Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε εργαστήριο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Νέοι και νέες εξέφρασαν απόψεις και κατέθεσαν εισηγήσεις στο εργαστήριο συγγραφής εγγράφου πολιτικής του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με τίτλο «Co-Creating Media Literate Youth: Παραπληροφόρηση και ψευδείς/χαλκευμένες ειδήσεις», στο πλαίσιο του προγράμματος «Co-Creating Media Literate Youth» που διοργανώθηκε στις 30 & 31 Ιουλίου στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου «40 νέοι και νέες, εξέφρασαν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών/χαλκευμένων ειδήσεων».

Συλλέγηκαν απόψεις και συστάσεις για την συγγραφή εγγράφου πολιτικής το οποίο θα τύχει διαχείρισης από το Συμβούλιο και θα προωθηθεί στους φορείς χάραξης πολιτικής και στα αρμόδια θεσμικά όργανα στην Κύπρο με θέμα την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών/χαλκευμένων ειδήσεων και τον ρόλο των νέων στην όλη διαδικασία, αναφέρεται.

Στόχος του προγράμματος  «Co-Creating Media Literate Youth» είναι να βοηθήσει τους νέους και τις νέες της Κύπρου, καθώς και το ευρύτερο κοινό, να αναπτύξουν ικανότητες γραμματισμού των ΜΜΕ (media literacy), αλλά και να τους προσφέρει ένα θεωρητικό υπόβαθρο γύρω από την παραπληροφόρηση.

Στόχοι του προγράμματος είναι επίσης, «η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομοφοβίας καθώς και να προσδιορίσει παραδείγματα όπου οι αντιλήψεις σε συγκεκριμένες θεματικές  όπως τα θέματα φύλου, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων κ.α. διαδίδονται εσφαλμένα».

Επιπλέον, μέσα από το τα δέκα διαδικτυακά εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2020 & Φεβρουαρίου 2021 για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, «έγινε η συγγραφή ενός χρήσιμου εγχειριδίου με εργαλεία ως προς την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την επαλήθευση γεγονότων».

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο  θα παρουσιαστεί μαζί με τα αποτελέσματα όλου του προγράμματος στο τελικό συνέδριο, σε αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες, ειδικούς, τη νεολαία και το ευρύτερο κοινό.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την στήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Horizon 2020, ως μέρος του Προγράμματος "Co-Inform".

 

Δειτε Επισης

Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη