.

-Διεξαγωγή ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ εκστρατείας διαφώτισης για τους εμβολιασμούς, εντός των Πανεπιστημίων.

-Επιτάχυνση εξέτασης αιτήσεων φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και ΕΓΚΑΙΡΗ καταβολή των ποσών! Έκτακτη οικονομική ενίσχυση φοιτητών για τις αυξημένες τους ανάγκες.

Στα σχόλια μπορείτε να βρείτε σειρά ανακοινώσεων μας για το ζήτημα.

Ένεκα των απαράδεκτων χειρισμών της Κυβέρνησης στο ζήτημα επιστροφής των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία, προχωρούμε στην πραγματοποίηση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη έξω από το Υπουργείο Υγείας, η ώρα 10:00 π.μ., με σύνθημα “Επιστροφή ΌΛΩΝ των φοιτητών στα πανεπιστήμια, με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και χωρίς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ αποκλεισμούς!”».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας