Με το... Artemis CY ανά χείρας εκδράμουν οι κυνηγοί-Όλες οι πληροφορίες

Φοράνε τα χακί και εκδράμουν για την πρώτη Κυριακή του κυνηγιού, περίπου δεκαέξι με δεκαεπτά χιλιάδες κυνηγοί ανά το παγκύπριο, οι οποίοι θέλουν να μπουν με το δεξί στην κυνηγετική περίοδο και να επιστρέψουν στις οικίες τους φορτωμένοι θήραμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ζεσταίνονται» οι κάννες των κυνηγών-Πόσοι ανανέωσαν την άδεια με τον νέο τρόπο

Από σήμερα μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, οι κυνηγοί θα μπορούν να θηρεύουν φάσσες, τρυγόνια, ορτύκια, τραχήλες και κορακοειδή, ενώ απαγορεύεται η χρήση σκύλων, μέχρι τη δεύτερη περίοδο, όταν θα προστεθεί το κυνήγι της τσίχλας.

Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, η Υπηρεσία Θήρας δημιούργησε εφαρμογή, υπό την επωνυμία Artemis CY, μέσω της οποίας θα μπορούν οι κυνηγοί να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την κυνηγετική περίοδο, αλλά και για το θήραμα που μπορούν να καρπωθούν.

Ο μέγιστος αριθμός θήραμάτων

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας, η μέγιστη κάρπωση (κότα), για ένα κυνηγό, σε μία κυνηγετική εξόρμηση θα είναι τα τρία τρυγόνια. Ο κυνηγός, για κάθε τρυγόνι που θηρεύει, θα πρέπει να το καταγράφει στην εφαρμογή Artemis CY, η οποία είναι διαθέσιμη σε Android & IOS.

Όπως εξηγεί η Υπηρεσία Θήρας, η καταγραφή είναι υποχρεωτική βάσει της σχετικής νομοθεσίας και η παράληψη της καταγραφής τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €100.

Η καταγραφή της κάρπωσης μπορεί να γίνει στο σημείο με ονομασία «Κανονισμός ΠΔΚ» (AHM Regulation), που εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής, ενώ σημειώνεται ότι η θήρευση των τρυγονιών είναι δυνατό να καταγραφεί και όταν η εφαρμογή είναι εκτός δικτύου (offline).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τα πιο πάνω δεν είναι δυνατό να γίνουν, τότε ο κυνηγός που θήρευσε τρυγόνι, μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα (sms) που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας, τον αριθμό της άδειας κυνηγίου, τον αριθμό των τρυγονιών που θήρευσε και αν είναι νεαρά ή ενήλικα.

Παράδειγμα γραπτού μηνύματος

ΑΔΤ 000000 ΑΑΚ 00000 Τ1 Ν ή Ε   

Το γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να αποστέλλεται στα πιο κάτω τηλέφωνα:

Λευκωσία: 99201081 & 99201231

Λεμεσός: 99201258 & 99201503

Πάφος: 99201946 & 99202286

Λάρνακα / Αμμόχωστος: 99202463 & 99203228

Εξάλλου, το όριο κάρπωσης τρυγονιών ανά κυνηγό για όλη την κυνηγετική περίοδο, που θα επιτρέπεται το κυνήγι των τρυγονιών, θα είναι τα δώδεκα.

Επισημαίνεται εξάλλου πως, η περίοδος κυνηγίου των τρυγονιών θα αρχίσει στις 22/8/2021 και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2021 εκτός και αν νωρίτερα επιτευχθεί το όριο κάρπωσης που έχει καθορισθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι 15.756 τρυγόνια, αριθμός ο οποίος έχει υπολογιστεί βάσει των όσων απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (50% του μέσου όρου κάρπωσης για τα έτη 2013 – 2018).

Μείωση αριθμού τρυγονιών και καμπανάκι Ε.Ε.

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί η Υπηρεσία Θήρας, οι περιορισμοί που τίθενται για κάρπωση τρυγονιών, τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να επιτραπεί το κυνήγι των τρυγονιών στην Κύπρο, αφού ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια.

Oι κύριοι λόγοι μείωσης του πληθυσμού του είδους, σύμφωνα και με το Σχέδιο Δράσης που ετοίμασε η ΕΕ, είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η καταστροφή και υποβάθμιση των βιοτόπων αναπαραγωγής και διαχείμασης των τρυγονιών.

Οι λόγοι πάνω στους οποίους βασίστηκε η επιχειρηματολογία των Κυπριακών Αρχών για να επιτραπεί το κυνήγι των τρυγονιών στην Κύπρο στηρίχθηκε στα πιο κάτω:

  • Στον κεντρικό-ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης των ειδών αυτών (διάδρομος στον οποίο εμπίπτει και η Κύπρος), οι συνολικές τάσεις του πληθυσμού είναι πολύ πιο σταθερές.
  • Η κάρπωση των τρυγονιών στην Κύπρο κυμαίνεται σε ένα εύρος 25.000 – 60.000 πτηνών (περιλαμβάνονται νεαρά και ενήλικα πτηνά) που θεωρείται σχετικά μικρή σε σχέση με την κάρπωση άλλων χωρών.
  • Στην Κύπρο ένα πολύ μεγάλο μέρος των βιοτόπων είναι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου.
  • Το κυνήγι των τρυγονιών επιτρέπεται μόνο σε περιορισμένες περιοχές κυνηγίου και μόνο για περιορισμένο αριθμό  κυνηγετικών εξορμήσεων ενώ την περίοδο της μετανάστευσης η έκταση των επιτρεπόμενων περιοχών κυνηγίου για το τρυγόνι δεν ξεπερνά το 15% των επιτρεπόμενων περιοχών κυνηγίου όλη της χώρας.
  • Στις πλείστες περιοχές όπου το είδος συνηθίζει να αναπαράγεται, ιδιαίτερα στην Επαρχία Πάφου, το κυνήγι δεν επιτρέπεται, κατά τη θερινή περίοδο κυνηγίου.

Συστάσεις για ένδυση και έλεγχοι

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Θήρας έχει καταστρώσει πλάνο, ώστε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους κυνηγούς, για να αποτραπούν φαινόμενα κάρπωσης μεγαλύτερου από τον επιτρεπόμενο αριθμό του κότα.

Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Υπηρεσίας έχουν σαφείς οδηγίες να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα στους κυνηγούς που είτε κυνηγούν χωρίς άδεια, είτε κυνηγούν σε απαγορευμένη περιοχή ή ακόμα και για όσους κτυπήσουν θήραμα που απαγορεύεται. Η ποινή είναι εξώδικη και ανέρχεται στα δύο χιλιάδες ευρώ.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Θήρας, προτρέπει τους κυνηγούς σε όλες τους τις εξορμήσεις τηρούν τα πιο κάτω με σκοπό να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα:

  • Να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό.
  • Να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
  • Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων).
  • Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
  • Να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και το χώρο που θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν το χώρο που θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους.
  • Να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν.
  • Να σχεδιάζουν από πριν πως θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.

Τέλος, συστήνεται όπως το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους, απαγορεύεται αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά. Παράλληλα καλούνται οι κυνηγοί, πριν εξορμήσουν να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη