Το Κέντρο Ημέρας που προσφέρει σε άτομα με αναπηρία το «Δικαίωμα ελπίδας»

Οι προσωπικές τους εμπειρίες, ως γονείς ατόμων με αναπηρία, ήταν αυτές που τους ώθησαν να θέλει να φτιάξουν ένα χώρο, όπου όλα τα παιδιά με ιδιαιτερότητες θα αισθάνονται ότι ανήκουν. Ένα χώρο όπου θα παρέχονται σε αυτά τα παιδιά θεραπείες και βοήθεια. Ένα χώρο, όπου αυτά τα παιδιά θα έχουν κάποιο να τους σπρώξει να γίνουν ακόμη καλύτερα. Τότε τους ήρθε η ιδέα να φτιάξει το Κέντρο Ημέρας «Δικαίωμα Ελπίδας για άτομα με αναπηρία», στη Λάρνακα.

Αρχικά, ξεκίνησε ως σύνδεσμος το 2017, για να καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να μαζέψουν τις προσφορές που χρειάζονταν, ώστε να καταφέρουν να ανοίξουν το κέντρο και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το όραμά τους παίρνει σάρκα και οστά. Το Κέντρο είναι έτοιμο για να ανοίξει τις πόρτες τους και να δεχθεί άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Δικαίωμα Ελπίδας για άτομα με αναπηρία», Σταύρος Σταύρου, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες, για την δημιουργία αυτού του Κέντρου. Ο ίδιος είναι πατέρας παιδιού με αναπηρία, αφού ο 24χρονος γιος του Παύλος, έχει εγκεφαλική παράλυση. Μία αναπηρία που δημιουργήθηκε από τότε που ήταν ακόμη νεογνό.

«Ο γιος μου γεννήθηκε υγιέστατος, όμως ένα μικρόβιο στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν, δημιούργησε την ανάγκη να χειρουργηθεί δύο-τρεις φορές. Ένα πρόβλημα με την οξυγόνωση στον εγκέφαλο, μετά από μία επέμβαση, δημιούργησε το πρόβλημα. Δεν ήταν ούτε ενός μηνού, όταν έγινε αυτό. Από τότε αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Έπρεπε να χειρουργηθεί στο Ισραήλ. Δεν περπατούσε, όμως με καθημερινή εξάσκηση, φυσιοθεραπεία, πισίνα, τον κάναμε να περπατήσει. Ο γιος μου είναι 24 ετών. Μέχρι σήμερα, αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες για να βρεθεί ένα Κέντρο Ημέρας για το παιδί μου. Στόχος μας, ως γονείς είναι να είναι ευχαριστημένα τα παιδιά μας. Θέλουμε να τα βοηθήσουμε να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούμε και να είναι όσο το δυνατό πιο ευχαριστημένα και γελαστά. Θέλουμε να προσφέρουμε στο παιδί το κατάλληλο δυνατό και να κάνει ό,τι μπορεί και να χαίρεται. Αυτά που έζησα με τον γιο μου ήταν μία ώθηση, για να δημιουργήσουμε το Κέντρο. Αλλά το κάναμε και γενικά για όλα τα παιδιά».

Μέχρι να φτάσουν στο σήμερα, αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες. Έπρεπε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους, αλλά και να βρουν ένα κατάλληλο χώρο, για να στεγάσει τον Κέντρο. Αυτό που έβαζε περισσότερα εμπόδια στο έργο τους, ήταν η άρνηση κάποιων ιδιοκτητών στο αίτημα για να γίνουν αλλαγές, ώστε να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές που απαιτούντο, για να θεωρηθεί Κέντρο Ημέρας.

«Έπρεπε να τρέξουμε να πάρουμε και διάφορες εισφορές, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εργοδοτήσουμε κόσμο, επειδή θέλουμε να λειτουργήσουμε κανονικά. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε για ένα χρόνο και να κλείσουμε. Ο στόχος μας είναι να είμαστε ένα κέντρο και να φτιάξουμε μία ομπρέλα δυνατή και να έρθουν και τα άλλα κέντρα της επαρχίας Λάρνακας. Χρειαζόταν επιβεβλημένα ο χρόνος αυτός για να μας δώσει την ευχέρεια να τρέξουμε και να κάνουμε όλες τις διατυπώσεις που πρέπει να γίνουν».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός χώρου, όπου θα πηγαίνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, όταν ξεπεράσουν τα 21 έτη. Μέχρι εκείνη την ηλικία, βάσει του νόμου, φοιτούν στο δημόσιο σχολείο. Για τη Λάρνακα, αυτό είναι το σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ωστόσο, μετά από προσωπική του εμπειρία, ο κ. Σταύρος διαπίστωσε ότι υπάρχει μία αναγκαιότητα για το τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά, μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο.  

«Υπάρχουν κι άλλα ιδρύματα στη Λάρνακα, που απασχολούν αυτά τα παιδιά, όμως η σκέψη μας είναι να αναγείρουμε μία μονάδα, για παροχή υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρίες. Θέλουμε να κάνουμε ένα Κέντρο Ημέρας, ημερήσιας και νυχτερινής φροντίδας. Για το παρόν στάδιο εμάς είναι μόνο ημέρας, αλλά ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε και νυχτερινής φροντίδας. Γι’ αυτά τα άτομα που αφήνονται στην φροντίδα των γονέων τους, μετά την αποδέσμευσή τους από τα Ειδικά Σχολεία. Αυτό θέλουμε να το κάνουμε υπό την αιγίδα του πανιερώτατου Μητροπολίτη μας, Νεκτάριου και με τη βοήθεια του Δημάρχου Λάρνακας.

Δεν θέλουμε μόνο να προσέχουμε αυτά τα παιδιά, αλλά όσο είναι στο Κέντρο να απασχολούνται με κάτι, να κάνουν τις θεραπείες τους και να δούμε αν κάποιος έχει μία τάση προς κάποια κατεύθυνση, να μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε. Αν κάποιο παιδί έχει κάποια ιδιαιτερότητα προς τη μαγειρική ή την καλλιτεχνία ή τη ζωγραφική ή την κομμωτική, να μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε. Είναι με αυτό το όραμα που θέλουμε να προχωρήσουμε.

Στο Κέντρο θα παρέχουμε απασχόληση όσον αφορά στην ημερήσια φροντίδα, θα προσφέρουμε εκδρομές, θεραπείες, εκπαίδευση, εκδρομές στο εξωτερικό με ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες με ειδική ψυχολόγο, η οποία θα είναι στο Κέντρο και θα το επισκέπτεται ανά τακτά διαστήματα. Στόχος μας είναι και η συνεργασίες με πανεπιστήμια για εμπλουτισμό και για να έχουμε και μία μελέτη για το κέντρο ημέρας και για τα άτομα με αναπηρία».

Οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και το γεγονός ότι τα Κέντρα που παρείχαν αυτές τις υπηρεσίες ήταν λίγα, ήταν ένας από τους λόγους που τους ώθησε στην δημιουργία αυτού του Κέντρου Ημέρας.

«Από τη στιγμή που μιλούμε για πάνω από 120 παιδιά, που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, δεν μπορεί ένα Κέντρο να τα φιλοξενεί όλα. Κακά τα ψέματα, τα τελευταία χρόνια επιβαλλόταν να δημιουργηθεί το Κέντρο Ημέρας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε παιδιά που θα βρίσκονται στο σπίτι. Υπήρχαν πολλά παιδιά που αποφοιτούν και δεν έχουν που να πάνε. Έχουμε δεχτεί τηλεφωνήματα από παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες και μας ενημέρωσαν ότι δεν πάνε πουθενά. Μένουν στο σπίτι, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή οι γονείς τους δεν έχουν ικανοποιηθεί με αυτά που τους είπαν στα Κέντρα Ημέρας ή έχουν κάποιες άλλες απαιτήσεις, που εμείς θέλουμε να τις ικανοποιήσουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από διακρίσεις και να παρέχει σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες».

Και μπορεί το Κέντρο να έχει πάρει την αρχική του μορφή, ωστόσο οι ιδρυτές δεν παραμένουν εκεί. Ήδη έχουν κάνει τα όνειρά τους, για τα επόμενα βήματά τους. Ένας από τους στόχους που θέλουν να πετύχουν, στο εγγύς μέλλον, είναι η δημιουργία μίας πισίνας.

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μία πισίνα και να χρησιμοποιείται από όλα τα Κέντρα ημέρας της επαρχίας. Θέλουμε να υπάρχει μία δική μας πισίνα και να έρχονται όλα τα παιδιά και να την χρησιμοποιούν. Όραμά μας είναι να βρεθεί ένας τόπος και με τη βοήθεια του Μητροπολίτη μας και του Δημάρχου μας, να δημιουργηθεί ένα κέντρο για όλη την επαρχία. Μέσα στο μυαλό μας έχουμε και την πισίνα και τα διάφορα επαγγέλματα που θέλουμε να εντάξουμε και την νυχτερινή φροντίδα. Πιστεύουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Η ανάγκη της αποδοχής και η στήριξη του κόσμου

Η αποδοχή του κόσμου, σε αυτό το νέο εγχείρημα, είναι το πιο σημαντικό, αφού τους δίνει την ώθηση να προχωρήσουν. Παρόλο που ακόμη βρίσκονται στα αρχικά βήματα και δεν έχουν ακόμη ανοίξει τις πόρτες τους, η αγάπη που έχουν προσλάβει από την κοινωνία είναι αρκετά μεγάλη.

«Ο κόσμος αγκάλιασε την βοήθεια μας και ακόμη δεν έχουμε διαφημίσει σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο Ημέρας. Η αγάπη του κόσμου και η αγκαλιά που μας έχει δώσει είναι μεγάλη και απλόχερη και βλέπουμε ότι είναι δίπλα μας. Μας είπαν αρκετοί ότι θέλουν, με το ξεκίνημα, να έρθουν εδώ ως εθελοντές».

Εκτός από τον κόσμο, στο πλευρό τους είναι και διάφορες εταιρείες, οι οποίες τους βοήθησαν να διαμορφώσουν το χώρο τους.

«Η στήριξη προήλθε και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, από εταιρείες που ήταν δίπλα μας και θα τα ανακοινώσουμε όλα στα εγκαίνιά μας. Θα είναι δίπλα μας, συμπαραστάτες και βοηθοί, καθ’ όλης της διάρκειας του Κέντρου. Έχουμε μία πρωτοβουλία από το εξωτερικό και είμαστε στην αρχή της συνεργασίας μας. Ο Δήμαρχος είναι δίπλα μας και μας ανέφερε ότι θα είναι δίπλα μας να μας στηρίξει. Το ίδιο και ο Μητροπολίτης μας. Έχουμε στήριξη και από άλλους φορείς και από βουλευτές. Θα συνεργαστούμε και με άλλα Κέντρα Ημέρας, που λειτουργούν ήδη και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή, για να δουλέψουμε κάτω από ένα σχέδιο, για να δούμε πώς θα είμαστε όταν λειτουργήσουμε ως μία γροθιά με πολλά πόδια, σαν χταπόδι».

Η δοκιμή του Κέντρου θα ξεκινήσει στις 23 Αυγούστου και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό που θέλουν είναι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να είναι όλα έτοιμα, για να ξεκινήσουν κανονικά. Μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί ήδη οκτώ αιτήσεις, ενώ τους πήραν τηλέφωνο κι άλλοι γονείς. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή και σύντομα θα ξεκινήσουν να αποδέχονται αιτήσεις.

Μήνυμα προς την κοινωνία

«Η συμβολή της κοινωνίας στην προσπάθειά μας πιστεύουμε ότι θα είναι καθοριστική, σαν μία αλτρουιστική συμβολή στο έργο μας. Τους θέλουμε συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι, για την αξιοπρέπεια και την επιτυχία των παιδιών μας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι άτομα με αναπηρίες και με δυνατότητες μέχρι ένα σημείο, όμως μπορούμε να τα κάνουμε να ασχολούνται με κάτι, βάσει των δυνατοτήτων τους, να συμμετέχουν σε κάτι, να δραστηριοποιούνται σε κάτι, ώστε να περνάνε την ώρα τους ευχάριστα. Είναι κρίμα να τους αφήσουμε μέσα στο σπίτι και να μην κάνουν τίποτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου