Ανησυχία για τις ΜΕΘ, ανοίγουν νέες κλίνες-Καθορίζουν πορεία οι επόμενες μέρες

Στη μέγγενη βρίσκεται πλέον το σύστημα υγείας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, οι νοσηλείες στις οποίες έχουν ξεπεράσει τα όρια που έχουν τεθεί. Έπειτα από σύσκεψη χθες το απόγευμα υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, όπως αναπτυχθούν άλλες δέκα κλίνες από τον ΟΚΥπΥ, στη ΜΕΘ4 που είχε δημιουργηθεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, για να μεταφέρονται οι ασθενείς που αποσωληνώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Άλλοι τρεις θάνατοι και 446 νέα κρούσματα-Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορούν να νοσηλευτούν ταυτόχρονα 65 ασθενείς, τόσο για covid όσο και non covid περιστατικά. Αυτό το όριο έχει ξεπεραστεί τις τελευταίες δύο ημέρες και είναι γι’ αυτό το λόγο, που αποφασίστηκε η άμεση ανάπτυξη νέων κλινών.

Η κατάσταση είναι πλέον άκρως ανησυχητική αφού ο ΟΚΥπΥ, λόγω του ότι είναι πλήρεις οι 35 ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, δεν μπορεί να διοχετεύσει εκεί σοβαρά νοσούντες ασθενείς, οι οποίοι δεν πάσχουν από κορωνοϊό. Πλέον ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα εντατικής θεραπείας, νοσηλεύονται και σε άλλα δημόσια νοσηλευτήρια, πέραν αυτού του Γενικού της Λευκωσίας.

Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θεωρούνται καθοριστικά, αφού εάν δεν σταθεροποιηθούν οι ροές στις ΜΕΘ, τότε είτε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα για να προστατευθεί το σύστημα υγείας, είτε θα γίνουν άλλες ρυθμίσεις για διαμόρφωση νέων χώρων εντατικής στα νοσοκομεία, οι οποίες ωστόσο εμπεριέχουν ρίσκο για την ποιότητα της προσφερόμενης φροντίδας, λόγω του ότι είναι συγκεκριμένο το όριο του εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για τις μονάδες εντατικής.

Αυτό που ενέτεινε την αγωνία, είναι η αύξηση των σοβαρά νοσούντων ασθενών από κορωνοϊό, που έφτασαν χθες τους 98 και είναι το ένα τρίτο του συνόλου των νοσηλειών από τη νόσο. Παρότι μειώθηκαν κατά πέντε, σε σχέση με την Κυριακή, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ (σ.σ χθες βράδυ νοσηλεύονταν 52, με τους 50 να είναι διασωληνωμένοι), υπάρχουν φόβοι για αύξηση των πιέσεων στις εντατικές, λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, που έφτασαν τους 46.

Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί και το γεγονός, πως έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις για τη ροή στις νοσηλείες, κάτι που αποδίδεται και στην πολύ μεταδοτική και πιο νοσηρή, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, ινδική μετάλλαξη Δέλτα, που έχει αναγκάσει πολλές χώρες να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους. Αυτό μεγαλώνει την αβεβαιότητα ως προς την συνέχεια, αφού παρά την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, το μεταδοτικό στέλεχος βρίσκει ακόμα πρόσφορο έδαφος, με την επιδημιολογική εικόνα να παραμένει θολή, λόγω της αυξομείωσης των τεστ και του ποσοστού θετικότητας που διενεργούνται κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ