Φωτίου: Tα θέματα διασποράς ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των τριμερών συνεργασιών

Τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ευρύτερης συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με τρίτες χώρες, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), στη Βουλή των Ελλήνων.

«Η διασπορά μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή, κάτι που είναι και ο μεγάλος στόχος των συνεργασιών με άλλες χώρες υπό την προεδρία των ηγετών μας», ανέφερε ο κ. Φωτίου. «Τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ευρύτερης συνεργασίας των χωρών Κύπρου-Ελλάδας με τρίτες χώρες γι’ αυτό και τα θέματα αυτά έχουν ενταχθεί στις ευρύτερες τριμερείς συνεργασίες των αρχηγών-κρατών των χωρών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου να ενισχύσουν τον ρόλο της ελληνικής Διασποράς, ο Επίτροπος Προεδρίας επισήμανε ότι οι δύο χώρες προωθούν δράσεις για την αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων του απόδημου ελληνισμού.

«Η ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης των δεσμών και των σχέσεων των ομογενών με την χώρα καταγωγής τους, παραμένει κομβικό σημείο της κοινής μας προσπάθειας, όπως και οι κατευθύνσεις της τόσο προς τις ομογενειακές οργανώσεις, όσο και με αντίστοιχους αρμόδιους φορείς τρίτων χωρών», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο και Αρμενία, βάσει των οποίων υλοποιούνται δράσεις που αφορούν τη Διασπορά, ο κ. Φωτίου εξήγγειλε και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου, όπως επίσης και μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ιρλανδίας αλλά και Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Όπως υπογράμμισε, προτεραιότητα της στρατηγικής που αφορά τον απόδημο ελληνισμό είναι η ενεργός συμμετοχή της νεολαίας, μέσα από προγράμματα, εκδηλώσεις και θεματικές, όπως ο πολιτισμός, η ιστορία και η κουλτούρα της κάθε χώρας.

Αναφερόμενος στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι «αποτιμώντας σε όλη την έκταση της την επέτειο αυτή λόγω των πληγών που έχει αφήσει στο σώμα της (σσ: της Κύπρου) η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της κυπριακής γης, μας συνεπαίρνει το βασικό μήνυμα της εθνεγερσίας πως η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται».

«Αγωνιζόμαστε για μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Μια λύση που να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Φωτίου, υπογραμμίζοντας ότι «η πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων».

Όπως τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει «με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες με στόχο τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας. Η απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία, συνιστά πρόκληση απέναντι σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

«Σαράντα επτά χρόνια μετά, εξακολουθούν να αγνοούνται 800 τόσοι συμπατριώτες μας. Μεταξύ τους και 47 από τα 83 αδέλφια μας από την Ελλάδα, οι οποίοι ήταν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και όλοι μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης τους. Ο αγώνας είναι δύσκολος και επίπονος, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας», επισήμανε.

«Αναγνωρίζοντας όμως το χρέος μας, δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, ώστε να πάρουν τις απαντήσεις που απαιτούν και δικαιούνται, όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων μας», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου