Τα νέα δεδομένα για rapid και SafePass-Τι πρέπει να κάνουν όσοι θα ταξιδέψουν

Εν μέσω φωνών για την κατάργηση του δωρεάν προγράμματος των rapid test σε ανεμβολίαστους πολίτες, καταργείται από σήμερα και τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, με την προσκόμιση SafePass να είναι υποχρεωτική σχεδόν παντού. Κι αυτό επειδή πρέπει να επιδεικνύεται, όπου υπάρχουν ταυτόχρονα 10 άτομα, κάτι που συμπεριλαμβάνει και μικρότερες επιχειρήσεις, όπως μίνι μάρκετ και καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Οι μονάδες δειγματοληψίας για τα δωρεάν τεστ αντιγόνου, θα είναι μειωμένες και  σε αυτές δεν θα μπορούν να προσέρχονται όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Όσοι δεν έχουν ιατρική βεβαίωση ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να επωμίζονται το κόστος του rapid test, για σκοπούς SafePass, η ανώτατη τιμή του οποίου έχει καθοριστεί στα 10 ευρώ.

Πάνω από 600 φαρμακεία και εγκεκριμένα κλινικά εργαστήρια, σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, θα μπορούν να διενεργούν δειγματοληψίες. Ήδη πολλοί ιδιοκτήτες, έχουν διαμορφώσει χώρους, με αρκετούς να διευρύνουν το ωράριο εργασίας τους ώστε να αντεπεξέλθουν στον όγκο των δειγματοληψιών. Κάποια κλινικά εργαστήρια θα εργάζονται πλέον και αργίες και Σαββατοκυρίακα, ενώ δειγματοληψίες αναμένεται να διενεργούνται και σε διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Με στόχο να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο, κάποιοι μάλιστα έχουν δημιουργήσει εκπτωτικά πακέτα με την τιμή να πέφτει, όσο αυξάνεται ο προπληρωμένος αριθμός rapid test.

Στο Υπουργείο Υγείας, εκτιμούν ότι αν και τις πρώτες μέρες ενδεχομένως να υπάρξει κάποια ταλαιπωρία πολιτών, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα, αφού είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φαρμακείων και των κλινικών εργαστηρίων που θα διενεργούν τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για rapid test o Χατζηπαντέλας-«Δώσαμε 26 εκατομμύρια»

Τι πρέπει να κάνουν όσοι είναι ανεμβολίαστοι και θα ταξιδέψουν

Στα κλινικά εργαστήρια και τα φαρμακεία έχει δοθεί η δυνατότητα, να ενωθούν με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να καταχωρούνται τα αποτελέσματα και όσοι θα ταξιδεύσουν για σκοπούς έκδοσης του ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ (GreenPass), θα μπορούν να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα τα αποτελέσματα.

«Καλό θα ήταν όσοι ταξιδέψουν να ρωτούν, εάν το εργαστήριο ή το φαρμακείο που θα διενεργήσουν το τεστ τους, είναι ενωμένο με αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό» ανέφερε στον REPORTER η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων, Καρολίνα Στυλιανού.

Όπως εξήγησε, πολλά κλινικά εργαστήρια αλλά και φαρμακεία έχουν ήδη ενωθεί με την πλατφόρμα και είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι και τις 13 Αυγούστου,  μέχρι δηλαδή να συνδεθούν στην πλατφόρμα και οι υπόλοιπες χώρες κράτη μέλη, γίνεται αποδεκτός και ο προηγούμενος τρόπος. Ωστόσο μετά από αυτή την ημερομηνία για να ταξιδέψουν θα πρέπει να έχουν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Κυριακή και ποιοι δικαιούνται δωρεάν

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν rapid test        

Υπενθυμίζεται ότι πρόσβαση στις περίπου μονάδες δειγματοληψίες για δωρεάν τεστ αντιγόνου μπορούν να έχουν οι εξής.

  • Τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών. Νοείται ότι τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τα οποία δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων τους για εμβολιασμό, δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
  • Τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό, και αφού το αίτημά τους εξεταστεί από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας και δοθεί σχετική έγκριση.
  • Οι εγκυμονούσες, οι οποίες δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να υποβληθούν σε εμβολιασμό, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους. Από την 1η μέχρι τις 7 Αυγούστου, οι εγκυμονούσες θα μπορούν να προσκομίζουν στις μονάδες δειγματοληψίας ιατρική βεβαίωση από τον Γυναικολόγο τους που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός. Από τις 8 Αυγούστου και έπειτα, θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία για εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας.
  • Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου, για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
  • Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
  • Τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται το πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Εν τω μεταξύ πυκνώνουν οι φωνές για την κατάργηση του προγράμματος, με κόμματα όπως είναι το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων, να εκφράζουν ανοικτά τη διαφωνία τους. Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, έχει εγγράψει θέμα προς συζήτηση, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τα υπόλοιπα μέτρα σε ισχύ

Εν τω μεταξύ, με βάση το διάταγμα που τέθηκε από τα χαράματα σε ισχύ, για είσοδο σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα ή του ΟΚΥπΥ, όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα ζητείται να κατέχουν και να παρουσιάζουν SafePass.

Επιπρόσθετα για είσοδο σε στέγες ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω οφείλουν να κατέχουν και να παρουσιάζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημέρων είτε αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών. Το εν λόγω μέτρο τηρείται τόσο από τους επισκέπτες, όσο και από τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σ’ ότι αφορά στους τουρίστες, που εισέρχονται μέσω των νόμιμων πυλών εισόδου οφείλουν, για σκοπούς SafePass, να παρουσιάζουν το Cyprus Flight Pass για τις πρώτες 7 μέρες της παραμονής τους στη Δημοκρατία. Από την 7η ημέρα μετά την άφιξή τους και για όσο διάστημα θα παραμείνουν στη Δημοκρατία, οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου, για σκοπούς εξασφάλισης SafePass. Από την υποχρέωση διενέργειας τεστ όπως αναφέρεται πιο πάνω, εξαιρούνται οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών. 

Από αύριο εξάλλου, αρχίζουν και οι εμβολιασμοί παιδιών 12 ετών και πάνω. Ραντεβού μπορούν να διευθετούνται μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.                                                                                                                                                           

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας