Οι… μεταλλάξεις των φωτιών έπληξαν τα επίπεδα του αέρα-Πώς επηρεάστηκε η Κύπρος

Η «μετάλλαξη» των πυρκαγιών σε megafires, που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους σε Ελλάδα και Τουρκία, έχουν διαταράξει την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας και την Κύπρο, όχι, ευτυχώς, σε ανησυχητικό βαθμό. Κι αυτό επειδή απελευθερώθηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που κινούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η χώρα μας, λόγω απόστασης, επηρεάζεται περισσότερο από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Νότια Τουρκία, παρά από αυτές στην Ελλάδα. «Οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο σίγουρα επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και είναι ανάλογο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή. Οι τιμές μας στην Κύπρο, επηρεάστηκαν ελαφρώς. Καταγράψαμε κάποιες αυξημένες τιμές, σε σχέση με τις συνηθισμένες», ανέφερε στον REPORTER o προϊστάμενος του κλάδου ποιότητας του αέρα Δρ. Χρύσανθος Σαββίδης.

Οι υπερβάσεις, βρίσκονται εντός του ορίου των τιμών της οδηγίας για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. «Οι υπερβάσεις αφορούν στα αιωρούμενα σωματίδια, που είναι προϊόν της καύσης που μεταφέρθηκαν με τον αέρα.», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Δορυφορική εικόνα από τη NASA 8/5/2021

Υπό κανονικές συνθήκες, στην Κύπρο καταγράφονται αυξημένες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων τις πρωινές ώρες. κυρίως στις πόλεις, όπου υπάρχει κυκλοφοριακή κίνηση. «Η αύξηση που παρατηρήσαμε τώρα, λόγω των φωτιών, είναι γύρω στο 5-10%, σε μεμονωμένες οριακές τιμές στον σταθμό της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου. Είναι σταθμός υποβάθρου και είναι και ένας από τους λόγους που ξέρουμε ότι η πηγή είναι οι πυρκαγιές και όχι οποιαδήποτε άλλη», σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

Δεδομένα από την ποιότητα του αέρα των τελευταίων ημερών

Αυτό που προκαλεί ανησυχία και ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο, είναι η πορεία των πυρκαγιών στην Τουρκία, λόγω και της φωτιάς σε θερμοηλεκτρικό σταθμό και τον κίνδυνο απελευθέρωσης «εκρηκτικού» φορτίου σωματιδίων, που θα προκαλέσει μεγάλη ρύπανση στην ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα έκτακτης ανάγκης που... αγνοείται στην Κύπρο-Πότε μπαίνει στη ζωή μας

«Η επικινδυνότητα, καθορίζεται και από το τι καίγεται»

«Τα αέρια από οποιοδήποτε καύση, περιέχουν μέσα πολύ επικίνδυνες ουσίες», σημείωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεόπεμπτου, παραπέμποντας στη σύμβαση της Στοκχόλμης που απαγορεύει το άναμμα φωτιάς στις πόλεις και την ύπαιθρο. Αυτό, όπως είπε, γίνεται «όχι μόνο για την προστασία των δασών, αλλά και λόγω της έκλυσης επικίνδυνων χημικών στην ατμόσφαιρα. Πέραν από τα χημικά, έχουμε και εκπομπές σωματιδίων. Η επικινδυνότητα, καθορίζεται και από το τι καίγεται», πρόσθεσε.

Μεγάλο ρόλο στις ποσότητες καπνού και σωματιδίων, που μπορούν να φτάσουν στην Κύπρο θα διαδραματίσουν οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. «Όλα εξαρτώνται εάν διαλύθηκε ο καπνός και εάν θα έρθουν μεγάλες ποσότητες. Εάν υπάρχει ψηλή συγκέντρωση, τότε νιώθεις την μυρωδιά. Ο κόσμος πρέπει να παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα», είπε ο κ. Θεοπέμπτου.

Οι megafires που εξαφανίζουν εκτάσεις γης

H έκταση και το μένος, πυρκαγιών όπως αυτών στην Ελλάδα και την Τουρκία, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, με επιστήμονες να συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι θα είναι συχνό φαινόμενο στο μέλλον.  

«Επειδή έχουμε πλέον μεγάλη ξηρασία και μεγάλη έκταση του καλοκαιριού, αυξήθηκαν οι πιθανότητες πυρκαγιών. Είναι εδώ και χρόνια που έρχονται προειδοποιήσεις για την περιοχή μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι προειδοποιήσεις που κάνουν οι επιστήμονες, είναι ότι όχι μόνο θα έχουμε πυρκαγιές, αλλά megafire».

Οι υπερ-φωτιές, είναι πυρκαγιές που έχουν ασυνήθιστα μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον και μπορούν να εξαφανίσουν μεγάλες εκτάσεις δασικής γης. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος των Οικολόγων, η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως να λάβει άμεσα μέτρα για να προετοιμάσει «τη χώρα και τον κόσμο για τέτοια φαινόμενα. Η ΕΕ ζητά δύο πράγματα από εμάς, να μειώσουμε τις εκπομπές και να προσαρμοστούμε. Ως χώρα μοιάζουμε να μην έχουμε συνειδητοποιήσει τους κινδύνους, που μπορεί να βρούμε μπροστά μας», υπέδειξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας