Καμπανάκι από τον σκληρό δείκτη της πανδημίας-Δύσκολες ώρες στις ΜΕΘ

Δύσκολες ώρες συνεχίζουν να περνούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να δέχονται τεράστιες πιέσεις και το καμπανάκι κινδύνου να έχει κτυπήσει.

Οι εκτιμήσεις του ΟΚΥπΥ, είναι ότι ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και γι’ αυτό τον λόγο αναπτύσσονται συνεχώς κλίνες, με τα όρια να είναι ωστόσο πιο “σφικτά” από τις απλές κλίνες covid, λόγω και του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται.

Το γεγονός ότι δέχεται πιέσεις ο λεγόμενος σκληρός δείκτης της πανδημίας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία αφού εάν ξεπεραστούν τα επικίνδυνα όρια, τότε ενδέχεται να πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί το σύστημα υγείας.

Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, είχε αναφέρει πως μπορεί να αναπτύξει μέχρι και 65 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η επιπρόσθετη δυσκολία, σε αυτό το κύμα, ωστόσο, είναι πως απουσιάζουν με άδειες αναπαύσεως γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό των εντατικών, που έδωσαν μεγάλες μάχες το προηγούμενο διάστημα

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις τελευταίες ημέρες, το ένα αρνητικό ρεκόρ σπάει μετά το άλλο με αποκορύφωμα την Κυριακή 1η Αυγούστου, όπου οι νοσηλείες στις ΜΕΘ, έφτασαν τις 45 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς τους 42. Πολύ δύσκολη ήταν και η χθεσινή μέρα, αφού στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 43 ασθενείς με κορωνοϊό και άλλοι έξι για άλλες ασθένειες.

Οι επόμενες ημέρες, θα είναι σημαντικές ως προς τη συνέχεια αφού υπάρχει μεγάλη αγωνία, υπό το φόβο νέων πιέσεων στις μονάδες εντατικής.

«Ο μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, τόσο σε ΜΕΘ όσο και εκτός, δείχνει η μεγάλη ανθεκτικότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου. 

Καλύτερη η κατάσταση στους θαλάμους covid

Καλύτερη είναι η κατάσταση στις απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία, αφού μετά την εκτόξευση της Κυριακής, όπου οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 300 τη Δευτέρα δοθηκαν αρκετά εξιτήρια και σημειώθηκε πτώση. Τις πιο μεγάλες πιέσεις συνεχίζει να δέχεται το νοσοκομείο Λεμεσού, με το ιατρείο βραχείας νοσηλείας, να μην προλαβαίνει να αξιολογεί περιστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ασθενείς στην επαρχία Λεμεσού βρίσκονται σε αναμονή στα σπίτια τους, προκειμένου να αδειάσει κρεβάτι στο ιατρείο βραχείας νοσηλείας και να μεταφερθούν με ασθενοφόρο για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας