Τετάρτη 22 Σεπ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

SafePass παντού και άμεσοι εμβολιασμοί παιδιών-Τα μέτρα ενώπιον του Υπουργικού

Νατάσα Χριστοφόρου  30/07/2021 06:30
SafePass παντού και άμεσοι εμβολιασμοί παιδιών-Τα μέτρα ενώπιον του Υπουργικού

SafePass παντού και άμεσοι εμβολιασμοί παιδιών-Τα μέτρα ενώπιον του Υπουργικού

Νατάσα Χριστοφόρου  30/07/2021 06:30

Λαμβάνει αποφάσεις για το στρατηγικό πλάνο διαχείρισης της πανδημίας εντός Αυγούστου η Κυβέρνηση, που στόχο θα έχει από τη μία την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και από την άλλη την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέρχεται στις 9:30 με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να παρουσιάζει προτάσεις ενώπιον του, που δεν θα περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, αλλά αυστηροποίηση του SafePass.

Έτσι εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων από πολίτες και επαγγελματίες, πέραν από τη ακύρωση του δωρεάν προγράμματος rapid test για όσους δεν εμβολιάστηκαν, από τον Αύγουστο θα καταστεί υποχρεωτική η προσκόμιση του SafePass σχεδόν παντού. Κι αυτό επειδή, εάν περάσει η πρόταση από το Υπουργικό, θα απαιτείται και σε χώρους όπου θα βρίσκονται ταυτόχρονα λιγότερα από 20 άτομα. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα, να συμπεριληφθούν και μικρότερες επιχειρήσεις στο διάταγμα, όπως περίπτερα, mini market και μικροί φούρνοι. Αυτό που παραμένει ανοικτό και θα κλειδώσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού είναι ο αριθμός ατόμων που θα πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα χώρο.

Η Κυβέρνηση, εξάλλου θα σφίξει τον κλοιό στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, όπου εντοπίστηκαν συρροές κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα. Όσοι φροντιστές ή άλλοι εργαζόμενοι, δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται σε τεστ κάθε 48 ώρες και μάλιστα με τη μέθοδο του PCR, αφού τα rapid test δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Το πλάνο της αυστηροποίησης θα πιάνει εξάλλου και τους τουρίστες, αφού αναμένεται να τους ζητείται αρνητικό τεστ ή PCR κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, με την ισχύ του να είναι επτά ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διχάζουν οι εμβολιασμοί παιδιών, έκτακτη σύσκεψη ειδικών-Η απόφαση στο Υπουργικό

Αρχίζουν άμεσα οι εμβολιασμοί παιδιών

Ακόμα μία πρόταση που αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η άμεση έναρξη των εμβολιασμών παιδιών 12 ετών και άνω, με στόχο να θωρακιστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι εμβολιασμοί, που θα ξεκινήσουν πιθανότητα τη Δευτέρα, δεν θα είναι υποχρεωτικοί και θα απαιτούν τη συναίνεση τόσο του ίδιου του ανήλικου, όσο και του νόμιμου κηδεμόνα του.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, σε συνεδρία της χθες βράδυ στην παρουσία της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, άναψε το πράσινο φως, στους εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 ετών. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έδωσε έγκριση για χρήση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna σε παιδιά 12-15 ετών και τις συστάσεις του θα ακολουθήσει η Κύπρος.

Κάποιοι επιστήμονες μέλη της ΣΕΕ, πάντως εξέφρασαν επιφυλάξεις για την απόφαση προτείνοντας να αρχίσουν οι εμβολιασμοί από τα ευπαθή παιδιά. Από την πλευρά της η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, μετέφερε στη σύσκεψη ομόφωνη απόφαση, για καθολικό εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας