Τα δυο αντικείμενα που φουσκώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος-Λάθη που κοστίζουν

Ρεκόρ στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι θερμοκρασίες που κτυπούν καθημερινώς κόκκινο, αναγκάζουν τους πολίτες να κάνουν κατάχρηση των κλιματιστικών αλλά και διαφόρων άλλων ηλεκτρικών συσκευών. Πέραν από αυτό το γεγονός, ως Κύπριοι, τα δυο χαρακτηριστικά που μας διακρίνουν είναι αυτό του υπερκαταναλωτή και του σπάταλου, με αποτέλεσμα να πληρώνονται παχυλοί λογαριασμοί ρεύματος. Αιτία για τους ακριβοπληρωμένους αυτούς λογαριασμούς, είναι τα δυο... κατοικίδια που έχουμε στα σπίτια μας, τον «Δούρειο Ίππο» και το «φάντασμα». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, o Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, αναφέρθηκε στους δυο παράγοντες που επιβαρύνουν τον λογαριασμό του ρεύματος, τα λάθη που κάνει κάθε νοικοκυριό, αλλά και στον δεκάλογο εξοικονόμησης ενέργειας από τη «Μέθοδο Αβραάμ».  Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δρ. Αβραάμ, πραγματοποίησε συστηματική έρευνα τα τελευταία χρόνια και κατέληξε στη διαπίστωση πως οι καταναλωτές στις πλείστες των περιπτώσεων, σπαταλούν πολύ περισσότερη ενέργεια από εκείνη που πραγματικά χρειάζονται.

«Στην Κύπρο έχουμε την τάση να είμαστε υπερκαταναλωτές και σπάταλοι. Μέσα από μια έρευνα που κάναμε στο ΤΕΠΑΚ διαφάνηκε ότι αυτή η σπατάλη μπορεί να αγγίζει μέχρι και το 40% των σπιτιών. Αυτή η σπατάλη οφείλεται περισσότερο στην άγνοια του κόσμου σε πράγματα απλά τα οποία δεν αντιλαμβάνεται και πληρώνει άδικα των αδίκων λεφτά. Αυτό το γεγονός μας προβλημάτισε, μαζί με τον καθηγητή Πέτρο Ιωάννου και τον καθηγητή Παύλο Χριστοδουλίδη και αναλάβαμε μια πρωτοβουλία για να διερευνήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Πήγαμε σε ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών και εντοπίσαμε ότι κάποια απλά πράγματα στην καθημερινότητά μας, μας διαφεύγουν και στο τέλος πληρώνουμε παραφουσκωμένους λογαριασμούς».

Ο Δρ. Αβραάμ, υιοθέτησε δυο κατοικίδια στο πλαίσιο της έρευνάς του, για να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα στο ευρύ κοινό, τον Δούρειο Ίππο και το φάντασμα. «Κάποτε χαριτολογώντας λέω ότι σπίτι μας, έχουμε δυο κατοικίδια, τον Δούρειο Ίππο και το φάντασμα. Αυτά τα δυο… κατοικίδια είναι αυτά που επιβαρύνουν τον λογαριασμό μας και κατ’ επέκταση την τσέπη μας. Το φάντασμα είναι γνωστό ανά το παγκόσμιο ότι πρόκειται για την ενέργεια φάντασμα και η οποία έχει άμεση σχέση με όλες τις συσκευές τις οποίες για κάποιο λόγο δεν τις χρησιμοποιούμε και όμως τις έχουμε σε αναμονή ή τις έχουμε στην πρίζα με τον διακόπτη είτε στη θέση on και off. Κατά μέσο όρο το κυπριακό νοικοκυριό έχει ανά πάσα στιγμή 24 συσκευές ενωμένες στην πρίζα από τις οποίες μόνο τη μία μέχρι τρεις χρησιμοποιεί. Αυτές οι συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται αλλά είναι πάνω στην πρίζα, καταναλώνουν κάποια ενέργεια η οποία συσσωρεύεται και στο τέλος την πληρώνουμε άδικα. Υπολογίζοντας την αξία αυτού του χαμένου ηλεκτρικού ρεύματος για ένα νοικοκυριό, είναι από 40 μέχρι και 90 ευρώ τη διμηνία. Ένα ποσό που θα μπορούσε άνετα να καλύψει τουλάχιστον το 50% των αναγκών μας. Όταν ο κόσμος προσέξει αυτή την ενέργεια φάντασμα, ο λογαριασμός του θα μειωθεί σίγουρα κατά 25%».

Όσο αφορά το δεύτερο κατοικίδιο τον Δούρειο Ίππο, σημείωσε ο Δρ. Αβραάμ, «είναι μια έννοια που υιοθετήσαμε στο ΤΕΠΑΚ, καθώς είναι μια δική μας εφεύρεση που τη συνδέσαμε και λίγο με τη μυθολογία για να ταρακουνήσουμε λίγο τον κόσμο. Όπως είναι γνωστό, με τον Δούρειο Ίππο κερδήθηκε ένας πόλεμος που κρατούσε για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τη μυθολογία. Άρα είναι κάτι το οποίο μπορεί να ξεγελάσει ο Δούρειος Ίππος. Έτσι και στα νοικοκυριά, ισχύει ο Δούρειος Ίππος, ο οποίος μπορεί να ξεγελάσει τον κόσμο και να καταναλώνει ρεύμα και να ξοδεύει χρήματα. Συσχετίσαμε τον Δούρειο Ίππο λοιπόν με όλους τους αυτοματισμούς που έχουμε στο σπίτι μας, όλες τις συσκευές που εργάζονται αυτόματα δηλαδή, όπως το ψυγείο, τα κλιματιστικά και το πιεστικό».

Σύμφωνα με τον Δρ. Αβραάμ, εάν κάποιος προσέξει αυτούς τους δυο παράγοντες, δεν θα πληρώνει και διπλούς λογαριασμούς ρεύματος. «Πολλές φορές σβήνουμε την πρίζα και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κατανάλωση. Καλύτερα για σκοπούς ασφάλειας, να βγάζουμε εντελώς κάθε συσκευή που είναι ενωμένη με την πρίζα. Εκεί που ένα νοικοκυριό πληρώνει 200 ευρώ τη διμηνία, όταν τα προσέξει όλα αυτά, θα πληρώνει περίπου 100 ευρώ λογαριασμό. Είναι κάτι που είναι δοκιμασμένο αυτό, αφού το επιχειρήσαμε και στην πράξη σε αρκετά νοικοκυριά και το αποτέλεσμα ήταν επαναλαμβανόμενο».

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και την κατανάλωση, είναι ότι στην Κύπρο έχουμε την τάση να πληρώνουμε τον λογαριασμό αυτόματα μέσω τραπεζικής εντολής. «Πολλοί όταν έρθει ο φάκελος του ρεύματος σπίτι τους, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τον ανοίξουν και να μελετήσουν τον λογαριασμό, διότι θεωρούν ότι είναι κάτι που θα γίνει αυτόματα. Το μυστικό της εξοικονόμησης έγκειται στο ότι δεν ασχολούμαστε με το ίδιο το θέμα. Κάποτε μάλιστα, κάνουμε και το λάθος να συγκρίνουμε τον λογαριασμό και με τον γείτονα μας ακόμη και όταν δούμε ότι ποσοτικά είναι πάνω κάτω ο ίδιος, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ μπορεί στο τέλος να είμαστε και οι δυο κακοί καταναλωτές. Επίσης, λανθασμένα, πάντα κοιτάζουμε τα λεφτά και όχι την ενέργεια».

Γιατί πρέπει να εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια;

Όπως ξεκαθάρισε ο Δρ. Αβραάμ, «πρέπει να εξοικονομούμε ρεύμα, όχι μόνο για τις τσέπες μας, αλλά και για το περιβάλλουν μας. Βλέπουμε τι συμβαίνει με τις θερμοκρασίες του πλανήτη που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, αλλού έχουμε πλημμύρες, αλλού έχουμε πυρκαγιές. Το αποτύπωμα του ανθρώπου σε αυτές τις περιβαλλοντικές αλλαγές κάνει τη διαφορά. Οι ρύποι, η αλόγιστη χρήση νερού, πλαστικού και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι κάτι που καταστρέφουν το περιβάλλον και οι επιπτώσεις στο τέλος είναι πάνω στον άνθρωπο. Άρα έχουμε διπλή υποχρέωση, ειδικά εκεί που η ενέργεια δεν είναι από ανανεώσιμες πηγές, να σκεφτούμε διπλά και τριπλά να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε».

Ο δεκάλογος εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με τη «Μέθοδο Αβραάμ» είναι ως εξής:

  • Αναγνωρίζω ηθικά την υποχρέωση για εξοικονόμηση
  • Διαβάζω το εγχειρίδιο και ενημερώνω όλους στο σπίτι
  • Αξιολογώ την ενεργειακή απόδοση & βρίσκω ευκαιρίες μείωσης κατανάλωσης
  • Βάζω ως πρώτο στόχο την μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό 25%
  • Αναπτύσσω οδικό χάρτη για περαιτέρω μείωση.
  • Εφαρμόζω το σχέδιο δράσης
  • Αξιολογώ την πρόοδο και επανασχεδιάζω
  • Αναγνωρίζω επιτεύγματα και επιβραβεύω επιτυχίες
  • Παραμένω σε εγρήγορση παρά την επιτυχία
  • Δεν σταματάω να ψάχνω λύσεις για έξτρα μικρή εξοικονόμηση

 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών