Ποιοι χρειάζονται PCR για να ταξιδέψουν-Τι ισχύει για παιδιά και καραντίνα

Στην τελική ευθεία έχει μπει το καλοκαίρι, με τον Αύγουστο να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για διακοπές, σε ζεστά μέρη. Πολλοί είναι οι πολίτες που επιλέγουν να βάλουν τις διακοπές τους στα μέσα του μηνός, επιλέγοντας είτε να παραμείνουν στο εσωτερικό, είτε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ήδη προγραμματίσει τα ταξίδια τους, για τις χώρες της Ευρώπης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας, με τους Κύπριους να κλείνουν ταξίδια στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, η Κύπρος παραμένει στο βαθύ κόκκινο, στον χάρτη του ECDC, ενώ κι άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να αλλάζουν χρώμα. Πάνω από δέκα ελληνικά νησιά έχουν βαφτεί κόκκινα, όπως επίσης και η Ισπανία, ενώ αρκετές περιοχές της Ιταλίας έχουν γίνει κίτρινες.

Η Κύπρος έχει κρατήσει ανοικτά τα σύνορά της, με στόχο την ανάκαμψη του τουρισμού, ωστόσο έχει θέσει κάποια αυστηρά κριτήρια, για όσους καταφτάνουν από το εξωτερικό. Το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί συνεχώς την επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στην Ευρώπη και αποφασίζει την κατηγοριοποίησή τους. Σε περίπτωση που η κατάσταση στην εκάστοτε χώρα επιδεινωθεί ή βελτιωθεί, τότε αλλάζει κατηγορία. Έτσι, χωρίζοντας τις χώρες σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Κυβέρνησης, όσον αφορά σε τυχόν υποχρεωτική καραντίνα και επιστημονικές εξετάσεις.

Όσοι Κύπριοι, που είναι ανεμβολίαστοι, επιλέξουν να ταξιδέψουν σε χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, με την επιστροφή τους στο νησί, δεν χρειάζονται να υποβληθούν σε εξέταση, ούτε να τεθούν σε καραντίνα, ενώ όσοι φτάνουν από χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ, με ισχύ 72 ωρών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην χώρα που θα ταξιδέψουν, είτε στην Κύπρο, αφού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να υποβληθούν σε PCR test, με την άφιξή τους στα αεροδρόμια της Κύπρου και μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. Σε ότι αφορά τους εμβολιασμένους, αυτοί εξαιρούνται, καθώς δεν χρειάζονται ούτε να έχουν στα χέρια τους PCR, ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Όσον αφορά στις χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία, τα πράγματα αλλάζουν. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους, αρνητικό PCR, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν σε ακόμη ένα με την άφιξή τους στην Κύπρο. Οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο μπορούν να υποβληθούν σε εξέταση, με την άφιξή τους σε ένα από τα αεροδρόμια της Κύπρου και να τεθούν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν και σε δεύτερο PCR test, τρεις ημέρες μετά. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις ή να μπουν καραντίνα.

Τι ισχύει για παιδιά 

Εξάλλου, όσα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ισχύουν και για τα παιδιά άνω των 12 ετών, που επιθυμούν να ταξιδέψουν, δεδομένου ότι δεν έχουν λάβει το εμβόλιο ή δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο διάστημα, από την λήψη και των δύο δόσεων του εμβολίου. Άρα, οι έφηβοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της πορτοκαλί ή κόκκινης κατηγορίας, θα πρέπει να υποβληθούν σε PCR test πριν ή κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, ενώ θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για τις χώρες της πράσινης κατηγορίας δεν χρειάζεται η προσκόμιση PCR για την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες καλούν τους πολίτες να μελετήσουν καλά τι απαιτεί η χώρα στην οποία θα ταξιδέψουν, πριν αποχωρήσουν από την Κύπρο, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, σε περίπτωση που απαιτείται. Με αυτό τον τρόπο, θα γνωρίζουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις, τους περιορισμούς και τις χαλαρώσεις που τυχόν να ισχύουν. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας reopen.eu, όπου αναγράφονται όσα χρειάζεται η κάθε χώρα από τους ταξιδιώτες, πριν φτάσουν στα σημεία εισόδου.

H νέα κατηγοριοποίηση χωρών 

Χώρες  Πράσινης Κατηγορίας  (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κροατία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Λίχτεσταιν, Νορβηγία
  • Τρίτες Χώρες: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ιορδανία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Σερβία, Σιγκαπούρη

Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Πράσινη Κατηγορία

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βέλγιο, Εσθονία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ελλάδα
  • Μικρά κράτη: Πόλη του Βατικανού
  • Τρίτες Χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Κατάρ, Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ, Μακάου και της Ταϊβάν), Μπαχρέιν, Λίβανος, Σαουδική Αραβία

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία
  • Μικρά κράτη: Ανδόρρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Ελβετία, Ισλανδία
  • Τρίτες Χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μπρουνέι, Νότιος Κορέα, Ουκρανία, Ρωσία,

Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission):

Χώρες που δεν αναφέρονται πιο πάνω στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στην Γκρίζα κατηγορία (Ειδικής Άδειας/ Special Permission). Για χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών

  1. Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
  2. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες  του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της  Ελβετίας,
  3. Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,
  4. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα     με τη Σύμβαση της Βιέννης, και
  5. Τα πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αυτή καθορίζεται από το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 9) του 2021, ως εκάστοτε αυτό τροποποιείται.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας αυτής θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι τους για την Κυπριακή Δημοκρατία και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι Κύπριοι πολίτες, οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών, καθώς και οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία επιβάτες από χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, νοουμένου ότι ικανοποιούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις  που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύναται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:

  1. Είναι επιβάτες που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την 1η δόση των αποδεκτών από τη Δημοκρατία εμβολίων, ή
  2. Είναι επιβάτες από 16 μέχρι 18 ετών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την 1η δόση των αποδεκτών από τη Δημοκρατία εμβολίων, ή
  3. Είναι ανήλικοι επιβάτες 12 έως 15 ετών, ή
  4. Είναι επιβάτες που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν, με την προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας.

Οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή  Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission) παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων (14) ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) εφτά (7) ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 (με ιδία έξοδα) την 7η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, αυτοί αποδεσμεύονται από τον αυτοπεριορισμό μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass, μέσω του προφίλ του επιβάτη που αφορά η εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις