Διπλωματία εμβολίων μέσω της κυπριακής ναυτιλίας-Σε ναυτικούς αδιάθετα εμβόλια

Εξουσιοδότησε τον υφυπουργό ναυτιλίας, να διερευνήσει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί Κόμβος Εμβολιασμού Πληρωμάτων με την προμήθεια αδιάθετων εμβολίων από άλλα κράτη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην ουσία πρόκειται για προσπάθεια που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη οικονομικά και πολιτικά, που θα αναδείξουν τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση εμβολίων για τις ανάγκες 25 χιλιάδων ναυτικών που εργάζονται στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία. Εγκρίθηκε επίσης η διάθεση εμβολίων για τις ανάγκες 15 χιλιάδων ναυτικών εμπορικών πλοίων, που η διαχείριση τους γίνεται από εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο ή πληρωμάτων κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν την Κύπρο των οποίων η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει επιλέξει την Κύπρο ως βάση ή ως σταθμό σε πλοία που ανήκουν στο στόλο της.

Παράλληλα εγκρίθηκε η παραχώρηση ποσοτήτων με εμβόλια AstraZeneca ή/και Johnson & Johnson από μη διαθέσιμες ποσότητες που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας, χωρίς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό να επηρεάζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου.

Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία αναγνώρισε τους ναυτικούς ως ουσιώδεις εργαζόμενους και δημιούργησε ένα διαδικαστικό πλαίσιο για τις αλλαγές πληρωμάτων. Αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό και την αλλαγή πληρωμάτων στα λιμάνια της Δημοκρατίας πέραν των 20000 ναυτικών.

Η Κύπρος παρουσίασε, εξάλλου σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα πρόταση που αφορούσε στην διαμόρφωση ενός παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού των ναυτικών, η οποία επικροτήθηκε με την υιοθέτηση της σε επίσημο ψήφισμα και από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Οι δράσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού τυγχάνουν αναγνώρισης και εκτός των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας είναι υποψήφιο για το βραβείο ανθεκτικότητας 2021 – Safety4Sea 2021 Virtual Awards. Τα αναγνωρισμένα στη ναυτιλιακή βιομηχανία βραβεία Safety4Sea έχουν ως στόχο την αναγνώριση των ανθρώπων, των οργανισμών και των εταιρειών που προωθούν έξυπνες και βιώσιμες λύσεις στη ναυτιλία. H συμπερίληψη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ανάμεσα στους υποψήφιους για βράβευση έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα και την προσέγγιση του στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και για τη βοήθεια που προσφέρει στους ναυτικούς. Tα βραβεία Safety4Sea απονέμονται για έκτη συνεχή χρονιά και εντάσσονται στο πλαίσιο της προώθησης της αριστείας, της ασφάλειας και της αειφόρου ναυτιλίας. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 20 Οκτωβρίου.

 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ