Παρασκευή 22 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Έκκληση Κυριακίδου από το Νοσοκομείο Αναφοράς για να μην υπάρξει εφησυχασμός

  29/07/2021 15:37
Έκκληση Κυριακίδου από το Νοσοκομείο Αναφοράς για να μην υπάρξει εφησυχασμός

Έκκληση Κυριακίδου από το Νοσοκομείο Αναφοράς για να μην υπάρξει εφησυχασμός

  29/07/2021 15:37

Το νοσοκομείο αναφοράς επισκέφτηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ώστε να ενημερωθεί, αλλά και να πει ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σε όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου. Πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και 57% με την δεύτερη δόση, αλλά, «δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός» είπε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η κ. Κυριακίδου συνοδευόταν από τον δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία ανέφερε πως ο εμβολιαστικός στόχος είναι «να φτάσουμε στο 80% μέχρι το τέλος Αυγούστου».

Στις δηλώσεις της η κ. Κυριακίδου είπε πως το πρωί της Πέμπτης είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, όπου συζητήσαν για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Κύπρο, ενώ τον ενημέρωσε για την πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ και τις νέες προκλήσεις εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

«Αυτή την εβδομάδα η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που πλέον κυριαρχεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε.

Οι εμβολιασμοί, συνέχισε, δεν είναι μόνο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους γύρω μας και τις οικογένειες μας αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων που δίνουν καθημερινή μάχη για εμάς.

«Απ’ ότι έχω αντιληφθεί η πλειοψηφία των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο αναφοράς είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση» ανέφερε η κα. Κυριακίδου, λέγοντας πως δεν πρέπει αυτό να περάσει απαρατήρητο.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα είπε πως μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και επηρεάζει νεαρότερα άτομα. «Το να είσαι νέος δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσεις σοβαρά και δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτείς» σημείωσε ενώ είπε ότι όλα τα εμβόλια που έχουμε είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης όταν υπάρχει πλήρης εμβολιασμός.

Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε όλοι στους εμβολιασμούς και ταυτόχρονα μέχρι να φτάσουμε στην κάλυψη που χρειάζεται να συνεχίσουμε να τηρούμε άλλα προστατευτικά μέτρα, σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Σε ερώτηση αν πλησιάζουμε σε ανοσία της αγέλης η κα. Κυριακίδου ανέφερε πως «όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό που έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό, ώστε να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι και ο έλεγχος αυτής της πανδημίας».

Ανέφερε πως την περίοδο αυτή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πρέπει να υπάρξει ώθηση ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερα άτομα.

Είπε ακόμη πως «προχωρούμε και με την νέα θεραπευτική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να έχουμε εγκρίνει και τέσσερα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα». Θα είναι μια προσέγγιση που αφορά και γίνεται μαζί με όλες τις χώρες με σκευάσματα, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα εμβόλια έχει αποδείξει ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και μαζί έτσι θα συνεχίσουμε και για τα θέματα που αφορούν τα θεραπευτικά σκευάσματα, κατέληξε.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε από την πλευρά της πως ενημέρωσε την κα. Κυριακίδου για διάφορα θέματα για το Νοσοκομείο Αναφοράς. Όπως είπε, φιλοξενήθηκαν 1761 ασθενείς και αυτή την στιγμή βρίσκονται περίπου 68 ασθενείς, οι 6 εκ των οποίων στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Είπε επίσης ότι άνοιξε νέα πτέρυγα στην οποία θα μεταφερθούν ασθενείς με κορωνοϊό. Στο Κέντρο Αποκατάστασης EDEN Resort, στην Τερσεφάνου, φιλοξενήθηκαν περίπου 1671 ασθενείς, συμπλήρωσε η κα. Γιαννάκη.  

Δήλωσε ακόμη πως συνεχίζεται το μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, σημειώνοντας πως «ακριβώς σήμερα ακουμπάμε γύρω στο 72% του πληθυσμού που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολιασμών, δηλαδή 526.537 άτομα και την δεύτερη δόση το 64% ενώ συνολικά και τις δυο δόσεις έλαβαν το 73%».

Αναφερόμενη στα εμβολιαστικά κέντρα “walk in”, η κα. Γιαννάκη είπε πως έχουν εμβολιαστεί πάνω από 8 χιλιάδες άτομα, λέγοντας πως το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους νέους και για όποιον θέλει να έρχεται για εμβολιασμό.

Αφού ανέφερε πως θα επισκεφτούν και το εμβολιαστικό κέντρο “walk in” της Αγίας Νάπας, είπε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, που καλύπτει και πολίτες οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, εμβολιάστηκαν πάνω από 8 χιλιάδες πολίτες. 

«Γίνεται κατάθεση ψυχής εδώ στο Νοσοκομείο Αναφοράς από την Επιστημονική Διευθύντρια την κα. Αμαλία Χατζηγιάννη και όλο το προσωπικό που δουλεύει εδώ νύχτα μέρα» είπε.

«Εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για να μπορούμε να βγούμε από την πανδημία και μέσα από τον εμβολιασμό προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας και είναι για το καλώς νοούμενο συμφέρον της δημόσιας υγείας» είπε η κα. Γιαννάκη.

Ανέφερε πως ο εμβολιασμός είναι «το μαζικό όπλο θωράκισης εναντίον της νόσου Covid-19» σημειώνοντας πως «έχουμε βάλει ένα στόχο, να φτάσουμε στο 80% μέχρι το τέλος Αυγούστου».

Με αρχηγό τον Υπουργό της Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όλο το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας που έχει την ευθύνη για αυτό το εμβολιαστικό το εθνικό πρόγραμμα της χώρας θα συνεχίσουμε, είπε.

Όσον αφορά τους ασθενείς άλλων παθήσεων η κα. Γιαννάκη δήλωσε πως από όλα τα νοσοκομεία έχουν σταλεί περίπου 150 ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα και 23 ασθενείς σε εντατικές του ιδιωτικού τομέα, σε νοσοκομεία εντός και εκτός ΓεΣΥ, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μονάδων.

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος ευχαρίστησε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, λέγοντας πως είναι οι «αφανείς ήρωες». «Τους ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα προσφέρουν και την ίδια ώρα αν θέλουμε όλοι εμείς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μην περνούν αυτές τις δύσκολες ώρες, ας εμβολιαστούμε» είπε.

Οι εμβολιασμοί έχει αποδειχθεί ότι περιορίζουν τις νοσηλείες και σώζουν ζωές ανέφερε ο κ. Πυρίλλης , απευθύνοντας έκκληση προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας