Παρασκευή 12 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Στις 306 οι αναφορές για παρενέργειες από τα εμβόλια-Στη δημοσιότητα στοιχεία

  29/07/2021 10:45
Στις 306 οι αναφορές για παρενέργειες από τα εμβόλια-Στη δημοσιότητα στοιχεία

Στις 306 οι αναφορές για παρενέργειες από τα εμβόλια-Στη δημοσιότητα στοιχεία

  29/07/2021 10:45

Στη δημοσιότητα στοιχεία για τις παρενέργειες καθώς και την πορεία των εμβολιασμών έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Διχάζουν οι εμβολιασμοί παιδιών, έκτακτη σύσκεψη ειδικών-Η απόφαση στο Υπουργικό

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2021, συνολικά 521.893 άτομα στην Κύπρο έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου ενώ συνολικά 460.398 άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και με τις 2 δόσεις (1 εφάπαξ δόση για το εμβόλιο Janssen).

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά οι αριθμοί ανά εμβόλιο.

*Τα ανωτέρω στοιχεία επικαιροποιούνται ανά 2 εβδομάδες

Αναφορά πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών με τα εμβόλια COVID-19

Η αναφορά πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τα εμβόλια COVID-19 γίνεται μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας.

Μια αναφορά για πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας δεν σημαίνει απαραίτητα όπως αναφέρουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια προκλήθηκε από το εμβόλιο, αλλά ότι το άτομο που την αναφέρει υποψιάζεται ότι μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο. Τυχόν υποκείμενα νοσήματα ή άλλες μη διαγνωσμένες παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό μπορεί να επηρεάσουν την αναφορά.

Μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2021, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έλαβαν και αξιολόγησαν συνολικά 306 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για πρόληψη της νόσου COVID-19. Οι 221 (ποσοστό 72%) ταξινομήθηκαν ως ήπιες/μέτριες και οι 85 (ποσοστό 28%) ως σοβαρές .

Αναλυτικά οι αριθμοί των αναφορών ανά εμβόλιο παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα. Επισημαίνεται ότι, ο σχετικός αριθμός και η φύση των αναφορών μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση του προφίλ ασφάλειας των διαφόρων εμβολίων καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν μία αναφορά ανεπιθύμητης ενέργειας.

*Τα ανωτέρω στοιχεία επικαιροποιούνται ανά 2 εβδομάδες

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα για τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων και εμβολίων που κυκλοφορούν στη αγορά. Ενθαρρύνονται όλοι οι επαγγελματίες υγείας και το κοινό να αναφέρουν τυχόν υποψίες για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες με τα εμβόλια COVID-19 μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας καθώς όλες οι αναφορές υπόκεινται σε συνεχή θεώρηση, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί νέοι κίνδυνοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται αυστηροποίηση του SafePass-Στο Υπουργικό και οι εμβολιασμοί παιδιών

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας